Ολοκληρώθηκαν οι πρώ­τες απευθείας συνομιλίες των εκπροσώπων των Ταλιμπάν με υψηλόβαθμη αμερικανική αντιπροσωπεία στη Ντόχα. Παράλληλα, συναντήθηκαν με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ΗΠΑ συμφώνησαν να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν, ενώ αρνούνται υποτίθεται να δώσουν πολιτική αναγνώριση στην κυβέρνηση των Ταλιμπάν.
Οι Ταλιμπάν ανέφεραν ότι οι συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στη Ντόχα του Κατάρ «πήγαν καλά», με την Ουάσινγκτον να αποδεσμεύει την ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν, αφού συμφώνησε να μην συνδέσει αυτή τη βοήθεια με την επίσημη αναγνώριση των Ταλιμπάν. Οι ΗΠΑ κατέστησαν σαφές ότι οι συνομιλίες δεν ήταν σε καμία περίπτωση προοίμιο αναγνώρισης των Ταλιμπάν. Ο πολιτικός εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε ότι ο προσωρινός υπουργός Εξωτερικών του κινήματος διαβεβαίωσε τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ότι οι Ταλιμπάν έχουν δεσμευτεί να διασφαλίσουν ότι το αφγανικό έδαφος δεν χρησιμοποιείται από εξτρεμιστές για να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον άλλων χωρών. Ωστόσο, οι Ταλιμπάν απέκλεισαν τη συνεργασία με την Ουάσινγκτον για τον περιορισμό της ολοένα και πιο ενεργής ομάδας του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν.

Μετά την πτώση της Καμπούλ και του υπόλοιπου Αφγανιστάν, η Ουάσιγκτον πάγωσε κεφάλαια περίπου 9,5 δισ. δολαρίων που ανήκουν στην κεντρική τράπεζα του Αφγανιστάν και σταμάτησε τη μεταφορά πολλών εκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά προς τη χώρα.
Παράλληλα πραγματοποιήθηκε σύνοδος των G20 με θέμα τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Η Ομάδα των 20 πλουσιότερων χωρών (G20) θα πρέπει να διατηρήσει επαφές με την κυβέρνηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα την αναγνωρίσει επισήμως, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι. Στις δηλώσεις του, αφού προήδρευσε στην έκτακτη σύνοδο κορυφής των ηγετών της G20, ο Ντράγκι είπε ότι αυτή η διαδικτυακή συζήτηση ήταν επιτυχής, παρά την απουσία προέδρων σημαντικών χωρών, όπως του Ρώσου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Κινέζου Σι Τζινπίνγκ. «Αυτή ήταν η πρώτη πολυμερής απάντηση στην αφγανική κρίση. Η πολυμέρεια επιστρέφει, με δυσκολία, αλλά επιστρέφει», δήλωσε ο Ντράγκι. «Είναι πολύ δύσκολο να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον λαό του Αφγανιστάν χωρίς να συμπεριλάβουμε τους Ταλιμπάν», πρόσθεσε.

Είναι φανερό ότι όλοι τους ψάχνουν τρόπους να αποκτήσουν λόγο και επιρροή στις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, με όλες τις δυσκολίες, έχοντας απέναντί τους τους ορκισμένους εχθρούς τους, Ταλιμπάν, με τους οποίους τώρα καλούνται να συνεργαστούν. Ποντάρουν στις άμεσες οικονομικές και ανθρωπιστικές ανάγκες του Αφγανιστάν και στα ανάλογα ανοίγματα και τις διαβεβαιώσεις που κάνει η κυβέρνηση των Ταλιμπάν.