Μετά τη στρατιωτική εισβολή που εξαπέλυσε ο ρωσικός ιμπεριαλισμός εναντίον της Ουκρανίας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη συντάχθηκε πλήρως με τα δυτικά ιμπεριαλιστικά αφεντικά της, εμφανιζόμενη μάλιστα νατοϊκότερη των νατοϊκών, στέλνοντας πολεμικό υλικό στην Ουκρανία, διακηρύσσοντας προκλητικά πως η χώρα μας διαλέγει «τη σωστή πλευρά της ιστορίας». Η υποτελής στάση της κυβέρνησης επενδύθηκε με αναφορές στις «αξίες» της δύσης, στην ελευθερία, τη δημοκρατία, το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και άλλα τέτοια φληναφήματα. Οι αξίες, βέβαια, της Δύσης για τις οποίες κάνουν λόγο τα κυβερνητικά στελέχη και τα κυρίαρχα ΜΜΕ αποτυπώθηκαν εδώ και δεκαετίες στη συλλογική μνήμη, όταν οι δυτικοί ιμπεριαλιστές κομμάτιαζαν χώρες όπως τη Γιουγκοσλαβία, βομβάρδιζαν και διέλυαν το Αφγανιστάν και το Ιράκ, εισέβαλλαν στη Συρία, κατακρεουργούσαν τη Λιβύη, αλλά και τόσες άλλες χώρες, αφήνοντας πίσω τους ερείπια, καταστροφή και θάνατο. Στην πραγματικότητα, η υποτελής και τυχοδιωκτική πολιτική τής κυβέρνησης Μητσοτάκη όχι μόνο καμία σχέση δεν έχει με την ελευθερία, τη δημοκρατία ή το σεβασμό του διεθνούς δικαίου, αλλά βυθίζει τη χώρα στη δίνη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, γεγονός που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το λαό και τον τόπο, καθώς και για την ευρύτερη περιοχή.

Η χώρα μας, όλη την προηγούμενη περίοδο, με τις λεγόμενες αμυντικές συμφωνίες τόσο αυτής της κυβέρνησης, όσο και όλων των προηγούμενων, έχει μετατραπεί σε ένα αμερικανονατοϊκό προγεφύρωμα. Αλεξανδρούπολη, Σούδα και Λάρισα αξιοποιούνται από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ προκειμένου να προωθήσουν τα ιμπεριαλιστικά τους συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή. Το γαλλικό πυρηνικό αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle πρόκειται να αγκυροβολήσει στον Πειραιά τις επόμενες μέρες. Την ίδια στιγμή στη Σούδα έδεσε τις τελευταίες μέρες το αμερικάνικο αεροπλανοφόρο Truman καθώς και τα συνοδευτικά του καταδρομικά και αντιτορπιλικά πλοία. Το Truman, το οποίο τις προηγούμενες μέρες έφτασε μέχρι την Αλεξανδρούπολη, πρόκειται να παραμείνει στην περιοχή όσο διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, έχοντας εξασφαλίσει πλήρη ελευθερία από την κυβέρνηση Μητσοτάκη να αλωνίζει στο Αιγαίο με όλη την αρμάδα του. Την ίδια στιγμή, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αξιοποιείται όλο και περισσότερο από τη στιγμή της έναρξης του πολέμου από τους αμερικανονατοϊκούς μεταφέροντας στρατιωτικές δυνάμεις και πολεμικό υλικό σε όλη την νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, η αεροπορική βάση στη Λάρισα πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ώστε να σταθμεύσουν αμερικάνικα ιπτάμενα τάνκερ, τα οποία θα εφοδιάζουν μαχητικά που θα πετούν στην περιοχή της Μαύρης θάλασσας και χωρών που συνορεύουν με την Ουκρανία. Αυτή είναι κατά την άποψη Μητσοτάκη η «σωστή πλευρά της ιστορίας»: η μετατροπή της χώρας σε μια απέραντη αμερικανονατοϊκή βάση και η παραχώρηση κάθε είδους διευκολύνσεων σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ προκειμένου να προωθούν τους ιμπεριαλιστικούς τους σκοπούς.

