Την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη πανηγυρίζει για την δήθεν ασπίδα προστασίας της εδαφικής ακεραιότητας που «χτίζει» με τις «αμυντικές» συμφωνίες με ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα, κλιμακώνεται η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι δυο χώρες οδηγούνται σε νέα όξυνση, που απειλεί να πυροδοτήσει επικίνδυνες τυχοδιωκτικές περιπέτειες και πολεμικές συγκρούσεις στην περιοχή μας.
Με προβλέψιμη προθυμία, η Αθήνα ακολουθεί τον δρόμο του εφησυχαστικού διαλόγου με την Άγκυρα, που καταλήγει στην προβολή και νομιμοποίηση των τουρκικών αξιώσεων σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Το αποτέλεσμα είναι επώδυνα γνωστό από το Κυπριακό, όπου μέσα από δαιδαλώδεις συνομιλίες για την ειρηνική διαβίωση των δυο κοινοτήτων στο νησί, χάνεται το πρωτεύον ζήτημα. Στη διάρκεια δεκαετιών εξαφανίστηκε η κατοχή του ενός τρίτου του νησιού από τον Αττίλα, που μετατράπηκε σταδιακά, με τις προτροπές των ισχυρών δήθεν προστατών τού «δικαίου» και της «ειρήνης», σε συνομιλίες για τον χαρακτήρα της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας και που η Άγκυρα προωθεί, τελευταία, προς την άνευ όρων αναγνώριση δύο κρατών.

Αντίστοιχα οι πρόσφατες διερευνητικές επαφές που πραγματοποιήθηκαν στην Άγκυρα εν μέσω απειλών των τουρκικών κανονιοφόρων, στα πλαίσια του 63ου γύρου των συμβουλευτικών συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, εξαντλήθηκαν σε ένα δίωρο, πριν καλά καλά αρχίσουν. Δίνουν όμως τα προσχήματα στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς ΕΕ και ΝΑΤΟ να τηρούν ίσες αποστάσεις μεταξύ των εμπλεκομένων «συμμάχων» και ταυτόχρονα να κερδίζουν και από τις δυο πλευρές χρυσοπληρωμένες αμυντικές συμφωνίες και εξοπλιστικά προγράμματα.

Σ’ αυτές τις συνθήκες η Άγκυρα δεν αρκείται στις μαζικές καθημερινές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και στις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά οπλισμένων αεροπλάνων. Στέλνει αλιευτικά μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, παρενοχλεί το «Nautical Geo» στα 10 μίλια έξω από την Κρήτη, στέλνει τρία πολεμικά πλοία στην ΑΟΖ της Κύπρου ακυρώνοντας και εκεί τις έρευνες χάραξης του East Med για λογαριασμό Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, σαν μια συνηθισμένη και ομαλή πια πρακτική. Και αυτά χωρίς καμιά αντίδραση των «συμμάχων» ούτε καν του θιγόμενου Ισραήλ και των περίφημων στρατηγικών τριμερών.

Παράλληλα η Τουρκία με επιστολή στον ΟΗΕ αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου από τη στιγμή που έχουν ελληνικά στρατεύματα. Πρόσφατα, με δηλώσεις συμβούλου του Ερντογάν, θέτει ένα ακόμα λόγο για casus belli, θεωρώντας αιτία πολέμου και τον εξοπλισμό των ελληνικών νησιών, όταν η Άγκυρα διατηρεί στα μικρασιατικά παράλια τη στρατιά του Αιγαίου με τεράστιες αποβατικές δυνατότητες.

Στην ίδια κατεύθυνση και οι αναφορές Τσαβούσογλου για μονομερή ανακήρυξη της ΑΟΖ στην Μεσόγειο «χωρίς εμπόδια» όποτε κρίνει αναγκαίο η Τουρκία, αν και προς το παρόν μπορεί να προστατευτεί με τις τουρκικές φρεγάτες ο υποθαλάσσιος πλούτος και η ΑΟΖ. Για το σκοπό αυτό εκδόθηκαν ΝAVTEX, με χάρτες που αποτυπώνουν τις τουρκικές φιλοδοξίες για τη «Γαλάζια Πατρίδα». Χάρτες που παρουσιάζουν την τουρκική ΑΟΖ να εκτείνεται πέρα από τα 6 μίλια ανατολικά της Κρήτης μέχρι την Κύπρο, αγνοώντας προκλητικά τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών. Ταυτόχρονα ξαναβγαίνει το σεισμογραφικό «Ορούτς Ρέις» στα ανοιχτά της Κύπρου.

Μπροστά στην αναζωπύρωση της έντασης και ενόψει της επικείμενης στις 18 Οκτώβρη συνεδρίασης των Ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών, κανείς πια δεν μιλά για κυρώσεις. Αντίθετα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν «εναπόκειται στους ηγέτες της ΕΕ και των κρατών – μελών να προχωρήσουν σε μια συγκεκριμένη αξιολόγηση», προσθέτοντας ότι στην ΕΕ «ενδιαφερόμαστε για μια εποικοδομητική συνεργασία» με την Τουρκία και τονίζοντας πόσο «είναι σημαντική» η διατήρηση της «αποκλιμάκωσης» ώστε αυτή «να καταστεί πιο βιώσιμη». Την εποικοδομητική συνεργασία επισφραγίζει και η αποχαιρετιστήρια επίσκεψη (σήμερα 16/10) της Γερμανίδας καγκελαρίου, Μέρκελ, στην Άγκυρα.
Με κάθε ευκαιρία η Άγκυρα επιδιώκει αναθέρμανση της συνεργασίας και με την Ουάσιγκτον. Χρησιμοποιεί το νέο προσφυγικό κύμα από το Αφγανιστάν σαν διαπραγματευτικό εργαλείο. Παράλληλα ο σύμβουλος του Ερντογάν, Καλίν, επιχειρεί να διαμορφώσει «κλίμα» σ’ ό,τι αφορά την επικείμενη συνάντηση Μπάϊντεν – Ερντογάν στη Ρώμη, παζαρεύοντας την αγορά νέων F-16 και την αναβάθμιση των υπαρχόντων έναντι του αντισταθμίσματος των 1,4 δισ. που είχε δώσει για τη συμπαραγωγή των F-35. Ταυτόχρονα εκβιάζει πως, αν δεν αποδεσμεύσει τα νέα F-16, τότε θα αναγκαστεί να στραφεί σε άλλες αγορές, ακόμη και στη Ρωσία.

Σε μια εξέλιξη της τελευταίας στιγμής οξύνεται η πολιτική κρίση στα κατεχόμενα της Κύπρου καθώς ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους, Σανέρ, υπέβαλε την παραίτηση της τρικομματικής «κυβέρνησης» στον εγκάθετο του Ερντογάν, Τατάρ. Το επόμενο διάστημα θα δείξει αν οι εξελίξεις οδεύουν προς πλήρη ευθυγράμμιση του πολιτικού σκηνικού στα κατεχόμενα με τη γραμμή των δύο κρατών του Τατάρ ή αποτελούν μεθοδευμένη αναδίπλωση της Άγκυρας για επάνοδο σε διαπραγματεύσεις.