Ιανουάριος 2020

Πήραμε από το Γραφείο Τύπου της πρεσβείας στην Αθήνα της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας και δημοσιεύουμε το παρακάτω αποκαλυπτικό χρονολόγιο της εκλογής του ΔΣ της Εθνοσυνέλευσης.

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020.
Σύμφωνα με αυτό που προβλέπεται στο Σύνταγμα, συγκαλείται η
κοινοβουλευτική σύνοδος για την εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου που θα διαχειρίζεται τα θέματα του Εθνικού Κοινοβουλίου κατά το έτος 2020. Το Εθνικό Κοινοβούλιο στις 15 Δεκεμβρίου 2015 απαρτίζεται από 167 εκλεγμένους βουλευτές για την περίοδο 2015-2020. Η σύνοδος συγκαλείται για να ξεκινήσει στις 11:00 το πρωί.

Κυριακή 5 Ιανουαρίου / 8:00 πμ.
Όπως συνηθίζεται στις συνεδρίες σχηματισμού της Συνέλευσης,
αναπτύσσεται μια ειδική διαδικασία ασφαλείας για τον έλεγχο της πρόσβασης στην έδρα του Κοινοβουλίου. Αυτή τη φορά το Διοικητικό Συμβούλιο, μέσω του πρώτου και δεύτερου αντιπροέδρου, ζήτησε από την Εθνική Κυβέρνηση να ενισχύσει τον έλεγχο πρόσβασης για να αποτρέψει να πλησιάσουν άτομα εκτός του Κοινοβουλίου και να διακόψουν τη συνεδρίαση.

Κυριακή 5 Ιανουαρίου. / Πρωινές ώρες.
Οι βουλευτές μετά την εξακρίβωση στοιχείων αρχίζουν να εισέρχονται στην έδρα της Νομοθετικής Εξουσίας χωρίς μεγάλες δυσκολίες.

Κυριακή 5 Ιανουαρίου / 10:20 πμ.

Αρχίζει να καταφθάνει προς την Εθνοσυνέλευση η αυτοκινητοπομπή των βουλευτών της αντιπολίτευσης. Στην αυτοκινητοπομπή βρίσκονται ο Juan Guaidó, πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, μαζί με τον Henry Ramos Allup, επικεφαλής του κοινοβουλευτικού τμήματος του κόμματος Δημοκρατική Δράση αλλά και συνεργάτες του Guaidó για το Συμβούλιο: οι Juan Pablo Guanipa και Carlos Berrizbeztia, μεταξύ άλλων.

Κυριακή 5 Ιανουαρίου / Λίγο πριν τις 11:00 πμ.
Διάφοροι βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης ανακοινώνουν μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης ότι θα προτείνουν μια φόρμουλα για τη
συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου, διαφορετική από εκείνη του Juan Guaidó, ασκών την Προεδρία του Συμβουλίου, ο οποίος είχε ανακοινώσει ότι θα έβαζε υποψηφιότητα για επανεκλογή.

Κυριακή 5 Ιανουαρίου / 11 π.μ – 12 μμ.
Μέσα στο κοινοβούλιο, βρίσκονται ήδη 151 από τους 167 εκλεγμένους
βουλευτές τον Δεκέμβριο του 2015. Είναι παρόντες το σύνολο των
επαναστατικών κομμάτων και σχεδόν όλοι οι βουλευτές που υποστηρίζουν τον Juan Guaidó.
Σύμφωνα με τους κανόνες που διέπουν τη λειτουργία του Κογκρέσου της Βενεζουέλας (εσωτερικού κανονισμού και συζητήσεων), απαιτείται το ήμισυ συν ένας εκ των εκλεγμένων βουλευτών για να καταστήσει έγκυρη τη συνεδρία (απαρτία).

