Το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Προσωπικού Ιονικής – Λαϊκής Τράπεζας – Άλλων Τραπεζών και με συντόμευση ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ είναι ένα αυτοδιαχειριζόμενο επικουρικό ταμείο των Τραπεζικών υπαλλήλων ΙΟΝΙΚΗΣ, ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΕΘΝΟΚΑΡΤΑΣ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ, ΚΡΗΤΗΣ, ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΑΘΗΝΩΝ, ΑΤΤΙΚΗΣ, ΕΤΕΒΑ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΜΑΡΦΙΝ – ΕΓΝΑΤΙΑΣ.
Ένα Ταμείο που υποσχόταν μια αξιοπρεπή επικουρική σύνταξη για πολλές χιλιάδες υπαλλήλους, αφού οι υπάλληλοι της ΤτΕ, ΕΘΝΙΚΗΣ, ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ και ΠΙΣΤΕΩΣ (ALPHA BANK) δεν δέχθηκαν να ενταχθούν σε αυτό το ταμείο λόγω ύπαρξης δικού τους επικουρικού, και επίσης από την άρνηση δημιουργίας ενός ενιαίου επικουρικού ταμείου για όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους.

Βέβαια με τις συγχωνεύσεις που έγιναν στον τραπεζικό κλάδο όλες οι παραπάνω τράπεζες υπάχθηκαν στις συστημικές, οπότε το ΤΑΠΙΛΤΑΤ-ΑΤ έγινε κλειστό επικουρικό ταμείο, δηλαδή δεν υπήρχε ένταξη νέων υπαλλήλων, με αποτέλεσμα ο αριθμός συνταξιούχων να είναι μεγαλύτερος των ενεργών εργαζομένων.
Ωστόσο τα αποθεματικά σύμφωνα με αναλογιστικές μελέτες άντεχαν για αρκετά χρόνια, έως ότου βρεθεί λύση.

Όμως πάλι ο εργοδοτικός συνδικαλισμός έβαλε το χέρι του έτσι ώστε να χαθούν πολλά εκατομμύρια. Παράδειγμα τελευταίο, κατόπιν εντολής μπήκε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας ΑΤΤΙΚΗΣ χωρίς τις εισηγήσεις των αρμοδίων οργάνων και επιτροπών και κατά παράβαση του νόμου που ορίζει τις προϋποθέσεις και τα ποσοστά επενδύσεων των ασφαλιστικών οργανισμών σε κινητές αξίες χάνοντας 55,5 εκατομμύρια, και έχει πλέον προκαλέσει την άσκηση δίωξης για κακουργηματική απιστία και τη διενέργεια κύριας ανάκρισης για τα μέλη της διοίκησης του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ που έλαβαν την απόφαση για την επένδυση.

Οι ατασθαλίες ωστόσο δεν σταματούν εδώ, καθότι ιλιγγιώδη ποσά έχουν δοθεί σε αμοιβές δικηγόρων, αμοιβές υπαλλήλων για συμμετοχές στο Δ.Σ., ενώ παράλογες αυξήσεις χορηγήθηκαν σε επικουρικές συντάξεις σε ασφαλισμένους με 4 χρόνια στο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ που έφθαναν το ποσό των 900 ευρώ, είχαν σαν αποτέλεσμα να φέρουν την επικουρική σύνταξη στο ύψος των 50 ευρώ.
Μια διαδικασία που πηγαίνει γάντι με τον διακαή πόθο και πρόθεση της κυβέρνησης για την πλήρη διάλυση και ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Η ζημιά που προξένησαν οι διοικούντες του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ στον ασφαλιστικό φορέα είναι πολλαπλάσια, αφού με τη στάση και τη συμπεριφορά τους όλο αυτό το διάστημα υπονόμευσαν κάθε προσπάθεια εξεύρεσης λύσης και διάσωσης των επικουρικών συντάξεων, με τη δογματική άρνησή τους, ενώ με κάθε τρόπο και μέσο επιχειρούν να διαιωνίζουν ένα ταμείο με τεράστια προβλήματα βιωσιμότητας για ίδιους σκοπούς και για να αποφύγουν τις συνέπειες των πράξεών τους.
Για το θέμα λοιπόν είναι σίγουρο πως θα επανέλθουμε.