Οι εργάτες της «Μαλαματίνας» συνεχίζουν την απεργία τους, βαδίζοντας στον τρίτο μήνα. Μάλιστα, στα τέλη Σεπτέμβρη, η πολιτική της τρομοκρατίας και της καταστολής αναβαθμίστηκε, αφού η εργοδοσία, με τις πλάτες της κυβέρνησης, απέλυσε δύο εκλεγμένα συνδικαλιστικά στελέχη και απεργούς, τον πρόεδρο του Σωματείου των Εργατοϋπαλλήλων της «Μαλαματίνας» και πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ), Γιάννη Φραγγίδη, καθώς και τον Πρόεδρο του κλαδικού Σωματείου των Οδηγών-Πωλητών και μέλους του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Άρη Μερκενίδη, παραβιάζοντας ακόμα και τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη! Είναι φανερό ότι εργοδοσία και κυβέρνηση θέλουν διά πυρός και σιδήρου να περάσουν την πολιτική των απολύσεων και των ατομικών συμβάσεων εργασίας, για αυτό και λυσσάνε, με σκοπό να σπάσουν την απεργία των εργατών στη «Μαλαματίνα».

Ωστόσο, το ακριβώς αντίθετο πετυχαίνουν με τέτοιες ενέργειες. Μπροστά στην παραπάνω εξέλιξη, η ΠΟΕΕΠ κήρυξε απεργία τη Δευτέρα 3/10 και συγκέντρωση στο χώρο του εργοστασίου της «Μαλαματίνας». Ήδη από τις 6πμ, απεργοί και αλληλέγγυοι βρέθηκαν στο σημείο, δίνοντας μάλιστα τη μάχη για να κλείσει η πίσω είσοδος και να μην εισέλθουν οι απεργοσπάστες. Οι πολυάριθμες δυνάμεις των ΜΑΤ -που βρίσκονται επί 24ωρου βάσεως εκεί- κατάφεραν να βάλουν τους απεργοσπάστες. Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι η αστυνομία δεν έκλεισε τον κεντρικό δρόμο του Καλοχωρίου, ώστε να προκαλέσει κοινωνικό αυτοματισμό, με τους εργάτες που θα περνούσαν από το σημείο για να πάνε στις δουλειές τους και θα έβρισκαν μπροστά τους τους απεργούς και την κλούβα των ΜΑΤ. Αντί για αυτό, πέτυχε το ακριβώς αντίθετο. Εργάτες άλλων εργοστασίων που δεν μπορούσαν να περάσουν, κατέβαιναν από τα αμάξια τους και φώναζαν στις δυνάμεις της αστυνομίας για το δίκιο των απεργών! Στη συνέχεια η αστυνομία πράγματι έκλεισε την κυκλοφορία σε άλλο σημείο, για να αποφύγει την περαιτέρω οργή των εργαζομένων. Για ώρες, εκατοντάδες συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα απέναντι στην αντεργατική πολιτική, στις απολύσεις, στην τρομοκρατία. Η αστυνομία, αργότερα, έριξε χημικά στους απεργούς εργάτες, όταν προσπάθησαν να σταματήσουν το φορτηγό που παρέλαβε φορτίο από το εργοστάσιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τρίτη 4/10, το βράδυ, οι απεργοί εργάτες πήγαν με πανό σε μεγάλο μαγαζί της Δυτικής Θεσσαλονίκης, στο οποίο υπήρχε η βραδιά «Μαλαματίνα 1+1». Εκεί συνομίλησαν με τον ιδιοκτήτη μπροστά σε εκατοντάδες πελάτες και αυτός τους ενημέρωσε ότι συνεργάζεται με τη «Μαλαματίνα», γιατί είχε ενημερωθεί από την εργοδοσία ότι έχει γίνει συμφωνία και έχουν λήξει οι κινητοποιήσεις! Αφού ενημερώθηκε από τους ίδιους τους απεργούς, εκείνη τη στιγμή σε τηλεφωνική επικοινωνία με την εταιρία ανακοίνωσε τη διακοπή της συνεργασίας τους και δήλωσε τη στήριξή του στους απεργούς! Είναι φανερό ότι χωρίς να έχει καλέσει η Ομοσπονδία ή το Σωματείο σε μποϊκοτάζ, ο λαϊκός κόσμος στον οποίο απευθύνεται η «Μαλαματίνα» έχει πάψει να πίνει τη συγκεκριμένη ρετσίνα, δηλώνοντας πλατιά τη στήριξή του στους απεργούς!

