(για την τύχη του 38ου
Συνεδρίου της ΟΙΥΕ)

Στις 30 και 31 Οκτωβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε μια πρώτη προσπάθεια διεξαγωγής του 38ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, η οποία επέβη άκαρπη.

Άλλοτε (και πάλι στο «38ο Συνέδριο της ΟΙΥΕ», αλλά πριν …2,5 χρόνια!) ήταν το ΠΑΜΕ που έβαζε τα δυνατά του, και το κερασάκι στην τούρτα της διάλυσης του Συνεδρίου, οδηγώντας την ομοσπονδία σε διορισμό διοίκησης. Αυτή τη φορά, στα τέλη Οκτωβρίου 2021 (με την ελπίδα, κάπου εδώ, να έχουν χορτάσει ενστάσεις και διαλύσεις συνεδρίων οι «μεγάλες» παρατάξεις) ήταν η ΠΑΣΚΕ που κατέθετε ασφαλιστικά μέτρα, ματαιώνοντας την πρώτη προσπάθεια σύγκλησης Συνεδρίου. Αμέσως μετά, η ΟΙΥΕ εξέδιδε την ακόλουθη ανακοίνωση (η έντονη γραφή δική μας):

«Το Δ.Σ. της ΟΙΥΕ με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους εργαζόμενους και τα σωματεία μέλη της καταγγέλλει την οργανωμένη και μεθοδευμένη προσπάθεια της συνδικαλιστικής παράταξης ΕΝ.ΕΡΓΑ (ΠΑΣΚΕ) να τορπιλίσει την δημοκρατική διαδικασία διεξαγωγής του συνεδρίου της ΟΙΥΕ, που ήταν προγραμματισμένο για τις 30 & 31/10/2021. Αποκορύφωμα της οποίας ήταν η προσφυγή τους σε προσχηματικά ασφαλιστικά μέτρα, με σκοπό την αναβολή του συνεδρίου.
Βασική στόχευση της αναβολής του συνεδρίου είναι η διάσπαση της ΟΙΥΕ, γεγονός που αποδεικνύεται από την προαναγγελία αποχώρησης όλων των δυνάμεων της ΕΝ.ΕΡΓΑ από την ΟΙΥΕ και την πιθανή δημιουργία νέας Ομοσπονδίας στον ιδιωτικό τομέα, μετά από 100 χρόνια δράσης της ΟΙΥΕ.
Το Δ.Σ. της ΟΙΥΕ καταγγέλλοντας τις κακόβουλες και διασπαστικές ενέργειες της ΕΝ.ΕΡΓΑ (ΠΑΣΚΕ) σε επόμενη συνεδρίαση του θα προκηρύξει εκ νέου συνέδριο της Ομοσπονδίας εντός των καταστατικών προθεσμιών, σεβόμενη τις δημοκρατικές διαδικασίες.
Η ΟΙΥΕ σε πείσμα όλων των διασπαστικών ενεργειών θα συνεχίσει προσηλωμένη στο έργο της, να υπογράφει ΣΣΕ και να εκπροσωπεί τα συμφέροντα των εργαζομένων».

Μολονότι σήμερα, δίπλα και μαζί με όλο τον συνδικαλισμό, η ΟΙΥΕ δεν διάγει την καλύτερη περίοδό της (και, όπως αποδεικνύεται, οι «μεγάλες» παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, από κοντά και το ΠΑΜΕ σε καιρούς αγωνιστικής ανυδρίας, μπορούν να κάνουν παραταξιοκεντρικούς σχεδιασμούς σε βάρος της, και σε βάρος των εργαζομένων) ωστόσο η δευτεροβάθμια αυτή οργάνωση είναι από τις παλαιότερες (ιδρυμένη το 1922) και μεγαλύτερες ομοσπονδίες μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα. Έχοντας στη δύναμή της 171 σωματεία-μέλη σε όλη τη χώρα, στα οποία είναι εγγεγραμμένοι 55.000 εργαζόμενοι, η ΟΙΥΕ θα μπορούσε να είναι στην πράξη η μεγαλύτερη και ισχυρότερη ομοσπονδία της ΓΣΕΕ.

Στη συγκυρία, το ΠΑΜΕ θέλει τη διεξαγωγή Συνεδρίου (ελπίζοντας ότι θα βγει ενισχυμένο σε αυτό, διαφορετικά δεν θα συνεργαζόταν). Συνεπώς, φέτος, ΑΝ τελικώς πραγματοποιηθεί Συνέδριο, δεν θα δούμε τους ταξικούς αγωνιστές να καταθέτουν τη μία ένσταση πάνω στην άλλη για συμμετοχές «εργοδοτικών σωματείων», ούτε να κάνουν εκκλήσεις για διορισμό διοίκησης στην ομοσπονδία.

Ερώτημα είναι αν τελικά η ΠΑΣΚΕ, με προσδιορισμένη τη δεύτερη απόπειρα διεξαγωγής Συνεδρίου της ΟΙΥΕ στις 27 και 28 Νοεμβρίου 2021, θα επιλέξει να διατηρήσει τη στάση του σαμποταρίσματος του Συνεδρίου (ας σημειωθεί ότι, βρίσκοντας τα τυπικά προσχήματα, η ΠΑΣΚΕ πέτυχε τα ασφαλιστικά μέτρα, μεταξύ άλλων, διότι η διεξαγωγή του Συνεδρίου της ΟΙΥΕ στις 30 και 31 Οκτωβρίου δεν είχε γίνει γνωστή 20 ημέρες πριν, όπως απαιτούν οι καταστατικές πρόνοιες, αλλά …19), ή θα συνεργαστεί για τη διεξαγωγή του.

Φυσικά, το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι οι συμβιβασμένες «μεγάλες» παρατάξεις, που δρουν με γνώμονα τον εαυτό τους και μόνο, και σε βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων, αλλά το γεγονός ότι το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα έχει υποχωρήσει, και δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη θέση να πετάξει εκτός των μαζικών και συλλογικών διαδικασιών όλους όσοι τις υποσκάπτουν. Ο φαύλος αυτός κύκλος μπορεί και πρέπει να γνωρίσει μια ρωγμή, με τους εργαζόμενους να διεκδικούν την πραγματοποίηση ενός ουσιαστικά δημοκρατικού, μαζικού και αγωνιστικού 38ου Συνεδρίου της ΟΙΥΕ.