Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχώρησαν την Πέμπτη, 2 Νοεμβρίου 2023, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, με στάση εργασίας 8πμ-3μμ στην Αθήνα και με 24ωρη απεργία στην Περιφέρεια. Τα αιτήματα αυτών των κινητοποιήσεων είναι η ενίσχυση του δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας, αυξήσεις μισθών, ένταξη στα ΒΑΕ, μονιμοποίηση συμβασιούχων και όχι στις απολύσεις και τους εργολάβους στα νοσοκομεία.

Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Μαβίλη στις 8.30 πμ, και ακολούθησε πορεία προς το Υπουργείο Υγείας.

Ιδιαίτερα στα νησιά του Αιγαίου, εκτός από την κινητοποίηση της Πέμπτης 2 Νοέμβρη, προγραμματίζεται και κεντρική Παναιγαιακή κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας στην Αθήνα, τη Δευτέρα 6 Νοέμβρη 2023. Τη συγκεκριμένη κινητοποίηση οργανώνουν Εργατικά Κέντρα, σωματεία και μαζικοί φορείς των νησιών που συντονισμένα θα συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.

Η υποστελέχωση σε ιατρονοσηλευτικό, διοικητικό και παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό, καθώς και η σοβαρή έλλειψη σε ασθενοφόρα, εξοπλισμό και αναλώσιμα δημιουργoύν ήδη τραγικές δυσκολίες στους κατοίκους των νησιών και επίκειται ένταση αυτών, με τα επιπρόσθετα κενά που θα δημιουργηθούν με τις συνταξιοδοτήσεις υπαλλήλων που έχουν δρομολογηθεί για το επόμενο διάστημα.

Σε ανακοίνωση των φορέων που οργανώνουν την κινητοποίηση αναφέρονται τα παρακάτω :
…Δεν πάει άλλο! Ήδη ακόμη μια φορά θρηνούμε απώλειες συνανθρώπων μας όπως ο μικρός Μιχαήλ από τον Πολιχνίτο της Λέσβου, ενώ πολλά είναι τα περιστατικά σε κάθε νησί και στο παρελθόν. Νοσοκομεία χωρίς γιατρούς, νοσηλευτές, ελλείψεις σε ειδικότητες! Χωρίς αναλώσιμα και κρίσιμα μηχανήματα όπως μαγνητικοί και αξονικοί τομογράφοι, ακόμα και ακτινολογικά μηχανήματα! Κέντρα Υγείας με τεράστιες ελλείψεις. Χωριά και ολόκληρες περιοχές χωρίς γιατρό, απέχοντας ακόμα και 1 ώρα οδικώς από την πλησιέστερη, έστω και υποβαθμισμένη δομή υγείας. Χωρίς επαρκή στόλο και προσωπικό του ΕΚΑΒ με αποτέλεσμα να χάνονται συμπολίτες μας, να έχουμε τις τραγικές εικόνες ασθενών που μεταφέρονται σε καρότσες αγροτικών!

…….Η κυβέρνηση προκαλεί όταν έχει ως μοναδική μέριμνα να υπάρχουν γιατροί μόνο για τη σεζόν και τους τουρίστες! Που δεν προκηρύσσει θέσεις για να καλυφθούν τα κενά στα νοσοκομεία. Που μας βγάζει τις στατιστικές και τους μέσους όρους της ΕΕ, αγνοώντας ότι η χώρα μας είναι νησιωτική, με λειψά και πανάκριβα ακτοπλοϊκά δρομολόγια με υπέργηρα πλοία και εξαντλημένα πληρώματα. Είναι πρόκληση να μας προπαγανδίζουν ως λύση την τηλεϊατρική, δηλαδή το συμβιβασμό ότι δε θα έχουμε γιατρούς;

Η κυβέρνηση προκαλεί όταν δεν παίρνονται μέτρα υγείας και ασφάλειας από την εργοδοσία, όταν δεν υπάρχουν επιθεωρητές εργασίας. Δεν μπορούμε να συνηθίσουμε ως κανονικότητα τα εργατικά “ατυχήματα”. Με τις πολιτικές τους είτε μας σπρώχνουν στους ιδιώτες και στα κοράκια της ιδιωτικής υγείας, είτε μας καταδικάζουν το 2023 να ζούμε χωρίς περίθαλψη…”.