Σε 24ωρη απεργία προχώρησε την Παρασκευή 24/6 το Σωματείο Εργαζομένων της πλατφόρμας e-food Περιφέρειας Αττικής, επιπλέον την ίδια μέρα κάλεσε σε συγκέντρωση στις 15:00 στο Πεδίο του Άρεως και μοτοπορεία προς το Υπουργείο Εργασίας.

Οι εργαζόμενοι στην e-food απαιτούν: Να ανακαλέσει η εταιρεία την απόφαση για κατάργηση του δικαιώματος των διανομέων να ορίζουν το πρόγραμμά τους. Να επανέλθουν οι προσλήψεις μισθωτών, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να δοθεί η δυνατότητα σε όσους 4ωρους το επιθυμούν να τροποποιήσουν τη Σύμβασή τους σε πλήρους απασχόλησης. Δίκαιη αποζημίωση καυσίμων, με βάση τα πραγματικά χιλιόμετρα, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε αξιολόγηση.

Η μοτοπορεία που πραγματοποίησαν στους δρόμους της Αθήνας αλλά και η συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Εργασίας ήταν μαζική, ακόμα μία φορά, γεγονός που εξανάγκασε τον διευθυντή του Υπουργείου με τον οποίο συναντήθηκαν να παραδεχτεί ότι η εταιρεία παρανομεί σε μια σειρά ζητήματα: Πρώτον, όσον αφορά τη μη αποζημίωση των διανομέων για τα καύσιμα που καταναλώνουν. Δεύτερον, στο ζήτημα της μη χορήγησης των Μέσων Ατομικής Προστασίας. Τρίτον, στις απολύσεις που πραγματοποιεί χωρίς αποζημίωση και χωρίς εξόφληση των δεδουλευμένων.

Πριν την 24ωρη απεργία της 24ης/6, προηγήθηκε προειδοποιητική 4ωρη στάση εργασίας στις 17/6, με αφορμή την απόφαση της εταιρείας για κατάργηση του δικαιώματος των διανομέων να ορίζουν το πρόγραμμά τους. Αυτή η κίνηση, ειδικά για τους 4ωρους εργαζόμενους, σημαίνει ότι είτε πρέπει να αφήσουν τη δεύτερη δουλειά που είχαν για να καταφέρουν να επιβιώσουν, είτε να αποδεχθούν τη μετατροπή τους σε free-lancers, χωρίς σταθερό μισθό και ασφάλιση. «Για άλλη μια φορά η εταιρεία εκβιάζει τους τετράωρους συναδέλφους μας και τους απολύει έμμεσα», δηλώνoυν οι εργαζόμενοι της e-fοod και απευθύνουν κάλεσμα αλληλεγγύης στο ευρύ κοινό, που τους είχε στηρίξει και στην προηγούμενη νικηφόρα κινητοποίηση του Σεπτεμβρίου.

Το Σωματείο απέσπασε δέσμευση για πραγματοποίηση συνάντησης με την εργοδοσία το επόμενο διάστημα στο Υπουργείο, προκειμένου να τεθούν τα παραπάνω και άλλα ζητήματα. Στο μεταξύ, συνεχίζει τις πρωτοβουλίες για την ενημέρωση όλων των εργαζομένων. Ιδιαίτερα καλεί τους 4ωρους, στους οποίους η εργοδοσία εξακολουθεί να δημιουργεί προβλήματα με τις βάρδιες, να απευθύνονται στο Σωματείο σε κάθε τέτοιο «κρούσμα». Την 1η Ιούλη πραγματοποιήθηκε νέα Γενική Συνέλευση του Σωματείου, για να συζητήσουν οι εργαζόμενοι αναλυτικά τα επόμενα βήματά τους.