Μπροστά στην όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στα αμερικανονατοϊκά σχέδια, κυβερνητικά στελέχη και κυρίαρχα ΜΜΕ πανηγυρίζουν για τον υποτιθέμενο αναβαθμισμένο γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή. Στην πραγματικότητα όμως η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη από τις αρχές του χρόνου ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας Σ. Λαβρόφ είχε δηλώσει για το ζήτημα του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης: «Θίξαμε το θέμα των νέων βημάτων που έγιναν στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις για την ενίσχυση του καθεστώτος του λιμένος της Αλεξανδρούπολης για τους σκοπούς του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και ναι, φυσικά, διαβάσαμε σε ποιες κατευθύνσεις θα χρησιμοποιήσουν αυτό το λιμάνι οι Αμερικανοί». Ακόμα πιο αποκαλυπτική για τους κινδύνους που απειλούν το λαό και τη χώρα είναι η δήλωση της εκπροσώπου του ΥΠΕΞ της Ρωσίας Μ. Ζαχάροβα, η οποία αναφερόμενη ειδικά στη χώρα μας και τη στάση που τηρεί στον πόλεμο της Ουκρανίας, δήλωσε: «Δώσαμε προσοχή στην άνευ προηγουμένου εκστρατεία που εξαπολύθηκε στην Ελλάδα για την δυσφήμιση της πολιτικής της Ρωσίας. Ανώτατοι αξιωματούχοι της Αθήνας επιτρέπουν στον εαυτό τους να διατυπώνουν χονδροειδείς κατηγορίες κατά της χώρας μας και της ηγεσίας της, κυριολεκτικά συναγωνίζονται τους ομοϊδεάτες τους σε αυτό… Οι διμερείς δεσμοί καταστρέφονται σκοπίμως και οι ρωσοελληνικές σχέσεις, δυστυχώς, δεν αποτελούν εξαίρεση

Ακούγονται εκκλήσεις για πλήρη παύση κάθε συνεργασίας. Ουσιαστικά, για χάρη των ασαφών και αμφίβολων στόχων, η ηγεσία της Ελλάδας είναι έτοιμη να μηδενίσει την ίδια την κοινή μας ιστορική κληρονομιά, που μόλις χθες η ίδια χαρακτήριζε ως φυσικό της πλεονέκτημα στη συνεργασία με τη Ρωσία. Ο χρόνος θα τα βάλει όλα στη θέση τους, θα δείξει ποιος είχε δίκιο και ποιος -την κρίσιμη στιγμή- έδειξε έλλειψη διορατικότητας, έκανε λάθος επιλογή…».

Η παραπάνω τοποθέτηση του ΥΠΕΞ της Ρωσίας πιστοποιεί ακριβώς σε πόσο επικίνδυνο δρόμο έχει βάλει τη χώρα η υποτελής πολιτική τής κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η πολιτική αυτή όχι μόνο σε γεωστρατηγική αναβάθμιση δεν μεταφράζεται, όχι μόνο δεν μετατρέπεται η χώρα σε γεωπολιτικό κόμβο και σε πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας -όπως κομπάζουν διάφορα κυβερνητικά στελέχη και τα κυρίαρχα ΜΜΕ- αλλά στην πραγματικότητα μπλέκει τη χώρα σε έναν αξεδιάλυτο κόμπο ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και αντιπαραθέσεων, την ώρα μάλιστα που οι φλόγες του πολέμου έχουν ξεσπάσει στη γειτονιά μας.

Σταθερότητα, ασφάλεια και ειρήνη δεν μπορεί να υπάρξει στην περιοχή μας όσο οι νατοϊκές αρμάδες αλωνίζουν με τις κυβερνητικές ευλογίες το Αιγαίο σαν να ήταν ξέφραγο αμπέλι, όσο ο εναέριος χώρος είναι γεμάτος με πολεμικά αεροσκάφη και όσο τα εδάφη της χώρας και οι υποδομές της μετατρέπονται σε μια απέραντη νατοϊκή βάση στην οποία συσσωρεύεται τεράστιος αριθμός στρατιωτικών και πολεμικών δυνάμεων.