Η νοτιοανατολική Ευρώπη παρουσιάζει σε επίπεδο υφηλίου (!) τη χειρότερη εικόνα σε αριθμό θυμάτων covid-19 ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Για την ακρίβεια, μετά το μακρινό Περού, το οποίο βρίσκεται στην 1η και χειρότερη θέση, η Βουλγαρία (2η), η Ουγγαρία (3η), η Βοσνία – Ερζεγοβίνη (4η), η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας (5η), η Κροατία (6η), το Μαυροβούνιο (7ο), η Γεωργία (8η), η Τσεχία (9η) και η Σλοβακία (10η), ο Άγιος Μαρίνος (11ος), η Λιθουανία (12η), η Ελλάδα (13η) και η Ρουμανία (14η), συγκρότησαν τα τελευταία αυτά χρόνια μια μελανή, θανατερή εστία, μια διευρυμένη βαλκανική πυριτιδαποθήκη σε ένα παγκόσμιο χωριό που μετρά περισσότερα από 220 κράτη και κρατίδια.

Η χώρα μας έχει ξεπεράσει τα 37.000 θύματα, και βρίσκεται πολύ υψηλότερα από χώρες όπως η Κίνα και ηπείρους όπως η Αυστραλία, ακόμη και σε απόλυτους αριθμούς (5.272 και 22.060 αντίστοιχα).
Ο covid-19 κυριολεκτικά έχει σαρώσει τη χώρα μας, η οποία κατέγραψε έναν υψηλότατο δείκτη μετάδοσης, με έναν στους δύο πολίτες της χώρας να κολλάνε κορονοϊό, και την Ελλάδα να κατακτά τη 12η χειρότερη θέση παγκοσμίως, ως προς την αναλογία αυτή.
Φοβερό επίσης στατιστικό, κάθε 278 κρούσματα και ένας ακόμη νεκρός, με την Ελλάδα να αναρριχάται στην 20ή χειρότερη θέση του πλανήτη ως προς αυτόν τον δείκτη.

Αν τυχόν οι αριθμοί* άλλοτε λένε την αλήθεια και άλλοτε στρεβλώνουν την αλήθεια, το βέβαιο είναι ότι όλους τους τελευταίους μήνες (και εννοείται σε όλη τη διάρκεια της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου) η συζήτηση για τον covid που άλλοτε ήταν 24ωρη υπόθεση των ΜΜΕ, έχει εδώ και μήνες θαφτεί σε απόλυτο μιντιακό βαθμό.

Όπως τα μνημονιακά μέτρα που ξεζούμισαν και γονάτισαν τον ελληνικό λαό, στο τέλος απέτυχαν και τυπικώς, φέρνοντας αύξηση, αντί για μείωση, του δημόσιου χρέους, έτσι και οι περιορισμοί, τα λοκντάουν και οι φασιστικής κοπής απαγορεύσεις δεν περιόρισαν τον κορονοϊό, αλλά, αντιθέτως, η Ελλάδα σήμερα στέκεται στην 23η χειρότερη θέση παγκοσμίως σε απόλυτο αριθμό κρουσμάτων. Μολονότι στη χώρα μας η θνητότητα από covid-19, αναλογικώς, δεν είναι υψηλή, ωστόσο ο πολύ μεγάλος αριθμός κρουσμάτων είναι εκείνος που αυξάνει, μοιραία, τον αριθμό των θυμάτων. Η κυβέρνηση, δεν βρήκε κονδύλια για να στηρίξει τη δημόσια υγεία και να ελέγξει τον κορονοϊό, διότι την ίδια ώρα εξαγόραζε τη σιωπή των ΜΜΕ, προκειμένου να μη μιλήσουν για τον κορονοϊό και την ανεπάρκειά της.
(* τα στοιχεία προέρχονται από την ιστοσελίδα
www.worldometers.info/coronavirus)