Το νέο πολιτικό σκηνικό αποτυπώνει με γλαφυρό τρόπο τη δεξιά εκλογική μετατόπιση που συντελέστηκε στη χώρα το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Επισφραγίζει τους αρνητικούς, για τη χώρα και το λαό μας, πολιτικούς συσχετισμούς. Οι λόγοι ασφαλώς που οδήγησαν σ’ αυτές τις εξελίξεις έχουν σε μεγάλο βαθμό εντοπιστεί και αναλυθεί. Μικρή συμμετοχή στις εκλογές, κατάφωρη πριμοδότηση από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και τα κυρίαρχα ΜΜΕ της ΝΔ-Μητσοτάκη, εξωφρενική συγκάλυψη της αντιλαϊκής και εγκληματικής κυβερνητικής πολιτικής του προηγούμενου διαστήματος, στήριξη της πολιτικής αυτής από την «αντιπολίτευση» του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κοινοβουλευτικών δυνάμεων. Όλα τα παραπάνω αποτελούν τους βασικούς λόγους που οδήγησαν στη δεξιά κυριαρχία και -πράγμα ουσιαστικότερο- στη συνέχιση και κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής και το βάθεμα των συνεπειών της για τα εργατικά και λαϊκά στρώματα. Σε αυτό το γενικό πλαίσιο, αυξημένη εκλογική δύναμη κατέγραψαν ακροδεξιές, ρατσιστικές, εθνικιστικές και θρησκόληπτες πολιτικές δυνάμεις, όπως το κόμμα των Σπαρτιατών, στο πλάι της Ελληνικής Λύσης και της Νίκης.

Με την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου έγινε ολοφάνερος, εξαιτίας των εξελίξεων στο παραπάνω φασιστικό μόρφωμα όλη την θερινή περίοδο, ο πραγματικός ρόλος που καλείται να διαδραματίσει στα πολιτικά πράγματα του τόπου. Καταγγελίες για διασυνδέσεις με κύκλους της «ελληνικής» μαφίας, τις οποίες εξαπολύει ο αρχηγός κατά των βουλευτών του. «Ανεξαρτητοποίηση» των βουλευτών και προσεταιρισμός του πολιτικού τους πατέρα, Κασιδιάρη. Αναδίπλωση του αρχηγού των Σπαρτιατών, αναδίπλωση και επιστροφή στο μαντρί των εξεγερμένων. Αυτά και άλλα πολλά γεγονότα κάνουν ολοφάνερο το χαρακτήρα του φασιστικού μορφώματος, που μόνο αντισυστημικός βέβαια δεν είναι, αποδεικνύουν την αντιδραστικότητα του, καταδεικνύουν το σκοπό της ύπαρξής του, όχι ως αντισυστημικού κόμματος και υπερασπιστή των λαϊκών συμφερόντων αλλά, αντίθετα, ως δημιουργού ακόμη μεγαλύτερων δυσκολιών και προβλημάτων για τα λαϊκά και εργατικά συμφέροντα μέσα σε ένα πιο ζοφερό πολιτικό πλαίσιο. Αποδείχτηκε επίσης ξεκάθαρα, με τα παραπάνω γεγονότα, πως παρά την επιστράτευση των «σοφών» συνταγματολόγων της άρχουσας τάξης, παρά τα νομικά τεχνάσματα, τερτίπια και διακηρύξεις, το φασιστικό τέρας όχι μόνο δεν εξουδετερώνεται αλλά αντίθετα λειτουργεί και γιγαντώνεται ακόμη και μέσα από τις φυλακές, δηλητηριάζοντας ακόμη πιο πολύ την πολιτική κατάσταση στη χώρα. Μοιάζει με τη μυθική Λερναία Ύδρα που γεννά νέα, δηλητηριώδη κεφάλια κι ο κύκλος αυτός μοιάζει φαύλος και ανίκητος.

Έπεσαν δήθεν από τα σύννεφα οι κυβερνώντες και τα αστικά πολιτικά κόμματα έπειτα από τις «αψιμαχίες» των βουλευτών των Σπαρτιατών με τον αρχηγό τους, Στίγκα. Ό,τι όμως έγινε, οι φαγωμάρες και οι αντεγκλήσεις αποκαλύπτουν αυτό που οι κομμουνιστές διακηρύξαμε έχοντας βαθιά επίγνωση της πραγματικότητας. Πως το ουρανοκατέβατο αυτό πολιτικό μόρφωμα δεν είναι τίποτε άλλο παρά ο δούρειος ίππος της εγκληματικής Χρυσής Αυγής και του φυλακισμένου ναζί εγκληματία Η. Κασιδιάρη. Ίππος που έδωσε τη δυνατότητα στην εγκληματική ναζιστική οργάνωση να ξαναπεράσει τις πύλες του αστικού κοινοβουλίου. Οι διαρκείς και αδιάκοπες φαγωμάρες και αντεγκλήσεις επιβεβαιώνουν το αυτονόητο. Πως οι νεοεκλεγμένοι Σπαρτιάτες βρίσκονται «μπροστά» και η πραγματική ηγεσία που τους κινεί «πίσω», στην ασφάλεια της φυλακής, που για τους φασίστες και την πολιτική τους δεν είναι και τόσο …φυλακή. Οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν περίτρανα ότι ηγέτης, αιμοδότης και χορηγός των φασιστών Σπαρτιατών δεν είναι άλλος από τον Κασιδιάρη, ο οποίος μπορεί και χαμογελά με άνεση, βλέποντας τους σκοπούς του να επιτυγχάνονται σε ικανοποιητικό βαθμό. Προφανώς η εκλογική καταγραφή ανοίγει την όρεξη για περαιτέρω επιτυχίες.

