Ενώ συνεχίζονται οι καθημερινές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και πολλαπλασιάζονται οι υπερπτήσεις τουρκικών αεροπλάνων, ακόμα και οπλισμένων, πάνω από ελληνικά νησιά και οι NAVTEX διαδέχονται η μια την άλλη, δεσμεύοντας θαλάσσιες περιοχές για ναυτικές ασκήσεις ή για σεισμογραφικές έρευνες, η Άγκυρα ανοίγει τις στρόφιγγες των μεταναστευτικών ροών, και κλιμακώνει την απειλητική ρητορική της, διεκδικώντας ξεκάθαρα τη συνδιαχείριση του Αιγαίου και ολόκληρης της Κύπρου.
Προκλητική επίσκεψη στα κατεχόμενα έκανε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Τσαβούσογλου, που απαίτησε απερίφραστα τη συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της κυπριακής ΑΟΖ, εξαπολύοντας νέες απειλές: «Αυτό που πρέπει να μάθουν οι Ελληνοκύπριοι, είναι να μοιράζονται. Θέλουμε να προειδοποιήσουμε ότι κανείς, είτε η ΕΕ, είτε η Ελλάδα, είτε όποιος στηρίζει τους Ελληνοκύπριους δεν μπορεί και δεν πρόκειται να αναμειχθεί στις δραστηριότητές μας στην περιοχή» και πρόσθεσε δικαιολογώντας τη διαιώνιση των εγγυητικών κεκτημένων της Άγκυρας ότι «κανείς δεν έχει τη δύναμη να σπάσει τον δεσμό των Τουρκοκυπρίων με τη “Μητέρα Πατρίδα”». Επίσης, σε μια κίνηση που μιμείται την εξαγγελία Νετανιάχου περί ενσωμάτωσης της Κοιλάδας του Ιορδάνη στο Ισραήλ, η Άγκυρα προχώρησε στην επέκταση του Αττίλα με το “άνοιγμα” της Αμμοχώστου, ανακοινώνοντας τη δημιουργία τουρκικού προξενείου στην κατεχόμενη «περίκλειστη πόλη».

★★★

Αντίστοιχα η ελληνική και κυπριακή πλευρά, κατά την πάγια γραμμή εξευμενισμού και προσαρμογής στις επιλογές των αφεντικών των εγχώριων κυβερνήσεων, προετοιμάζονται για την προσεχή περίοδο των εθνικών εκπτώσεων. Μετά τον Κατρούγκαλο, που συνιστούσε να μην είμαστε μοναχοφάηδες, τον Σημίτη που εναποθέτει την επίλυση των προβλημάτων στη Χάγη, τον Αναστασιάδη που στρώνει το δρόμο για την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, η κυβέρνηση της ΝΔ «βάζει» τα δικά της λιθαράκια σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.
Ο ΥΠΕΞ της νέας κυβέρνησης, Ν. Δένδιας, επιβεβαίωσε ότι το πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα επιδιωχθεί η «αντιμετώπιση» της Τουρκίας, είναι η διερεύνηση προϋποθέσεων για «να ξεκινήσουμε ένα νοήμονα διάλογο», κάτι για το οποίο προς το παρόν «η Τουρκία δεν μας βοηθάει». Και ενισχύοντας τις αυταπάτες ότι ΝΑΤΟ και ΕΕ θα στήσουν αναχώματα στις αξιώσεις της τουρκικής μεγαλοαστικής τάξης, συνέχισε: «Δεν μας το κάνει εύκολο η Τουρκία. Όμως δεν πρόκειται να απελπιστούμε. Είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα, χτίζουμε – δεν σας κρύβω – τις συμμαχίες μας. Δεν προσερχόμαστε σε αυτή την προσπάθεια αγνοώντας την ανάγκη να έχουμε μαζί μας τη διεθνή κοινότητα, να έχουμε μαζί μας τους συμμάχους μας, το ΝΑΤΟ, να έχουμε μαζί μας τους εταίρους μας και φίλους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενισχύουμε και παλεύουμε για να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τις συμμαχίες μας και από την άλλη λέμε στην Τουρκία ότι εφόσον σταματήσει όλα αυτά τα “περίεργα”, μπορούμε να καταλήξουμε κάποια στιγμή σε σοβαρό τρόπο συζήτησης και επίλυσης των διαφορών μας…». Τα περιθώρια της συζήτησης προσδιόρισε ο Μητσοτάκης κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Κύπριο Πρόεδρο, όπου μίλησε για παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας «στα ανοικτά» της Κύπρου, αποφεύγοντας έτσι να αναφερθεί στην ΑΟΖ ή την υφαλοκρηπίδα της Κύπρου.

