Το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η Ετήσια Πανελλαδική Σύσκεψη της Πορείας, Οργάνωσης Νεολαίας του Μ-Λ ΚΚΕ. Για την Πορεία, η ετήσια Σύσκεψή της αποτελεί μία κορυφαία διαδικασία της οργάνωσης, καθώς έρχεται να συζητήσει απολογιστικά για τη δουλειά, τη δράση και τα μέτωπα πάλης της νεολαίας από την προηγούμενη Σύσκεψη (Δεκέμβρης 2018), αλλά και για να εκτιμήσει τις κατευθύνσεις της οργάνωσης στις νέες πολιτικές συνθήκες.

Βασικό στοιχείο της πολιτικής κατάστασης στη χώρα από την περασμένη Σύσκεψη της Πορείας, δεν μπορεί παρά να αποτελεί η ανάδειξη στην κυβερνητική εξουσία της Νέας Δημοκρατίας. Η ΝΔ έχει ήδη δείξει τα πρώτα δείγματα γραφής της δεξιάς της πολιτικής, έχοντας βρει και το στρωμένο έδαφος από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, πρώτα με το ακροδεξιό εθνικιστικό μόρφωμα των ΑΝΕΛ και ύστερα μόνος του, συνέχισε και κλιμάκωσε την αντιλαϊκή επίθεση, διατηρώντας το προηγούμενο καθεστώς των μνημονίων και της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης και επιτήρησης, αλλά και φορτώνοντας στις πλάτες του λαού και της νεολαίας ένα ακόμη μνημόνιο και δεκάδες αντεργατικά μέτρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, δυσφημώντας τις ιδέες, τις αξίες και τα οράματα της πραγματικής αριστεράς ιδιαίτερα στη νέα γενιά, σέρνοντας την έννοια της αριστεράς στον βούρκο των μνημονίων και της υποταγής στον ιμπεριαλισμό και το μεγάλο κεφάλαιο, εφάρμοσε τη μνημονιακή πολιτική της ξενοδουλείας και της υποτέλειας, του ξεπουλήματος της χώρας και της υποδούλωσης του λαού και της νεολαίας στους ντόπιους και ξένους δυνάστες. Αυτή ήταν και η πολιτική που άνοιξε τον δρόμο για να βγαίνει τώρα η ΝΔ δικαιωμένη και να έρχεται με φόρα να σαρώσει όσες κατακτήσεις δεν πρόλαβε να τσακίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και οι προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Στις συνθήκες αυτές, η νίκη της ΝΔ στις εκλογές της 7ης Ιούλη και η αναρρίχησή της στη διακυβέρνηση της χώρας αποτέλεσε συνέπεια της εφαρμογής της πολιτικής των μνημονίων τα προηγούμενα 4 χρόνια από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ, πιστός υπηρέτης της πολιτικής της ντόπιας άρχουσας τάξης και των ιμπεριαλιστών κηδεμόνων της, ήρθε με φόρα και με φουσκωμένα τα πανιά της από τον ΣΥΡΙΖΑ να βυθίσει περαιτέρω τον λαό και τη νεολαία στη φτώχεια, την ανεργία και την εξαθλίωση. Η δεξιά κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφού πρώτα έδωσε τα διαπιστευτήριά της στους Ευρωπαίους και Αμερικάνους ιμπεριαλιστές, συνεχίζει τώρα να εφαρμόζει απαρέγκλιτα όχι μόνο τους μνημονιακούς νόμους που βρίσκονται σε πλήρη ισχύ, αλλά και οδηγεί τη χώρα σε ακόμη μεγαλύτερο βάθεμα της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης, υπογράφοντας νέες συμφωνίες με τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ για την επέκταση και αναβάθμιση των νατοϊκών βάσεων, την ίδια στιγμή που -εφαρμόζοντας την αντιπροσφυγική και αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ- ενισχύει τους φράχτες και τους πνιγμούς προσφύγων στο Αιγαίο, υιοθετεί μια σκληρή αντιμεταναστευτική ρητορική, υποκινώντας τον ρατσισμό και την ξενοφοβία απέναντι στα κατατρεγμένα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων. Ταυτόχρονα, ετοιμάζει νέα αντεργατικά μέτρα για να χτυπήσει και τα τελευταία ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ στο έδαφος των αντιαπεργιακών νόμων που ψήφισε και εφάρμοσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τώρα η ΝΔ προωθεί το φακέλωμα των σωματείων και των εργαζομένων, τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες κι αρκετά ακόμη μέτρα απέναντι στο δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία και στον συνδικαλισμό.

