Ραγδαίες οι εξελίξεις στην ΕΥΔΑΠ εν όψει της υπογραφής νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας. Για πρώτη φορά στην ιστορία της γίνεται προσπάθεια από τη διοίκηση, με αφορμή το διαχωρισμό του εξωτερικού συστήματος υδροδότησης από τη λειτουργία της, να απολύσει μόνιμο προσωπικό και συγκεκριμένα τους περίπου 210 εργαζόμενους σε αυτό. Μάλιστα η διοίκηση το έφερε σαν πρόταση προς έγκριση στο ΔΣ στις 25-5-21 ως τμήμα της γενικότερης συμφωνίας με το δημόσιο.

Οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ το τελευταίο διάστημα εκπροσωπούνται από 2 ομοσπονδίες και τα πρωτοβάθμια σωματεία είναι χωρισμένα σε αυτούς που αναγνωρίζουν τη μια ή την άλλη ΟΜΕ.
Παρόλα αυτά, έγιναν 2 κινητοποιήσεις με αρκετά καλή συμμετοχή με σκοπό την παρεμπόδιση του ΔΣ της ΕΥΔΑΠ.

Λόγω αυτών των προβλημάτων οι συνομιλίες για τη συλλογική σύμβαση καθυστερούν και είναι βέβαιο -στο βαθμό που οι εργαζόμενοι δεν είναι ενωμένοι- ότι τα αποτελέσματα θα είναι κατώτερα των περιστάσεων.

Να σημειώσουμε ότι η επίθεση της εργοδοσίας απλώνεται σε όλα τα μέτωπα (αλλαγή κανονισμού προσωπικού, μείωση μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους και ειδικά στην υγειονομική υπηρεσία).
Η ΕΡΓΑΣ στην ΕΥΔΑΠ, σαν αριστερή πρωτοβουλία, συμμετείχε στις στάσεις εργασίας που ανακοινωθήκαν και στους τόπους εργασίας μοίρασε υλικό ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, καλώντας τα σωματεία να οργανώσουν τον αγώνα των εργαζομένων με κινητοποιήσεις και απεργίες ώστε να μην περάσουν οι αντεργατικές μεθοδεύσεις.

Τελικά, οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων έφεραν αποτέλεσμα, καθώς η διοίκηση ανακοίνωσε αργά χτες το βράδυ ότι δεν θα προχωρήσει στην υλοποίηση της πρότασης για απολύσεις.
Ωστόσο, το βέβαιο είναι ότι χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση και κινητοποίηση των εργαζομένων για να αποτρέψουν και τις μεθοδεύσεις της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ και τις αντιδραστικές αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη.