Σε μαζική απεργία προχώρησαν περίπου 49.000 εργάτες των εργοστασίων της αυτοκινητοβιομηχανίας General Motors, έπειτα από άκαρπες μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση του κατασκευαστικού κολοσσού.
Από τα μεσάνυχτα της Κυριακής, εργάτες σε δεκάδες εργοστάσια, αποθήκες, κέντρα διανομής ανταλλακτικών κλπ, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του αμερικανικού συνδικάτου των εργαζόμενων United Auto Workers (UAW), με στόχο την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Οι εργάτες διεκδικούν αξιοπρεπείς αυξήσεις στους μισθούς, που έμειναν στάσιμοι ήδη πριν την αρχή της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης του 2008, μόνιμες θέσεις εργασίας για χιλιάδες συμβασιούχους, τετραετείς συμβάσεις εργασίας, προσιτή και ποιοτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ασφάλεια στο χώρο δουλειάς και αντικατάσταση των δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας, που θα χαθούν από τη διακοπή της παραγωγής βενζινοκίνητων οχημάτων, λόγω της ηλεκτροκίνησης.
Η απεργία αυτή ενδέχεται να σταματήσει την παραγωγή αυτοκινήτων σε ολόκληρες τις ΗΠΑ, στη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου.
Η διοίκηση της General Motors ισχυρίζεται από την πλευρά της ότι οι εργάτες θα πρέπει να είναι… «ευχαριστημένοι» από τις σχεδιαζόμενες «επενδύσεις», ύψους 7 δισ. δολαρίων, και τη δημιουργία νέας θυγατρικής με την ονομασία «Workhorse», η οποία θα παράγει οχήματα ηλεκτροκίνησης.
Σημειωτέον ότι τα περσινά κέρδη της αυτοκινητοβιομηχανίας ανέρχονταν σε 11,8 δισεκατομμύρια δολάρια, με την επικεφαλής, Μαίρη Μπάρα, να λαμβάνει μισθούς και μπόνους 22 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η προηγούμενη κινητοποίηση εργατών του αμερικανικού κολοσσού χρονολογείται πίσω στο 2007, όταν 73.000 εργαζόμενοι σε περισσότερα από 80 εργοστάσια είχαν προχωρήσει σε 48ωρη απεργία.
Αξίζει να σημειωθεί πως το συνδικάτο UAW βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις και με τις εταιρείες Ford και Chrysler, καταφέρνοντας να καταλήξει σε συμφωνία με τις διοικήσεις τους.