Την Τετάρτη 5/10, εκδικαζόταν στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης η Προσωρινή Διαταγή που κατέθεσαν οι δύο απολυμένοι εκλεγμένοι συνδικαλιστές, για να ανακληθεί η απόλυσή τους μέχρι το ορισμένο δικαστήριο. Δεκάδες απεργοί και αλληλέγγυοι συγκεντρώθηκαν ξανά στα δικαστήρια της πόλης, κάνοντας ξεκάθαρο ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί, μέχρι τη νίκη! Στη συζήτηση της Προσωρινής Διαταγής, η εργοδοσία δεν είχε να καταθέσει κάποιον ισχυρισμό, πέραν αυτού που εκείνες τις μέρες επινόησε, ότι, δηλαδή, δεν αναγνωρίζει το…Σωματείο, γιατί δεν έχει γραφτεί στο ΓΕΜΗΣΟΕ (το Μητρώο Φακελώματος των Σωματείων)! Από την άλλη, το Σωματείο και η νομική του εκπροσώπηση κατέθεσαν το σύνολο των επιχειρημάτων, αποδεικνύοντας το πλήθος των παράνομων ενεργειών της εργοδοσίας. Ωστόσο, την επόμενη μέρα, η Προσωρινή Διαταγή τους απορρίφθηκε(!), με αστεία επιχειρήματα. Και με αυτό το γεγονός αποδείχτηκε ο ρόλος της «ανεξάρτητης» Δικαιοσύνης, η οποία είναι στο πλευρό του μεγάλου κεφαλαίου.

Κόντρα στην καταστολή, στην κυβέρνηση, στην εργοδοσία και τα δικαστήριά τους, πάνω από 1000 απεργοί εργάτες, εργαζόμενοι, αλληλέγγυοι, διαδήλωσαν μαζικά την Παρασκευή 7/10 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με μπροστάρηδες το Σωματείο της «Μαλαματίνας». Μετά από σύντομες ομιλίες συνδικαλιστών απεργών, η διαδήλωση ξεκίνησε από τα γραφεία της ΠΟΕΕΠ, δίπλα από τη Ρωμαϊκή Αγορά, πέρασε από κεντρικούς δρόμους της πόλης, καταλήγοντας στο Άγαλμα Βενιζέλου. Μια σειρά σωματείων της πόλης βρέθηκαν στο δρόμο, διευρύνοντας το μέτωπο της στήριξης στους απεργούς εργάτες, αλλά και παλεύοντας στην πράξη, στο δρόμο, για την ανατροπή του νόμου Χατζηδάκη. Αντίθετα, το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και τα πολυάριθμα σωματεία που ελέγχει, έμεινε μακριά από κάθε αγωνιστική κινητοποίηση, αφού η πλειοψηφία του, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, φρόντισαν να μην κάνουν τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση, βάζοντας πλάτες στην πολιτική κυβέρνησης και μεγάλου κεφαλαίου στη «Μαλαματίνα».

Το Μ-Λ ΚΚΕ βρέθηκε μαζί με τους απεργούς, με το πανό και τα υλικά του και το πρωί της Δευτέρας 3/10 στο εργοστάσιο και την Παρασκευή 7/10, στο κέντρο της πόλης, όπως και στα δικαστήρια την Τετάρτη 5/10. Θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των απεργών και με τις μικρές του δυνάμεις να προσπαθεί να διαδώσει πλατιά το μήνυμα της διεύρυνσης του αγώνα με τα σωματεία της πόλης, κόντρα στην πολιτική της αναμονής, όπως επιθυμούν οι ξεπουλημένες, αλλά και οι «αγωνιστικές» ηγεσίες.