Οι δύο αντιπρόεδροι του Συμβουλίου που ηγείται ο Juan Guaidó εισέρχονται στην Αίθουσα, υπάρχουν επίσης και οι υποψήφιοι της πρότασής του για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Ο μόνος που λείπει είναι ο Πρόεδρος της Συνέλευσης, ο βουλευτής Guaidó.

Σύμφωνα με τους κανόνες, η ψηφοφορία πρέπει να διεξαχθεί με
εξατομικευμένο τρόπο και με φυσική παρουσία και η νίκη επιτυγχάνεται με απλή πλειοψηφία των παρόντων (το ήμισυ συν μία από τις έγκυρες ψήφους).
Σύμφωνα με τον κανονισμό, θα απαιτούνταν μόνο 76 ψήφοι (το ήμισυ συν μια από τους παρόντες) για να εκλεγεί το νέο Συμβούλιο.

Κυριακή 5 Ιανουαρίου / 12:32 μμ.
Ο βουλευτής Juan Guaidó, ο οποίος βρισκόταν κοντά στο κοινοβούλιο, φτάνει στο τελικό σημείο ελέγχου. Οι αξιωματικοί υπηρεσίας τον αφήνουν να περάσει, αλλά εκείνος επιμένει ότι πρέπει να εισέλθει με διάφορα άτομα που αυτοαποκαλούνται βουλευτές. Μετά την εξακρίβωση στοιχείων, οι αξιωματικοί διαπιστώνουν ότι πρόκειται για άτομα που το Ανώτατο Δικαστήριο έχει κρίνει ακατάλληλους για βουλευτές και επομένως νομικά δεν μπορούν να συμμετάσχουν στη σύνοδο. Η ενδεχόμενη συμμετοχή τους θα ακύρωνε τη σύνοδο. Ο Guaidó επιμένει: «Είτε μπαίνουμε όλοι μαζί, είτε κανένας».

Κυριακή 5 Ιανουαρίου / 1:34 μμ.
Αφού περίμεναν σχεδόν τρεις ώρες τον Προέδρο της Συνέλευσης για να κηρύξει την επίσημη έναρξη της συνόδου και να ξεκινήσει τη διαδικασία για τις εκλογές, πολλοί βουλευτές απαιτούν την έναρξή της.

Κυριακή 5 Ιανουαρίου / Γύρω στις 2:00 μμ.
Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης William Dávila του κόμματος της
Δημοκρατικής Δράσης δηλώνει στα ΜΜΕ ότι όλοι οι βουλευτές μπόρεσαν να προσέλθουν στη σύνοδο, εκτός από εκείνους που είχαν κριθεί ακατάλληλοι.

Κυριακή 5 Ιανουαρίου / Γύρω στις 2:00 μμ.
Στην αίθουσα, οι βουλευτές υπέρ του Guaidó προσπαθούν να εμποδίσουν την έναρξη της συνόδου και οδηγούνται σε συμπλοκή με πολλούς βουλευτές της αντιπολίτευσης να πιάνονται στα χέρια. Μια άλλη ομάδα βουλευτών του Guaidó εισβάλλει στην αίθουσα που ελέγχει το ηχητικό σύστημα του Κοινοβουλίου και διακόπτει τον ήχο σε ολόκληρη την αίθουσα.

Κυριακή 5 Ιανουαρίου / 2:00 μμ.
Σε περίπτωση απουσίας του Προέδρου, η συνεδρία ξεκινά σύμφωνα με τον Εσωτερικό Κανονισμό της Εθνοσυνέλευσης. Σύμφωνα με αυτόν, ο
γηραιότερος βουλευτής, Héctor Agüero, διορίζεται Διευθυντής των
Συζητήσεων και ο νεαρότερος, στην προκειμένη περίπτωση η βουλευτής Nosliw Rodriguez, έκτακτη γραμματέας.

