Ο καθοριστικός ρόλος των τεστ στην αντιμετώπιση της πανδημίας αποδείχθηκε περίτρανα όλο το προηγούμενο διάστημα. Ειδικά στις χώρες που η χρήση τους αποτέλεσε αντικείμενο ενός κεντρικού σχεδιασμού με στόχο την επιδημιολογική εικόνα και επιτήρηση, τα τεστ αναδείχθηκαν σε ένα κρίσιμο όπλο και αποφασιστικό παράγοντα ανάσχεσης της πανδημίας και των αποτελεσμάτων της.

Στην Ελλάδα των πολύμηνων lock down, των απαγορεύσεων και της σιδηράς καταστολής, αυτό δεν συνέβη ποτέ. Τα τεστ από την αρχή της πανδημίας έλειψαν, υποτιμήθηκαν όσο τίποτε άλλο από τους ντόπιους «ειδικούς» και τελικά, όταν και όποτε η χρήση τους πραγματοποιήθηκε με μαζικούς όρους, αυτό έγινε χωρίς κανένα σχεδιασμό και με τρόπο που δεν μπορούσε να οδηγήσει σε κανένα συμπέρασμα, σε καμία γνώση της επιδημιολογικής εξέλιξης.

Ακόμα χειρότερα, η διενέργεια των τεστ στην Ελλάδα, εντάχθηκε και αυτή στην πολιτική της ανάδειξης της ατομικής ευθύνης (self test) και ενεργοποίησης του κοινωνικού αυτοματισμού. Πολύ περισσότερο, όταν το τελευταίο διάστημα, κατά παράβαση κάθε λογικής χρησιμοποιούνται ως εργαλείο διαχωρισμού των εμβολιασμένων από τους ανεμβολίαστους.

Οι «ειδικοί», όπως όλους τους προηγούμενους μήνες έτσι και τώρα, προσφέρουν το «αναγκαίο επιστημονικό άλλοθι» στις αυταρχικές και παρανοϊκές πολιτικές της κυβέρνησης. Πρόκειται για τους ίδιους «ειδικούς» που στην αρχή, απέναντι στο διαρκές αίτημα του κόσμου και των μαζικών φορέων για διενέργεια μαζικών τεστ, απέρριπταν την αξία τους, με το άκρως αντιεπιστημονικό επιχείρημα ότι «τις πρώτες μέρες μπορεί να βγει το τεστ αρνητικό αλλά να νοσεί κάποιος και να μεταδίδει τον ίο αφού θα συμπεριφέρεται ως αρνητικός»!

Αφού πέρασε σχεδόν ένας χρόνος με αυτές τις αστειότητες, τελικά άρχισαν να μιλούν για τη σημασία των τεστ και ο ΕΟΔΥ δημιούργησε κάποιες μονάδες διενέργειας τους, χωρίς κεντρικό σχεδιασμό και με τυχαίες -και στατιστικά αντιεπιστημονικές- στην πραγματικότητα δειγματοληψίες. Αμέσως μετά, για το άνοιγμα των σχολείων και τα ταξίδια σε νησιά προτάθηκαν τα self test, αποθεώνοντας την ατομική ευθύνη και απεμπολώντας κάθε δυνατότητα πραγματικής επιτήρησης και μαζί κάθε κρατική ευθύνη.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, η σημασία των test προβαλλόταν διαρκώς από τα κανάλια, από αυτούς τους ίδιους που λίγους μήνες πριν τα «αρνούνταν» και -πολύ σωστά- η μεγάλη σημασία που τους αποδόθηκε αφορούσε στον έλεγχο των ασυμπτωματικών και τη δημιουργία τής επιδημιολογικής εικόνας της χώρας. Με τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται τα τεστ αυτό δεν έγινε ποτέ.

Εργαλείο εκβιασμών
και πειθάρχησης…

Εδώ και ένα μήνα η κυβέρνηση και οι «ειδικοί» της κλάσης Μαγιορκίνη και Γιαμαρέλου εισηγήθηκαν και επιβάλλουν τη διενέργεια των τεστ πέρα από κάθε λογική και με μοναδικό κριτήριο το διαχωρισμό, τη στοχοποίηση και τον εκβιασμό των «ανεμβολίαστων» που -μετά τους κάθε λογής απείθαρχους και «αρνητές» που η κυβερνητική προπαγάνδα κατασκεύασε το προηγούμενο διάστημα- παρουσιάζονται ως ο νέος εχθρός του λαού.

Έτσι λοιπόν τα τεστ πλέον αφορούν τους ανεμβολίαστους! Είτε θέλουν να ταξιδέψουν, είτε θέλουν να εργαστούν, οι τελευταίοι πρέπει να κάνουν τεστ και μάλιστα επωμιζόμενοι το οικονομικό βάρος. Μαζί με τις άλλες διακρίσεις (αναστολή εργασίας, πρόσβαση σε μαγαζιά κλπ) διαμορφώνεται ένα ασφυκτικό πλαίσιο που φανερώνει το βαθιά αυταρχικό και εκδικητικό πρόσωπο της ΝΔ.