Και αν η μία πλευρά της διακυβέρνησης της ΝΔ είναι η συνέχιση και όξυνση της αντιλαϊκής πολιτικής της φτώχειας και της υποτέλειας, η άλλη πλευρά αφορά στην ενίσχυση της κρατικής καταστολής και τρομοκρατίας. Πρώτο θύμα του δόγματος «νόμος και τάξη» αποτέλεσε η σπουδάζουσα νεολαία, που ήρθε αντιμέτωπη με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου στις αρχές του Αυγούστου. Οι επιχειρήσεις-«σκούπα» στα Εξάρχεια, οι εκκενώσεις καταλήψεων και στεκιών, η ανασύσταση και ενίσχυση των ομάδων ΔΙΑΣ και ΟΠΚΕ, τα χημικά και οι ξυλοδαρμοί στις διαδηλώσεις, οι συλλήψεις φοιτητών στην ΑΣΟΕΕ και συνολικότερα η όξυνση του αυταρχισμού και της αστυνομοκρατίας αποτελούν βασικά στοιχεία της πολιτικής της ΝΔ. Στη βάση αυτή, απέναντι στο φοιτητικό κίνημα που βγαίνει στους δρόμους και αγωνίζεται ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα που πέρασαν και εκείνα που έρχονται, η κυβέρνηση απαντά με ΜΑΤ, δακρυγόνα και συλλήψεις, για να εκφοβίσει και να τρομοκρατήσει την αγωνιζόμενη νεολαία.

Βασικό στοιχείο στη διεθνή κατάσταση την προηγούμενη περίοδο αποτελούσε η όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και το σκοτείνιασμα του ορίζοντα. Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, στη βάση των ανταγωνισμών ΗΠΑ-Ρωσίας, η τουρκική εισβολή στην Συρία, η αποχώρηση των ΗΠΑ από μια σειρά διεθνείς συμφωνίες, το Brexit και η κρίση στην ΕΕ, η περαιτέρω όξυνση του οικονομικού ανταγωνισμού ΗΠΑ-Κίνας, η διείσδυση της τελευταίας στα Βαλκάνια, η άρνηση της Γαλλίας να μπει η Βόρεια Μακεδονία στην ΕΕ , η ανακίνηση του κυπριακού και η προώθηση διχοτομικού σχεδίου στην Μεγαλόνησο, αποτελούν ορισμένες μόνο βασικές πλευρές των διεθνών εξελίξεων, που επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι η σκοτεινιάζει ο διεθνής ορίζοντας. Ταυτόχρονα, οι αγώνες των λαών στη Λατινική Αμερική ενάντια στα αντιλαϊκά και αμερικανοστήριχτα καθεστώτα και πραξικοπήματα δεν μπορούν παρά να αποτελέσουν φάρο ελπίδας για όλους του λαούς του κόσμου που καταδυναστεύονται από την ιμπεριαλιστική σκλαβιά και την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, στη βάση των αποφάσεων του 6ου Συνεδρίου του Μ-Λ ΚΚΕ, αλλά και των κατευθύνσεων που έθεσε στην προηγούμενή της Σύσκεψη η οργάνωση της Πορείας ανταποκρίθηκε θετικά σε ένα πλήθος πολιτικών και οργανωτικών καθηκόντων. Τα μέλη και οι φίλοι της οργάνωσης έδωσαν με θάρρος και αυταπάρνηση τη διπλή μάχη των ευρωεκλογών και των δημοτικών-περιφερειακών εκλογών, την πολιτική μάχη των βουλευτικών εκλογών στη συνέχεια. Οι δυνάμεις της Φοιτητικής Πορείας κατέγραψαν θετικά αποτελέσματα στις φοιτητικές εκλογές στις σχολές που κατέβηκαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Γιάννενα, ενώ σημαντική για το μέτρο και τις δυνατότητές της αποτελεί η παρέμβασή της στις φετινές φοιτητικές κινητοποιήσεις. Ακόμα, η διοργάνωση ενός ιδιαίτερα επιτυχημένου κάμπινγκ, μετά και από την κόπωση των πολλαπλών εκλογικών μαχών, μόνο θετικά μπορεί να ιδωθεί. Ταυτόχρονα, η λειτουργία των τριών πολιτιστικών χώρων της Πορείας έχει συμβάλει καθοριστικά στο άπλωμα της δουλειάς της Πορείας, στη σύνδεσή της και τη δημιουργία δεσμών με νέους φίλους και συναγωνιστές.