Κυριακή 5 Ιανουαρίου / 2:00 μμ.
Κατά την έναρξη της συνόδου, μια ομάδα βουλευτών της αντιπολίτευσης παρουσιάζει μια πρόταση διοίκησης του νέου Συμβουλίου:

Πρόεδρος: Βουλευτής Luis Parra (Κόμμα Primero Justicia/ Πολιτεία Yaracuy)
Πρώτος Αντιπρόεδρος: Βουλευτής Franklin Duarte (Κόμμα Copei/ Πολιτεία Táchira)
Δεύτερος Αντιπρόεδρος: Βουλευτής José Noriega (Κόμμα Voluntad Popu-lar/ Πολιτεία Sucre)
Γραμματέας: Πανεπιστημιακός Negal Morales (Κόμμα Acción Democrática/ Πολιτεία Miranda)
Αν. Γραμματέας: Δρ. Alexis Vivenes (Κόμμα Voluntad Popular / Πολιτεία Sucre)

Η πρόταση αποτελείται εξ ολοκλήρου από βουλευτές της αντιπολίτευσης και δικαιολογείται από τους υποστηρικτές της ως απάντηση στην αποτυχία της διοίκησης του βουλευτή Juan Guaidó.

Κυριακή, 5 Ιανουαρίου / μετά τις 2:00 μμ.
Οι οπαδοί του Juan Guaidó δεν παρουσιάζουν καμία άλλη πρόταση και
παραμένουν έξω από το Κοινοβούλιο αρνούμενοι να εισέλθουν, ενώ τα
“αίματα ανάβουν”. Μέσα στο Σώμα, οι κυβερνητικοί βουλευτές και η
αντιπολίτευση κάνουν υπολογισμούς για να επαληθεύσουν ποιος έχει την πλειοψηφία για την εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου. Οι βουλευτές αναφέρουν ότι ο Guaidó αρνείται να εισέλθει διότι δεν έχει αρκετές ψήφους για επανεκλογή.

Τέλος, αφού δεν έχει υποβληθεί καμία άλλη υποψηφιότητα, η ψηφοφορία ολοκληρώνεται, επιτυγχάνοντας ένα αποτέλεσμα για την προεδρεία με 81 ψήφους υπέρ (το οποίο υπερβαίνει κατά το ήμισυ συν έναν από τους παρόντες), συμμορφούμενη με το νόμο της Βενεζουέλας.
Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με το Σύνταγμα, τους νόμους και τους
κανονισμούς της Εθνικής Συνέλευσης, ο αντιπρόεδρος του πρώτου
αντιπολιτευτικού Κόμματος «Πρώτα Δικαιοσύνη», Luis Parra, εκλέγεται
Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης για την περίοδο 2020-2021, συνοδευόμενος από τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο ορκίζεται και τελειώνει η ειδική σύνοδος.

Κυριακή, 5 Ιανουαρίου / μετά τις 2:00 μμ.
Αφού μαθεύτηκε ότι έχει εκλεγεί νέο Διοικητικό Συμβούλιο, ο βουλευτής Guaidó πλησιάζει την καγκελόπορτα που δίνει πρόσβαση στην έδρα του Κοινοβουλίου και, με τη στήριξη ορισμένων ανθρώπων, προσπαθεί να παραβιάσει την είσοδο πηδώντας από τα κάγκελα. Αυτές οι εικόνες αποτυπώνονται από τα μέσα ενημέρωσης και μεταδίδονται στον κόσμο με την ψευδή είδηση ότι η μπολιβαριανή κυβέρνηση εμπόδισε τον Juan Guaidó να εισέλθει στο Ομοσπονδιακό Νομοθετικό Μέγαρο. Όλα αυτά συμβαίνουν μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020 / Ώρα 2:45 μμ.
Μετά την προσπάθεια παραβίασης της πόρτας της Εθνικής Συνέλευσης, ο πρώην πρόεδρος της ΕΣ, Juan Guaidó ανακοινώνει ότι θα πραγματοποιήσει μια συνάντηση ως πρόεδρος της ΕΣ στην έδρα ιδιωτικής εφημερίδας στα ανατολικά της πόλης του Καράκας.

