«…Να κάθονται και να σφαγιάζονται και μάλιστα στην καρδιά της Ευρώπης, και αν θέλετε να το πω λίγο κυνικά, εδώ δε μιλάμε για μια σφαγή σε ένα μακρινό μέρος κάπου στα βάθη της Αφρικής με αλλόθρησκους, αλλά για -να το πω τελείως κυνικά, ξέρω ότι ακούγεται πολιτικά ανορθόδοξο, αλλά δυστυχώς και αυτό μετράει- χριστιανούς, λευκούς, Ευρωπαίους, που είναι… από εμάς, προέρχονται από εμάς…».

Αυτά ήταν τα λόγια του βουλευτή της κυβερνώσας Νέας Δημοκρατίας Δημήτρη Καιρίδη, που κατέχει καθηγητική έδρα στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όταν καλέστηκε να σχολιάσει την ιμπεριαλιστική ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Δ. Καιρίδης είναι σπουδαγμένος στα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Αμερικής ενώ ταυτόχρονα έχει να επιδείξει και συνεργασίες με το Χάρβαρντ και αντίστοιχα think tanks. Θα έλεγε κανείς πως έχει διαλέξει τη «σωστή πλευρά της ιστορίας». Αυτής που βομβαρδίζει μόνο «μαύρους» και «αλλόθρησκους», ειδικότερα όταν αυτοί είναι φτωχοί ή δεν κάνουν τα θελήματα των ΗΠΑ, πχ Υεμένη, Συρία, Λιβύη, Ιράκ, Αφγανιστάν… Αλλά όταν είναι μονάρχες, μεγιστάνες της πετρελαιοπαραγωγής, όπως στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ακόμα κι αν αυτοί καταπιέζουν το γυναικείο φύλο, στήνουν σκλαβοπάζαρα και μοιράζουν θανατικές καταδίκες, τότε η «πολιτισμένη δύση» ξεχνάει τις αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Στη Σερβία του 1999 πάντως, οι ερειπωμένοι και ξεριζωμένοι απ’ τις βόμβες του ΝΑΤΟ και λευκοί ήταν και χριστιανοί ορθόδοξοι, η φασιστική προπαγάνδα όμως ανασύρεται μόνο όταν βομβαρδίζουν οι ιμπεριαλιστές που δεν είναι από τις ΗΠΑ ή την Ευρωπαϊκή Ένωση…

Οι απαράδεκτες, ρατσιστικές και, δυστυχώς, ειλικρινέστατες δηλώσεις του κ. Καιρίδη φανερώνουν όχι μόνο την υποκρισία της ιμπεριαλιστικής δύσης και των υποτακτικών της, αλλά και τον πολιτισμό που παράγει ο ευρωατλαντικός άξονας ακόμα και σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Τέτοιοι είναι οι «πνευματικοί άνθρωποι» της δύσης, διανοουμενίστικα πλυντήρια της ιμπεριαλιστικής βιαιότητας.

Θεωρούμε πως δεν είναι τυχαίο που πριν από ένα μήνα το Πάντειο φιλοξένησε, στα κρυφά, ημερίδα με κεντρικό ομιλητή τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ, ενώ καθηγητές του συμμετείχαν σε διαδικτυακή εκδήλωση με συνδιοργάνωση της αμερικανικής πρεσβείας!

Δεν ξεχνάμε άλλωστε και τη δήλωση ενός άλλου στελέχους της κυβέρνησης που διδάσκει στο Πάντειο, του Α. Συρίγου, που για να δικαιολογήσει την επιβολή της πανεπιστημιακής αστυνομίας, θυμήθηκε την εφαρμογή του ίδιου μέτρου επί Χούντας!

Με αφορμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει εξαπολυθεί παγκοσμίως μια πρωτοφανής και ενορχηστρωμένη αναβίωση της ψυχροπολεμικής, νεομακαρθικής και αντιρωσικής ρητορικής, η οποία οδηγεί στην επιβολή λογοκρισίας και διώξεων και τη δημοσιογραφική και πολιτιστική φίμωση των «αντιφρονούντων», που θυμίζει άλλες εποχές.

Οι θιασώτες της «ελεύθερης και δημοκρατικής» δύσης δεν έχουν πρόβλημα με τη φυλάκιση του ράπερ Πάμπλο Χασέλ στην Ισπανία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την κατηγορία της «προσβολής του βασιλιά», ούτε με τα 2.500.000 εκατομμύρια ευρώ με τα οποία η ΕΕ έχει χρηματοδοτήσει νεοναζιστικές δολοφονικές οργανώσεις όπως η Χρυσή Αυγή και αυτές που δρουν στην Ουκρανία, ούτε έχουν πρόβλημα με τις εκατοντάδες ετησίως δολοφονίες αφροαμερικάνων από τα αστυνομικά όργανα καταστολής των ΗΠΑ.

Δεν έχουν πρόβλημα γιατί ο ρατσισμός, ο φασισμός, ο αυταρχισμός και η καταστολή είναι «τέκνα» των υποκριτικών αξιών τους, των αξιών που προσκυνάνε πάνω απ’ όλα τα συμφέροντα μιας χούφτας ολιγαρχών (ναι, έχει και η δύση απ’ αυτούς…) για τα οποία οι λαοί, οι εργαζόμενοι, οι φοιτητές κι οι νεολαίες ολόκληρου του κόσμου γίνονται θυσία, είτε μέσω της εκμετάλλευσης, είτε μέσω του πολέμου και των πολυποίκιλων επεμβάσεων.

Η παροιμία «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί» βρίσκει μία ακόμα τραγική επιβεβαίωση. Ο λόγος που ωρύονται τα γεράκια και τα παπαγαλάκια του δυτικού κόσμου είναι επειδή στην Ουκρανία αμφισβητείται το μονοπώλιο της βιαιότητας που είχαν κατακτήσει τόσα χρόνια. Ο μόνος που μπορεί να καταδικάσει ουσιαστικά την εισβολή που εξαπέλυσε στην Ουκρανία ο ρωσικός ιμπεριαλισμός είναι οι ίδιοι οι λαοί που γίνονται θύματα των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, και η καταδίκη αυτή απαιτεί όχι λόγια, αλλά έργα, και πρωτίστως την οικοδόμηση ενός αντιπολεμικού-αντιιμπεριαλιστικού κινήματος που θα βάλει φρένο στα επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ και κάθε ιμπεριαλιστή, καταδικάζοντας ταυτόχρονα τη ρατσιστική ρητορική του πολέμου και όποιον την αναπαράγει.

Καλούμε το Σύλλογο Φοιτητών Παντείου, κάθε φοιτήτρια και φοιτητή, προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και υποψήφιους διδάκτορες, τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων και καθηγητών του Πανεπιστημίου να καταδικάσουν τις απαράδεκτες ρατσιστικές δηλώσεις του καθηγητή Δ. Καιρίδη!

Έξω ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ-ΡΩΣΙΑ
από την Ουκρανία!

Άμεση απεμπλοκή της χώρας μας
από το ρωσο-ουκρανικό πόλεμο
και τα επιθετικά σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ!

Ανακοίνωση
της Φοιτητικής Πορείας Παντείου