Τουλάχιστον 10 νεκρούς και 19 τραυματίες μετρούν οι νέες ταραχές που ξέσπασαν στο Ιράκ, στη Βαγδάτη, ανάμεσα σε υποστηρικτές του σιίτη κληρικού Μοκτάντα αλ Σαντρ και οπαδούς του λεγόμενου «Πλαισίου Συνεργασίας», αντίπαλης πολιτικής δύναμης. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του Σαντρ για «οριστική αποχώρηση», με φόντο την πολύμηνη αντιπαράθεση και την αδυναμία συγκρότησης κυβέρνησης, μετά τις εκλογές του περσινού Οκτώβρη, όπου η παράταξη Σαντρ εξασφάλισε πλειοψηφία, αλλά όχι απόλυτη.

Ο στρατός απαγόρευσε την κυκλοφορία. Μετά από την εισβολή διαδηλωτών στην έδρα της κυβέρνησης, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός ανέστειλε «μέχρι νεοτέρας» τη λειτουργία της βουλής και συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση των αρμόδιων υπηρεσιών ασφαλείας.
Η πλευρά του Σαντρ ζητάει εδώ και καιρό προκήρυξη νέων εκλογών, με φόντο την όξυνση σφοδρών παζαριών στην περιοχή, μεταξύ άλλων και για ενδεχόμενη αναβίωση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Το αίτημα διατυπώνεται στο φόντο των εντεινόμενων αντιπαραθέσεων κυρίως μεταξύ των δύο μεγαλύτερων σιιτικών κομμάτων (το Κίνημα Σαντρ και το κόμμα του Σιίτη πρώην πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι) για να καταλήξουν σε συμφωνία πάνω στο πρόσωπο του επόμενου πρωθυπουργού μίας κυβέρνησης συνασπισμού.

Η πλευρά του Σαντρ τάσσεται ενάντια στη σύσφιξη της συνεργασίας με την Τεχεράνη, με φόντο τις ευρύτερες διεργασίες στη Μέση Ανατολή, μεταξύ άλλων και για την αναβάθμιση παλιών και ενεργειακών συνεργασιών που ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε πιο «επιτακτικά» στο προσκήνιο.

Όλα αυτά ενώ στο βόρειο Ιράκ η Τουρκία συνεχίζει τις «αντιτρομοκρατικές» της επιχειρήσεις, με στόχο κουρδικές αυτονομιστικές δυνάμεις. Όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, « οι επιχειρήσεις μας θα συνεχιστούν μέχρι να εξουδετερωθεί και ο τελευταίος τρομοκράτης». Η νέα κρίση διαδραματίζεται σε μία χώρα που έχει διαλυθεί από την επέμβαση του 2003 από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.