Μεγάλο συλλαλητήριο φορέων, σωματείων και συλλογικοτήτων πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Δραπετσώνα ενάντια στα “Καζάνια” στη Δραπετσώνα, για την υπεράσπιση της υγείας των κατοίκων της περιοχής.

Στο συλλαλητήριο το οποίο διέσχισε ένα μεγάλο μέρος της Δραπετσώνας συμμετείχαν πάνω από 350 πολίτες. Η συγκέντρωση ξεκίνησε στις 7.20 μμ από το χώρο των “λιπασμάτων” (Κράκαρη)

Η ΚΟ Πειραιά του Μ-Λ ΚΚΕ συμμετείχε με πανό και προκήρυξη στο συλλαλητήριο και συσπείρωσε με τη ζωντάνια και τα συνθήματά της μεγάλο τμήμα των διαδηλωτών.


Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Μ-Λ ΚΚΕ

Η μόλυνση των βιομηχάνων σκορπά το θάνατο!
Αγώνας για την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής μας!

Η ατμόσφαιρα γίνεται ολοένα και πιο ασφυκτική από την αχαλίνωτη βιομηχανική δραστηριότητα στις γειτονιές της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου. Η παρουσία των καζανιών της “Oil One”, η δραστηριότητα της εταιρίας τσιμέντων “Lafarge” και τα ΕΛΠΕ αποτελούν μια μόνιμη και σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία. Όλες οι μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια μέχρι και σήμερα στην περιοχή από επίσημα ερευνητικά κέντρα επιβεβαιώνουν την επιβαρυμένη ρύπανση από τα λήμματα, τις χημικές ενώσεις (πχ βενζόλιο) και τα μικροσωματίδια που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα σε ποσότητες πολύ μεγαλύτερες από τα επιτρεπτά όρια. Η κατάσταση αυτή αποτελεί μια μόνιμη και αυξανόμενη απειλή για την υγεία όλων των κατοίκων της περιοχής και υποβαθμίζει και την ποιότητα ζωής.

Είναι μεγάλες και διαχρονικές οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ το 2014 αποχαρακτήρισε την περιοχή των “λιπασμάτων” από χώρο ανάπλασης σε λιμενοβιομηχανική ζώνη. Άναψε έτσι το πράσινο φως για την έναρξη βιομηχανικής δραστηριότητας στην περιοχή αδειοδοτώντας ταυτόχρονα τη λειτουργία της εταιρίας “Oil One” του μεγαλοεπιχειρηματία Μελισσανίδη. Το 2018 ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, πρόσφερε ένα ακόμα δώρο στον επιχειρηματία. Από τη μια μεριά δημαγωγώντας, αποχαρακτήριζε την περιοχή των “λιπασμάτων”, υποχρεώνοντας την εταιρία να προχωρήσει σε μετεγκατάσταση. Από την άλλη μεριά, ο Σταθάκης ως υπουργός Περιβάλλοντος υπέγραψε υπουργική απόφαση που παρέτεινε την άδεια λειτουργίας της εταιρίας στην αποχαρακτηρισμένη περιοχή από τα 12 στα 20 χρόνια(!!), σκίζοντας κάθε δέσμευση για την ανάπλαση του χώρου, την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων. Σήμερα, η ΝΔ μεθοδεύει στα μουλωχτά να προσφέρει στον μεγαλοεπιχειρηματία εκ νέου αδειοδότηση, ανοίγοντας το δρόμο για την επέκταση των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο Μητσοτάκης είχε δεσμευτεί πως θα προχωρούσε σε μετατροπή των “λιπασμάτων” σε μητροπολιτικό πάρκο και χώρο καινοτομίας! Τώρα η κυβέρνηση υποχωρεί βήμα – βήμα μπροστά στις αδίστακτες απαιτήσεις του Μελισσανίδη. Μάλιστα, η εταιρία με προκλητικό τρόπο απαιτεί να της δοθεί άδεια για να διοχετεύει τα απόβλητά της απευθείας στο βυθό της θάλασσας, με ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές συνέπειες.

Η υποκρισία της κυβέρνησης περισσεύει. Οι έρευνες των επιστημονικών επιτροπών του υπουργείου Περιβάλλοντος, προκλητικά και με θράσος, συμπεραίνουν πως “δεν έγιναν αντιληπτές οσμές” παρά το γεγονός ότι οι κάτοικοι της Δραπετσώνας ασφυκτιούν. Ακόμα, όπως προκλητικά επισημαίνουν οι επιθεωρητές, “δεν διαθέτουν όργανα μέτρησης οσμών. (…) η όποια τεκμηρίωση για την ύπαρξη οσμών θα πρέπει να γίνει μέσω κατάλληλων πιστοποιημένων οργάνων που δεν διαθέτει η υπηρεσία”. Πρόκειται για κανονικό κυβερνητικό εμπαιγμό και συγκάλυψη της αχαλίνωτης, περιβαλλοντοκτόνας βιομηχανικής δραστηριότητας που απειλεί άμεσα τη δημόσια υγεία.

Σήμερα επιβεβαιώνεται πως, παρά τις υποσχέσεις τους, όλες οι κυβερνήσεις υποτάχτηκαν στις πιέσεις και υπέκυψαν στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Έβαλαν την υγεία των κατοίκων και την ποιότητα ζωής τους σε δεύτερη μοίρα. Αδιαφόρησαν για τις δραματικές συνέπειες από την ασύδοτη βιομηχανική δραστηριότητα, σε μια περιοχή μάλιστα που βρίσκεται εντός του οικιστικού ιστού και μόλις λίγα μέτρα από Δημόσια Σχολεία.

Η έκταση των “λιπασμάτων” γίνεται σήμερα στόχος των ντόπιων συγκρουόμενων συμφερόντων καθώς και του πολυεθνικού κολοσσού της COSCO, που ετοιμάζονται να λεηλατήσουν την περιοχή για να ενισχύσουν την κερδοφορία τους σε βάρος της υγείας, της ποιότητας ζωής των κατοίκων αδιαφορώντας για τις περιβαλλοντικές συνέπειες.

Το Μ-Λ ΚΚΕ καλεί το λαό της Δραπετσώνας να αγωνιστεί για να υπερασπίσει την υγεία και την καλυτέρευση της ζωής του απαιτώντας την άμεση μετεγκατάσταση των “καζανιών” και κάθε βιομηχανικής δραστηριότητας εκτός του οικιστικού ιστού, διασφαλίζοντας όλες τις θέσεις εργασίας! Να μην αποδεχθεί το εκβιαστικό δίλημμα των βιομηχάνων “ανεργία ή θάνατος”.

Καλούμε το λαό της περιοχής μας να παλέψει μαζικά ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης που εκχωρεί έδαφος στην βιομηχανική δράση των μεγαλοεπιχειρηματιών, που βάζει σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων, που περιφρονεί τις λαϊκές ανάγκες και οδηγεί στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, που λεηλατεί το φυσικό περιβάλλον.

26 Ιουνίου 2020

ΚΟ Μ-Λ ΚΚΕ Πειραιά