Οι αντεγκλήσεις και φαγωμάρες μεταξύ των βουλευτών, που δηλώνουν πίστη ουσιαστικά στη Χρυσή Αυγή, και τον κοστουμαρισμένο φασίστα Στίγκα, ο οποίος να μη ξεχνάμε ευχαρίστησε από την πρώτη στιγμή τον ευεργέτη του, οδήγησαν μετεκλογικά το αστικό κοινοβούλιο και υψηλά ιστάμενους σε αυτό να κάνουν λόγο για ευτελισμό του θεσμού! Για άλλη μια φορά οι αστοί πολιτικοί χύνουν υποκριτικά δάκρυα και δηλώνουν την «ανησυχία και τον προβληματισμό τους» για όσα συμβαίνουν στην ομάδα των Σπαρτιατών και τις επιπτώσεις. Κι ενώ το προηγούμενο, προεκλογικό, διάστημα οργίαζαν οι συζητήσεις και η προπαγάνδα για την αναγκαιότητα να απαγορευτεί η κάθοδος των εγκληματιών ναζί στις εκλογές, κι ενώ ψηφίζονταν νόμοι και τροπολογίες που δήθεν θα έλυναν το πρόβλημα του φασισμού, το τελευταίο διάστημα οι ίδιοι ακριβώς κύκλοι δηλώνουν ακριβώς το αντίθετο και κάνουν λόγο για ανάγκη να κρατηθεί «στάση αναμονής», ενόψει μάλιστα και των εκλογών του Οκτώβρη. Γίνεται επίσης μεγάλη συζήτηση για την κρατική χρηματοδότηση προς τους φασίστες και τι μέλλει γενέσθαι με αυτήν, καθώς πρόκειται για ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, που θα αγγίξει το ποσό του ενάμιση και πλέον εκατομμυρίου ευρώ κατ’ έτος, αρμεγμένο από το λαϊκό υστέρημα -όπως άλλωστε πράττουν χωρίς ντροπή και όλα τα αστικά και μη κοινοβουλευτικά κόμματα. Και πάλι οι πολιτικοί «φωστήρες» της άρχουσας τάξης προτείνουν για φραγμό της επέκτασης του φασιστικού οχετού να αφεθούν ανενόχλητοι στις αψιμαχίες και τις συγκρούσεις τους οι φασίστες βουλευτές, ώστε οι ψηφοφόροι τους να κατανοήσουν πως δεν αποτελούν δύναμη εναντίον της διαφθοράς αλλά συμμετέχουν στο ίδιο παιχνίδι διαμοιρασμού εκατομμυρίων. Αυτό, βέβαια, που δεν αναφέρουν είναι πως στο φαγοπότι των κομμάτων συμμετέχουν και τα δικά τους κόμματα εδώ και χρόνια, ισχυριζόμενα μάλιστα πως η χρηματοδότηση αποτελεί εχέγγυο πολιτικής τιμιότητας και όχι κατα­λήστευσης του κόπου του λαού.

Οι εξελίξεις σ’ αυτήν την πλευρά του πολιτικού φάσματος απέδειξαν ολοκάθαρα πως ο φασισμός και τα διάφορα φασιστικά μορφώματα γεννιούνται και θρέφονται από τις αντιλαϊκές και εγκληματικές πολιτικές που εφαρμόζονται αδιάκοπα στις πλάτες των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων. Φανέρωσαν πως ο φασισμός όχι μόνο δεν τιθασεύεται με νομικά τερτίπια και απαγορεύσεις κάθε είδους αλλά αντίθετα γιγαντώνεται και θεριεύει, αποτελώντας το κατάλληλο προκάλυμμα για την ανενόχλητη εφαρμογή οποιασδήποτε αντιλαϊκής πολιτικής. Πράγματι, όπως έδειξαν και τα γεγονότα των τελευταίων ημερών κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών, ακροδεξιές και φασιστικές ομάδες έγιναν ιδανική κάλυψη της αστικής πολιτικής και των τεράστιων ευθυνών της για την κατάσταση της χώρας και του λαού μας. Οι όποιες σκέψεις για απαγορεύσεις νομικού τύπου, για δήθεν έλεγχο ή κόψιμο-καθυστέρηση της χρηματοδότησης προς αυτούς, οι παραινέσεις για αναμονή του λαϊκού παράγοντα μέχρι το φασιστικό μόρφωμα «να γελοιοποιηθεί» και να εξαφανιστεί, έναντι της «σοβαρής δεξιάς» της ΝΔ και των υπολοίπων δυνάμεων του «δημοκρατικού» τόξου, ισοδυναμούν με πλήρη κάλυψη των φασιστών, τόσο των εγκληματιών της Χρυσής Αυγής και του Κασιδιάρη όσο και των συνεργατών του εντός της αστικής βουλής. Τέτοιου είδους πολιτικά παιχνίδια δεν αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο. Το φασισμό αντιμετωπίζουν αγώνες μαζικοί, λαϊκοί, παρατεταμένοι που θα στρέφονται ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που γεννά τέρατα.