Αποδεικνύοντας τη …συνέχεια του αμερικανικού κράτους, και διαψεύδοντας όσους διατηρούσαν την ελπίδα ότι ο εκλεκτός των Δημοκρατικών θα είναι λιγότερο τραμπ-ούκος από τον προκάτοχό του στην προεδρία των ΗΠΑ, ο Μπάιντεν κλιμάκωσε γρήγορα τις φραστικές του επιθέσεις προς τη Ρωσία, ξυπνώντας μνήμες Ψυχρού Πολέμου. Απαντώντας καταφατικά σε ερώτημα του Τζορτζ Στεφανόπουλου (στο μεγάλο ειδησεογραφικό δίκτυο ABC) ο Μπάιντεν δεν δίστασε να αποδεχτεί ότι ο όρος «φονιάς» πράγματι χαρακτηρίζει τον Ρώσο ομόλογό του, προαναγγέλλοντας μάλιστα ότι η Ρωσία θα κληθεί να πληρώσει «ένα τίμημα». Σύμφωνα με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, ο Πούτιν θα τιμωρηθεί όχι μόνο για την αντιδημοκρατική έως δολοφονική στάση του σε βάρος της αντιπολίτευσής του, αλλά και για την απόπειρα ανάμειξής του στις αμερικανικές εκλογές του 2020, με στόχο να στηρίξει τον Ντόναλντ Τραμπ. Σε ερώτημα που του τέθηκε σε σχέση με τη φύση του «τιμήματος», ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε εμπρηστικά: «Θα δείτε σύντομα»!

Απαντώντας σε ανάλογο επίπεδο, η Μόσχα ανακάλεσε τον πρέσβη της στην Ουάσινγκτον, Ανατόλι Αντόνοφ, «για διαβουλεύσεις» και προκειμένου να αναλυθούν οι ρωσο-αμερικανικές σχέσεις, όπως αυτές διαμορφώνονται με τις τελευταίες κινήσεις των ΗΠΑ, αναφέρεται στην δήλωση που έκανε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μ. Ζαχάροβα. Την επομένη έκανε δήλωση ο ίδιος ο Πούτιν, που ανταπέδωσε λέγοντας ότι όσα του καταλόγισαν ισχύουν για τους κατηγόρους του, ενώ ευχήθηκε ειρωνικά στον Μπάιντεν να έχει καλή υγεία.

Το βέβαιο είναι ότι, με τον έναν τρόπο ή τον άλλο, το παγκόσμιο κοινό παρακολουθεί μια αρνητική κλιμάκωση στις σχέσεις των κορυφαίων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Όλος ο πλανήτης παρακολουθεί το θερμόμετρο των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας, όπως και ΗΠΑ-Κίνας, να ανεβαίνει απότομα, με χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο Μπάιντεν έδωσε από τις πρώτες στιγμές της προεδρίας του το στίγμα της πολιτικής που θέλει να ακολουθήσει.

Αν πριν λίγα χρόνια ο Τραμπ και το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ κατέτασσαν επισήμως την Κίνα και τη Ρωσία στις πρώτες θέσεις «εχθρών» των αμερικανικών εθνικών συμφερόντων, σήμερα ο Μπάιντεν προχωράει ένα βήμα παραπάνω, δρομολογώντας «τιμήματα» τόσο σε βάρος της Κίνας, όσο και σε βάρος της Ρωσίας, της πάλαι ποτέ μεγάλης αντιπάλου των ΗΠΑ, ενέργειες τις οποίες έχουμε να δούμε από τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου.