Σε συνέντευξη στον Γ. Παπαδάκη στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Άμυνας, Παναγιωτόπουλος, περιέγραψε παραστατικά τη «στρατηγική συμμαχία» με τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και τη γενικότερη πολιτική της υποτέλειας της μεγαλοαστικής τάξης και των αστικών κομμάτων που την εκπροσωπούν.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για την επικείμενη επίσκεψη του Πομπέο, ο υπουργός είπε: «Αυτό και μόνο δείχνει ότι είμαστε σε καλό δρόμο…», για να συνεχίσουν:

Δημοσιογράφος: Θά ‘ρθουν (οι Αμερικανοί) να ζητήσουν ή θα τους ζητήσουμε και εμείς κάτι;
Υπουργός: Οι Αμερικάνοι ζητάνε, το συμφέρον κάθε χώρας είναι να ζητάει από κάποια άλλη, αλλά εδώ ζητάμε και εμείς, παίρνουμε και εμείς, προσπαθούμε να εμβαθύνουμε τη στρατηγική μας θέση. Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το να αγοράσουμε ένα προηγμένο οπλικό σύστημα, αλλά να χτίσουμε μαζί και να έχουμε τους Αμερικάνους μαζί μας και να στηρίξουνε τις δικές μας υποδομές. Για παράδειγμα η βάση της Σούδας, το Κέντρο ελικοπτέρων στην Κεντρική Ελλάδα, η μερική χρήση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης – ήμουνα εκεί πριν δύο εβδομάδες με τον Αμερικανό πρέσβη, για να παρακολουθήσουμε τη διαδικασία ανέλκυσης μιας βυθοκόρου με αμερικανική χρηματοδότηση, να το παράδειγμα ότι δίνουν και οι Αμερικανοί… Έχω πει και έχω παρεξηγηθεί ότι όταν οι Αμερικανοί έχουν εδώ ισχυρά συμφέροντα, ας πούμε στη βάση της Σούδας, έχει μεγάλη στρατηγική σημασία γι΄ αυτούς, για την ευρύτερη περιοχή, και έχουν κάνει πράγματα για τη βάση της Σούδας. Το λένε οι Έλληνες που είναι εκεί, πόσο διαφορετικό είναι το περιβάλλον, πόσο καλύτερες οι υποδομές.

Όταν λοιπόν έχουν εκεί κάποιο συμφέρον, όποιος θίξει τη βάση ή σκεφτεί να τη θίξει… θίγει όχι μόνο ελληνικά συμφέροντα αλλά και αμερικανικά με ο,τι αυτό συνεπάγεται… Όχι, δεν θα κάνουμε όλη τη χώρα μια βάση, θα κάνουμε όμως επιλεγμένα σημεία, θα εμβαθύνουμε λίγο τη σχέση μας… Εδώ και λίγα χρόνια και εξαιτίας της ασταθούς θέσης της Τουρκίας, της απομάκρυνσής της από τη Δύση, οι Αμερικανοί αισθάνονται ότι η Ελλάδα είναι χώρα πρώτης γραμμής, αυτό που μέχρι πρότινος θεωρούσαν ότι είναι η Τουρκία… Και είμαστε χώρα πρώτης γραμμής.

Φυσικά, σε αντίθεση με αυτά που δήλωσε ο υπουργός Άμυνας – και που όπως προαναφέραμε εκφράζει όλα τα αστικά κόμματα – στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία συνέργεια, αλλά η μετατροπή της χώρας σε ένα ορμητήριο των πολεμικών τυχοδιωκτισμών και ταυτόχρονα σε στόχο των αντίπαλων των ΗΠΑ. Η πολιτική αυτή εμπλέκει τη χώρα και το λαό μας σε μεγάλους κινδύνους. Μαζί με το Ισραήλ, τη Ρουμανία και την Πολωνία ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός και το ΝΑΤΟ μας έχουν χαρακτηρίσει σαν «κράτη ανάσχεσης», ενώ έχει δηλωθεί από τους Ρώσους και τους Ιρακινούς ότι θα στρέψουν τους πυραύλους τους σε χώρες που θα υπάρχουν αμερικανικές βάσεις που απειλούν τις δικές τους χώρες.

Σε αντίθεση με την πολιτική υποτέλειας της μεγαλοαστικής τάξης και των κομμάτων της, η πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει ο λαός μας είναι να μην παραδώσει την Ελλάδα ορμητήριο στους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές ούτε να μετατρέψει σε μια βάση όλη τη χώρα. Γι΄ αυτό θα πρέπει να οργανωθεί, να συσπειρωθεί σε ένα μαζικό, αντιιμπεριαλιστικό, αγωνιστικό κίνημα και να απαιτήσει να σταματήσει η στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ.

Να φύγουν οι βάσεις και τα πυρηνικά από τη χώρα μας.