★★★

Μητσοτάκης και Αναστασιάδης, επανέλαβαν πως εργάζονται για «μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα, στη βάση του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τα Ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τις αρχές και τους κανόνες της Ε.Ε.». Στο ανακοινωθέν της συνάντησης επισημαίνεται ακόμη, η καταρχήν συναντίληψη Αναστασιάδη – Ακιτζί, με τη συμβολή της Ειδικής Απεσταλμένης του Γεν. Γραμματέα του ΟΗΕ, Λουτ, για τη συνομολόγηση των Όρων Αναφοράς, που θα επιτρέψουν την επανέναρξη διαπραγματεύσεων. Ταυ­τόχρονα, Μητσοτάκης και Αναστασιάδης επαιτούν συναντήσεις με τους «υψηλούς προστάτες» την επόμενη βδομάδα στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ενώ προετοιμάζουν το έδαφος για τις νέες υποχωρήσεις, έχοντας επίγνωση ότι, παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις τους, οι «σύμμαχοι» και «εταίροι» ενδιαφέρονται μόνο για τα συμφέροντά τους και τις δοσοληψίες τους με την Τουρκία, παρά για την επίδειξη αλληλεγγύης και την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου.

★★★

Την ίδια ώρα, οι Βρυξέλλες προτάσσουν τη τακτική της «πρακτικής λύσης» έναντι των «στοχευμένων μέτρων» (για τα οποία γράφτηκαν τόσα επαινετικά σχόλια από τον ευρωλάγνο αθηναϊκό τύπο), που αφήνει ανοικτό πεδίο στην Άγκυρα για τη μοιρασιά των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, ανεξάρτητα από τη λύση του Κυπριακού. Έτσι, με το πρόσχημα ότι «η Τουρκία αισθάνεται απομονωμένη στην περιοχή και με κάποιο τρόπο θα πρέπει να συμμετέχει στις περιφερειακές συζητήσεις» μεθοδεύεται το ξεπάγωμα, στις αρχές του 2020, του πολιτικού διαλόγου Ε.Ε.-Τουρκίας, ειδικά στα θέματα Ενέργειας.
Από την άλλη μεριά του Ατλαντικού, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τηρώντας ίσες αποστάσεις σαν Πόντιος Πιλάτος, ενθαρρύνει «όλα τα μέρη να ενεργούν συγκρατημένα», προωθώντας «την εξεύρεση μιας ακριβοδίκαιης λύσης για διαμοιρασμό των ωφελημάτων από τους υδρογονάνθρακες της Κύπρου μεταξύ των δυο κοινοτήτων». Επιμένοντας στο ξεπερασμένο επιχείρημα ότι η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων αποτελεί μοχλό επίλυσης των προβλημάτων ανεξάρτητα από τις επικίνδυνες εξελίξεις που οι ίδιες οι ΗΠΑ διαμόρφωσαν με το «συνωστισμό» των πολεμικών πλοίων όλων των παγκόσμιων και περιφερειακών δυνάμεων στην περιοχή. Δεν είναι τυχαία η αμερικανική διατύπωση, που δεν αναγνωρίζει στην ουσία κυριαρχικά δικαιώματα για την κυπριακή ΑΟΖ σαν «περιοχή που διεκδικείται από την Κύπρο ως ΑΟΖ». Δηλαδή, με βελτιωμένες συνθήκες αμερικανοτουρκικών σχέσεων, οι ενέργειες της Τουρκίας και οι βλέψεις της στην Αν. Μεσόγειο θα αποτελούσαν αντικείμενο διαπραγματεύσεων μεταξύ «φίλων» και φυσικά υπό αμερικανική μεσολάβηση και εποπτεία.
Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη συνέντευξη του Τούρκου πρεσβευτή στην Αθηνά, ο οποίος αναφερόμενος στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας υποστήριξε ότι: «Είμαστε (η Τουρκία) φυσικοί σύμμαχοι με τις ΗΠΑ επί δεκαετίες» και ότι «η Ρωσία δεν αποτελεί για εμάς εναλλακτική των ΗΠΑ», «η σχέση μας με το ΝΑΤΟ έχει ακλόνητα θεμέλια και το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να είναι το βασικό ακρωνύμιο για την Τουρκία».
Και ο δήθεν θεματοφύλακας του Διεθνούς Δικαίου, ΟΗΕ, ποιεί την νήσσαν, όταν ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις Τσαβούσογλου, για το άνοιγμα των Βαρωσίων απάντησε ότι «δεν λάβαμε κάποια επίσημη ενημέρωση για τα θέμα».