Μετά τις προεκλογικές διακηρύξεις του πρωθυπουργού για «εθελοντική» επταήμερη εργασία, μόλις η ΝΔ έγινε κυβέρνηση οι μεγαλοεπιχειρηματίες βρήκαν την πολιτική ευκαιρία για να ξεκινήσουν τη σταδιακή εφαρμογή της Μητσοτακικής προαναγγελίας.

Αυτές τις μέρες η γνωστή εταιρεία παιχνιδιών Jumbo προχώρησε στην υποχρεωτική επιβολή της εξαήμερης εργασίας. Όπως καταγγέλλει τόσο ο Σύλλογος Εργαζομένων όσο και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, η Jumbo επιβάλλει ένα καθεστώς που δοκιμαστικά (και υπό την απειλή των απολύσεων) εφάρμοσε από τις αρχές του χρόνου (γιορτές, Πάσχα και Χριστούγεννα) εκβιάζοντας το προσωπικό της να υπογράψει τροποποιητικές συμβάσεις.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας σε ανακοίνωσή του αναφέρει οτι “Η 6ημερη εργασία στην JUMBO έρχεται να προστεθεί στους χαμηλούς μισθούς, την ημιαπασχόληση, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, την εντατικοποίηση και τα ανύπαρκτα μέτρα υγείας και ασφάλειας που είναι καθεστώς. Όλα αυτά με τη βούλα νόμων που έχει εξασφαλίσει η εργοδοσία από όλες τις κυβερνήσεις, για να αυξάνει τα κέρδη της.
Τον Ιανουάριο του 2019 η JUMBO επικαλούμενη την αυξημένη δουλειά στις περιόδους σχολικού, Χριστουγέννων, Πάσχα και καλοκαιριού, ουσιαστικά δηλαδή όλο το χρόνο, υποχρέωσε τους εργαζόμενους να υπογράψουν μία τροποποιητική σύμβαση εργασίας, η οποία μετατρέπει την 5ήμερη εργασία σε 6ήμερη. Σήμερα επιβάλλει την 6ήμερη εργασία με το “έτσι θέλω” και σε συναδέλφους που δε δέχτηκαν την τροποποίηση των συμβάσεών τους.
Αντί να προσλάβει προσωπικό, αντί να κάνει μόνιμους και πλήρους απασχόλησης τους 4ωρους και τους εποχιακούς, εντατικοποιεί ακόμα περισσότερο τις συνθήκες εργασίας, επιβάλλοντας 6ήμερη εργασία, στερώντας στους συναδέλφους το ρεπό τους.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ Η JUMBO να πάρει πίσω το 6ήμερο.”

Είναι, λοιπόν, ξεκάθαρο ότι όταν ο Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του μιλά για «ανάπτυξη για όλους» περιλαμβάνει μόνο όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις. Και όταν μιλά για «τολμηρές πρωτοβουλίες αλλά και το ξεμπλοκάρισμα -μετά από χρόνια αδράνειας- σειράς μεγάλων επενδύσεων οι οποίες θα δημιουργήσουν δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας» εννοεί οι εργαζόμενοι να δουλέψουν με χαμηλότερους μισθούς, χειρότερα ωρά­ρια και πιο εντατικοποιημένη εργασία και να μη “μπλοκάρουν¨την αύξηση της επιχειρηματικής κερδοφορίας.