Η πρόσφατη κοινοβουλευτική διαδικασία επικύρωσης των συμφωνιών με Ιταλία και Αίγυπτο αποτέλεσε, λίγο μετά την παραπομπή Παπαγγελόπουλου, το νέο καπάρο στο εξελισσόμενο και επίσημα πολιτικό φλερτ της Δεξιάς με το κεντροαριστερό δεκανίκι της Φ. Γεννηματά, εμπλουτίζοντας την προίκα μιας ενδεχόμενης μελλοντικής τους συγκυβέρνησης (στα πρότυπα εκείνης των Βενιζέλου – Σαμαρά), και αποτελώντας σε κάθε περίπτωση μια ακόμα επιτυχημένη πρόβα της.
Στη συγκυρία της έξαρσης της τουρκικής επιθετικότητας η αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έσπευσε σαν έτοιμη από καιρό να ανταποκριθεί στα καλέσματα εθνικής ενότητας των Μητσοτάκη – Δένδια διαμηνύοντας πως “τα εθνικά θέματα δεν προσφέρονται για επικοινωνιακή διαχείριση, ούτε για στείρα αντιπολίτευση”. Πλειοδοτώντας σε εθελοδουλεία προς τους ξένους προστάτες κάλεσε την κυβέρνηση “να εξασφαλίσει τον πιο ενεργό ρόλο της ΕΕ και να μην επιτρέψει τη συνέχιση της αδράνειας του ΝΑΤΟ”.

Στη συνέχεια και αφού ο Μητσοτάκης με μελλοδραματικούς τόνους στη Βουλή επιχείρησε -σε ρόλο εθνάρχη- να βαπτίσει το κρέας ψάρι επικαλούμενος την κρισιμότητα των στιγμών, καλώντας ουσιαστικά σε αυτολογοκρισία την αντιπολίτευση στα προεόρτια της ψηφοφορίας των επίμαχων συμφωνιών, το ΚΙΝΑΛ αναπαρήγαγε μέχρι κεραίας τα κυβερνητικά επιχειρήματα. Υπερψήφισε και τις δύο συμφωνίες, με γνώμονα πάντα την άσκηση “εποικοδομητικού ρόλου”, λαμβάνοντας τα εύσημα από τον πρωθυπουργό ο οποίος καυτηρίασε το ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισε “παρών” στη συμφωνία μερικής οριοθέτησης με την Αίγυπτο ως απόντα “από την ιστορική ευθύνη”.

Κατά τα άλλα για να σώσει τα προσχήματα απευθυνόμενη στο διευρυμένο κεντροαριστερό ακροατήριο εγκάλεσε το Μητσοτάκη για “έλλειμμα εθνικής στρατηγικής”, που “δεν υπήρξε ποτέ με κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ”.
Δημαγωγώντας για “τις διχαστικές συγκρούσεις ΝΔ  και ΣΥΡΙΖΑ που μόνο την τουρκική πλευρά ευνοούν”, αλλά και με αφορμή την οπερέτα της συμμετοχής ή μη του ΥΠΕΘΑ στη φασιστοσύναξη στο Γράμμο και το Βίτσι, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επιχειρεί με το μανδύα της “εθνικά υπεύθυνης δύναμης” να βγάλει το κεντροαριστερό δεκανίκι από το τέλμα, παριστάνοντας την πολύφερνη νύφη του συστήματος.
Στα πλαίσια αυτά λειτουργώντας “με βάση τις προδιαγραφές ασφαλείας για τον κορονοϊό”, το μεταμφιεσμένο ΠΑΣΟΚ επιχειρεί “την έξοδο προς την κοινωνία” με πρώτο σταθμό την εκδήλωση για την 3η Σεπτέμβρη που θα είναι αφιερωμένη “στο ΕΣΥ του Α. Παπανδρέου”.