Ποια λογική και ποια επιστημονική προσέγγιση όμως μπορεί να δικαιολογεί τέτοια μέτρα; Γιατί σε ένα πλοίο που αναχωρεί για ένα νησί πρέπει να ελέγχονται μόνο οι ανεμβολίαστοι; Ειδικά σήμερα που η διασπορά του ιού σύμφωνα με τους «ειδικούς» είναι καθολική, ποια η αξία ενός τέτοιου μέτρου;

Και πολύ περισσότερο αν, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, το ζητούμενο είναι ο έλεγχος των ασυμπτωματικών, τι ακριβώς εξυπηρετεί αυτή η διάκριση; Αφού σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα υποστηρίζει ότι οι εμβολιασμένοι και μπορούν να κολλήσουν και να μεταδώσουν τον ιό! Όταν μάλιστα θεωρητικά, οι ασυμπτωματικοί έχουν περισσότερες πιθανότητες να βρίσκονται στις τάξεις των εμβολιασμένων, πού ακριβώς αποσκοπεί αυτή η παγκόσμια καινοτομία;

Πρόκειται για ένα μέτρο που βρίσκεται μακριά από κάθε επιστημονική λογική, που για μια ακόμα φορά αντιφάσκει με τα προηγούμενα μέτρα και «επιχειρήματα των ειδικών» και που μοναδικό στόχο έχει τον εκβιασμό και την πειθάρχηση.

Από τη στιγμή που δεν αφορά όλους τους επιβάτες ενός πλοίου ή όλους τους εργαζόμενους σε ένα χώρο δουλειάς, πρόκειται για ένα μέτρο που δεν προσφέρει τίποτα σε υγειονομικό επίπεδο. Τα αποτελέσματα άλλωστε και αυτής της πολιτικής επιλογής είναι ορατά στον καθένα από την τροπή που πήρε η πανδημία σε πολλά νησιά, στα οποία εδώ και ένα μήνα με τεστ ταξιδεύουν μόνο οι ανεμβολίαστοι.

…και πλουτισμού
των κλινικαρχών!

Οι αδίστακτοι κυβερνητικοί και οι «ειδικοί» τους, με τη νέα αυτή διάκριση, επιβάλλουν ένα χαράτσι σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Ειδικά για τους εργαζόμενους, η επιβολή των τεστ -τα οποία καλούνται να πληρώνουν κάθε εβδομάδα- αποτελεί ένα δυσβάσταχτο βάρος.

Θεωρητικά υπάρχει η δυνατότητα για rapid και PCR τεστ και σε δημόσιες δομές. Όμως, από τους φορείς του δημοσίου τα αποτελέσματα των rapid αναρτώνται 24 ώρες μετά, ενώ των PCR ακόμη και 48 ώρες μετά! Αν κάποιος συνυπολογίσει ότι το ραντεβού για PCR φτάνει και μια εβδομάδα μετά ή ότι οι ουρές που δημιουργούνται έξω από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ είναι τεράστιες, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι όλος αυτός ο κόσμος κατευθύνεται στους ιδιώτες, στους οποίους εν καιρώ πανδημίας προσφέρεται ένα ακόμη πεδίο πλουτισμού!

Είναι βέβαιο ότι, αν το κράτος ήθελε, μπορούσε να αναρτά τα αποτελέσματα των τεστ που διενεργούνται σε δημόσιες δομές εξίσου γρήγορα ή και πιο γρήγορα από αυτά που γίνονται σε ιδιωτικές κλινικές και εργαστήρια. Αλλά δεν θέλει. Και ούτε λίγο ούτε πολύ -και με το αντιδραστικό αφήγημα της ποινής και της εκδίκησης-, επιβάλλει ένα νέο χαράτσι σε όσους δεν εμβολιάζονται… προς το παρόν.

Είναι ολοφάνερο ότι το μόνο που δεν ενδιαφέρει την κυβέρνηση και τους ειδικούς με τη διενέργεια των τεστ είναι η επιτήρηση, ο έλεγχος και τελικά η αντιμετώπιση της πανδημίας. Αυτό αποδείχτηκε και αποδεικνύεται από τον τρόπο που διαχειρίζεται τη διενέργεια των τεστ από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα. Και όσο και αν θέλει να την αποποιηθεί, στοχοποιώντας τους ανεμβολίαστους, αυτή είναι μια ακόμη εγκληματική ευθύνη που βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση.

Απέναντι στην πολιτική των διακρίσεων, των εκβιασμών και της πειθάρχησης
Απέναντι στις αντιεπιστημονικές παλινωδίες κυβέρνησης και «ειδικών»
Διεκδικούμε την πρόσβαση σε δωρεάν τεστ για όλο το λαό και την αξιοποίηση των κεντρικά σχεδιασμένων μαζικών τεστ για την αντιμετώπιση της πανδημίας.