Σε όλη αυτή την περίοδο, φάνηκαν οι δυνατότητες, αλλά και οι αδυναμίες της οργάνωσης, ιδιαίτερα στους κρίσιμους τομείς της οργανωτικής ανάπτυξης και οικοδόμησης. Σε μια περίοδο, βέβαια, που ο αντικομμουνισμός ενισχύεται συνεχώς και η οργανωμένη πάλη δέχεται σύσσωμα τα πυρά της κυρίαρχης αντιδραστικής προπαγάνδας, αποτελεί κρίσιμο ζήτημα η πάλη για το δυνάμωμα της Πορείας και το άπλωμα των δεσμών της με νέο περίγυρο. Και έχει ιδιαίτερη σημασία η δουλειά αυτή σήμερα, που η κυρίαρχη τάξη προβάλλει στη νεολαία τον ατομικό δρόμο και το βόλεμα ως μονόδρομο, που οι λογικές του «ωχαδερφισμού», του «δε γίνεται τίποτα» κερδίζουν έδαφος στις συνειδήσεις και τα μυαλά των νέων ανθρώπων. Και αν η προσπάθεια της πλουτοκρατίας και των ιμπεριαλιστών είναι να καθυποτάξουν τη νεολαία και να την κλείσουν στους τέσσερις τοίχους της ανεργίας και της μαύρης εργασίας, της ζωής χωρίς αξιοπρέπεια και προοπτική, οι πρόσφατοι φοιτητικοί αγώνες, οι αγώνες των λαών της Χιλής, της Βολιβίας, του Εκουαδόρ, της Κολομβίας, δεν μπορούν παρά να δώσουν θάρρος και δύναμη στη νεολαία, που καλείται σήμερα να αγωνιστεί για το παρόν και το μέλλον της.

Πάνω σε όλα αυτά τα ζητήματα καλείται να συζητήσει η Πορεία στην Ετήσια Σύσκεψή της. Κριτήριο βέβαια για την επιτυχία της Σύσκεψης, δεν είναι μόνο η άντληση συμπερασμάτων, η ουσιαστική πολιτική συζήτηση, η χάραξη εκτιμήσεων και κατευθύνσεων για το επόμενο διάστημα, αλλά και η ίδια η συμμετοχή στη διαδικασία της Σύσκεψης συναγωνιστών και φίλων της Πορείας με τους οποίους συμπορεύεται στα μέτωπα της πάλης, στα σχολεία, τις σχολές, τα σωματεία, στους πολιτιστικούς της χώρους και αλλού. Στη σύνδεση με τον περίγυρο, στην ενίσχυση και το δυνάμωμα των οργανωτικών της δεσμών με νέους συναγωνιστές είναι που θα κριθεί και η επιτυχία της φετινής Σύσκεψης. Στη βάση αυτή, στο διάστημα που απομένει μέχρι τις 7-8 Δεκέμβρη, χρειάζεται να ενισχυθεί με κάθε τρόπο το πλατύ και ανοιχτό κάλεσμα της Πορείας για την Ετήσια Πανελλαδική της Σύσκεψη, για να αποτελέσει ένα σκαλοπάτι για το δυνάμωμα και την ανάπτυξή της.