Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος, με βαθιά οδύνη αναμετριέται με το θάνατο της συντρόφισσας Ασπασίας. Η Ασπασία Δεμερούκη παρά τη σκληρή μάχη που έδωσε μετά την αιφνίδια εισαγωγή της στην εντατική, έφυγε από κοντά μας το βράδυ της Παρασκευής της 21/2, αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό στα μέλη και τους φίλους του Εκπαιδευτικού Ομίλου και των Αντιτετραδίων της εκπαίδευσης.

Γεννήθηκε το 1956 στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας και το ανήσυχο πνεύμα της, οι αναζητήσεις και οι κλίσεις της, την οδηγούν στο Φιλολογικό τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η έναρξη της φοιτητικής της ζωής συμπίπτει με την πρώτη φάση της μεταπολίτευσης. Στο κλίμα της έντονης πολιτικοποίησης της περιόδου, η Ασπασία από τα πρώτα χρόνια θα συνταχθεί με το κομμουνιστικό κίνημα και από το 1976 θα ενταχθεί στο Μ-Λ ΚΚΕ.

Από την αποφοίτηση της, κοντά τέσσερεις δεκαετίες, η Ασπασία, υπήρξε μάχιμη εκπαιδευτικός υψώνοντας όσο λίγοι τον τίτλο της αριστερής δασκάλας. Ιδρυτικό στέλεχος του Εκπαιδευτικού Ομίλου και των Αντιτετραδίων της εκπαίδευσης, εργαζόμενη όλα αυτά τα χρόνια σε φροντιστήρια, είχε πάντα ουσιαστική συμβολή στην επεξεργασία θέσεων για όλα τα ζητήματα που απασχόλησαν το εκπαιδευτικό κίνημα.

Η Ασπασία, στιβαρή και ισχυρή προσωπικότητα, διαλλακτική στη συζήτηση και αποφασιστική στην πράξη, άτεγκτη στην υπεράσπιση των αρχών και της αλήθειας, παράδειγμα αγωνίστριας στο κίνημα και τη ζωή… άφηνε πάντα ανεξίτηλες χαραγματιές στις σκέψεις και τις συνειδήσεις των ανθρώπων που την περιέβαλλαν. Χαρακτηριστικό είναι, ότι όλα αυτά τα χρόνια αποτέλεσε φάρο για τους εκατοντάδες μαθητές της. Πολλοί από αυτούς συναντήθηκαν με τις ιδέες της αριστεράς μέσα από τα μαθήματα της, αλλά κυρίως από το παράδειγμα και τη στάση ζωής της. Η δασκάλα Ασπασία, για όλους υπήρξε πάντα μια ξεχωριστή φίλη, διδάσκοντας την αλληλεγγύη και την αξία του αγώνα, είχε βαθιά συνείδηση της δασκάλας κομμουνίστριας και του χρέους της.

Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος, μετράει την μεγάλη απώλεια της συντρόφισσας Ασπασίας, με την δέσμευση ότι θα συνεχίσει να βαδίζει στο δρόμο του αταλάντευτου αγώνα για τις μεγάλες αξίες και τα ιδανικά που ορίζουν τους μεγάλους δασκάλους. Στο δρόμο που όρισε και βάδισε η συντρόφισσα Ασπασία, στον σύντομο αλλά γεμάτο πλούτο βίο της.

Η συντρόφισσα Ασπασία θα έχει πάντα σημαίνουσα θέση στο κάδρο της ιστορίας των Αντιτετραδίων και του Εκπαιδευτικού Ομίλου.

Εκφράζουμε τα πιο θερμά συλλυπητήρια, στον σύντροφο της ζωής της Θανάση, στο γιο της Δημήτρη, στους δικούς της, σε όλους τους συντρόφους και τους φίλους που πορεύτηκαν μαζί της.

Εκπαιδευτικός Όμιλος-Αντιτετράδια της εκπαίδευσης