Με Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν 21,43 τρισεκατομμύρια δολλάρια, και το χρέος να εκτινάσσεται στα 28,4 τρισεκατομμύρια δολλάρια, επιδιώκεται, όπως προτείνει από τους Δημοκρατικούς η Νάνσι Πελόζι πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, συμπερίληψη διατάξεων για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το γραφείο απογραφής πολλοί οικονομικοί δείκτες στις ΗΠΑ έχουν επιδεινωθεί τελευταία ακόμα περισσότερο και λόγω της πανδημίας από τα τέλη του 2019.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως 11,4% ή περίπου 37,2 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας το 2020, πως ο αριθμός των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης μειώθηκε κατά περίπου 13,7 εκατομμύρια, η μεγαλύτερη τέτοια μείωση που έχει καταγραφεί ποτέ, το χρέος εκτινάχθηκε στα 19,6 τρισ. δολλάρια, πως περίπου 28 εκατομμύρια πολίτες δεν είχαν ασφαλιστική κάλυψη υγείας το 2020, ακόμα πως πολλοί έχουν τον κίνδυνο να χάσουν το σπίτι τους ακριβώς γιατί λήγει η απαγόρευση έξωσης και πολλά άλλα.

Η υπουργός των Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν προειδοποίησε πως τα αποθέματα θα μπορούσαν να εξαντληθούν ήδη από τον Οκτώβριο και πως «μόλις εξαντληθούν πλήρως όλα τα διαθέσιμα μέτρα και τα μετρητά, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν θα είναι σε θέση να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους για πρώτη φορά στην ιστορία μας», όπως χαρακτηριστικά τόνισε σε επιστολή της προς τα μέλη του Κογκρέσου.

Στα πλαίσια αυτά υπάρχει ένα δικομματικό παιχνίδι όπου οι μεν Δημοκρατικοί επιθυμούν την διακομματική ψήφιση της αύξησης του ορίου του χρέους, ενώ οι Ρεμπουμπλικάνοι με την σειρά τους θέλουν να το αποφύγουν αυτό υποδεικνύοντας την λύση της παράκαμψης του κανονισμού της Γερουσίας που απαιτεί την θετική ψήφο των 60 από τα 100 μέλη του σώματος.
«Η Αμερική δεν πρέπει ποτέ να χρεοκοπήσει. Δεν έχουμε χρεοκοπήσει και δεν θα χρεοκοπήσουμε»…
Με αυτές τις δηλώσεις του επικεφαλής τους στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ, οι Ρεμπουμπλικανοί περιγράφουν από την πλευρά τους την τραγική κατάσταση που έχουν περιέλθει βασικοί άξονες της κοινωνικής κατάστασης στην Αμερική, την πλέον ισχυρή χώρα στον πλανήτη.