Πρωτοτύπησε η κυβέρνηση που ανήγγειλε ότι ενισχύει 6 επιστημονικά επαγγέλματα (οικονομολόγους/λογιστές, μηχανικούς, δικηγόρους, ιατρούς , εκπαιδευτικούς και ερευνητές), όχι με την οικονομική αποζημίωση των 800 ευρώ, όπως θα γίνει με άλλους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις αλλά με voucher 600 ευρώ ως επίδομα τηλεκατάρτισης και εκπαίδευσης!

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες ότι θα παρθούν «μέτρα στήριξης» ενόψει της οικονομικής απραγίας και «περιφρούρηση της κοινωνικής συνοχής» είναι κούφιες για τους 166.000 επιστήμονες, που καλούνται να ανταπεξέλθουν στις σημερινές δυσκολίες με voucher εκπαίδευσης από απόσταση και υπολογίζεται ότι 180 εκ. ευρώ επιχειρείτε να τσεπώσουν οι εταιρείες που θα διοργανώσουν τα σεμινάρια.

Η κυβέρνηση δηλώνει κοροϊδευτικά ότι η οικονομική αποζημίωση των 800 ευρώ για την ανακούφιση «από το βάρος των οικονομικών τους υποχρεώσεων» θα καταβληθεί τον Μάιο «σε περίπτωση που η κρίση συνεχισθεί» κάνοντας τότε πράξη την εκδήλωση της «αλληλεγγύης» της.

Αυτή η «η απεριόριστη εκτίμηση» της κυβέρνησης προς τον «επιστημονικό κόσμο της χώρας» έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών και αγανάκτησης. Ειδικά στους λογιστές/φοροτεχνικούς, αυτή την περίοδο έχει πέσει στις πλάτες τους όλη η ηλεκτρονική γραφειοκρατία εφαρμογής των κυβερνητικών μέτρων, που με κίνδυνο μόλυνσης από τον κορονοιό συνεχίζουν να εργάζονται αφού δεν έχουν δοθεί παρατάσεις στις υποβολές δηλώσεων παρακρατούμενων φόρων, ΦΠΑ κ.ά.

Οι αγωνιστικές δυνάμεις (Δίκτυο) στην Ένωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Αττικής καλούν τα μέλη της να δηλώσουν ότι παραιτούνται από την εξευτελιστική πρόταση για παροχή 600 ευρώ μέσω voucher για δήθεν επιμόρφωση και απαιτούν από την κυβέρνηση να διαθέσει αυτά τα κονδύλια και όσα άλλα απαιτούνται για την χρηματοδότηση του Δημόσιου συστήματος υγείας.

Ταυτόχρονα παραμένουν στο αίτημα για την παροχή στους λογιστές/φοροτεχνικούς του επιδόματος ειδικού σκοπού των 800 ευρώ για την επιβίωση αρκετών συναδέλφων που αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Επίσης να δοθεί παράταση υποβολής περιοδικών ΦΠΑ και παρακρατουμένων φόρων του μήνα Απρίλη, την ένταξη στην μείωση του μισθώματος της επαγγελματικής τους στέγης, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για το 2020, κατάργηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος, προστασία της πρώτης κατοικίας, αναστολή διακοπής του νερού, του ρεύματος και του τηλεφώνου.

Στηρίζουν τα αιτήματα της ΕΦΕΕΑ για άμεση πρόσληψη μόνιμων πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων για να καλυφτούν οι τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στα νοσοκομεία και κέντρα υγείας της χώρας μας. Να ανοίξουν όλες οι κλειστές ΜΕΘ και όλες οι κλειστές δομές υγείας. Να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές απασχόλησης. Να τεθούν οι ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα στην διάθεση του δημόσιου συστήματος υγείας.

3-4-2020
Δημήτρης Μπάρμπας, μέλος του Μ-Λ ΚΚΕ