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020 / Ώρα 2:38 μμ.
Ο νέος Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Luis Parra, σε μια συνέντευξη
Τύπου, επιβεβαιώνει την πρόθεσή του ως αντίπαλος της κυβέρνησης και ζητά πολιτικό αποπολωτισμό και ανάκτηση των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Κοινοβουλίου, ώστε να μπορέσει να εκπληρώσει τον συνταγματικό του ρόλο ως αυτόνομη εξουσία και ανεξάρτητα. Δηλώνει: “Η Εθνοσυνέλευση δεν είναι του Juan Guaidó, είναι του λαού της Βενεζουέλας“.

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020 / Ώρα 5:30 μμ.
Στην έδρα της εφημερίδας El Nacional, σε ένα ήδη προετοιμασμένο σενάριο, ο βουλευτής Guaidó και μια ομάδα βουλευτών της αντιπολίτευσης διοργανώνουν συνεδρίαση προσομοίωση, στην οποία διορίζουν τον Guaidó ως επικεφαλής της νομοθετικής εξουσίας και αγνοούν την εκλεγμένη οδηγία στα κεντρικά γραφεία του Κοινοβουλίου. Ο Guaidó δηλώνει ότι 100 βουλευτές ψήφισαν για την εκλογή τους αλλά δεν επαληθεύεται η απαρτία.

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020 / Ώρα 5:45 μμ.
Όπως ακριβώς συνέβη στις 23 Ιανουαρίου 2019, όταν ο Guaidó σε μια
πλατεία ορκίστηκε πρόεδρος της Βενεζουέλας, λίγα λεπτά μετά την ιδιωτική συνεδρίασή του, ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Mike Pence, στο κοινωνικό δίκτυο Twitter, αναφέρει ότι έχει μιλήσει μαζί του και τον συγχαίρει για την “επανεκλογή του” ως Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας. Στη συνέχεια, ορισμένες χώρες της Ομάδας της Λίμα κάνουν το ίδιο.

Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020 / Ώρα: 6:15 πμ.
Μετά την εκλογή της νέας Προεδρίας και την ιδιωτική συνεδρίαση του Juan Guaidó, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων ξεκινούν μια επιχείρηση για να επιβάλουν μια αφήγηση αντίθετη προς τα γεγονότα. Υπάρχει λόγος για “πραξικόπημα στο Κοινοβούλιο”.
Προβλεπόμενη συνέπεια της πολιτικής ήττας που υπέστη ο βουλευτής Juan Guaidó.

Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020 / Ώρα: 11:00 πμ.
Σε συνάντηση με τον Τύπο στην έδρα του Κοινοβουλίου, ο νέος Πρόεδρος της ΕΣ, Luis Parra, συγκαλεί την πρώτη συνεδρίαση της Συνέλευσης υπό την προεδρία του για την Τρίτη 7 Ιανουαρίου στις 10 π.μ.

Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020 / Ώρα: 1:20 μμ.
Σε συνάντηση με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, σε ένα γραφείο ιδιωτικής εταιρείας, ο Juan Guaidó καλεί τους βουλευτές που τον υποστηρίζουν να μεταβούν στην ΕΣ την Τρίτη για να διεκδικήσουν τις υποτιθέμενες εκλογές τους, λέγοντας: “Πάμε να πάρουμε τα ηνία”.

Τρίτη 7 Ιανουαρίου / Ώρα: 10:00 πμ.
Η πρώτη σύνοδος του 2020 υπό την προεδρία του Luis Parra ξεκινά από την έδρα της νομοθετικής αίθουσας. Μεταξύ άλλων θεμάτων προς
συζήτηση, υπογραμμίζεται η πρόταση για τη δημιουργία Επιτροπής για την προώθηση της επαναθεσμοθέτησης του Κοινοβουλίου. Η απαρτία
επαληθεύεται με την παρουσία 86 βουλευτών και ξεκινά η σύνοδος.

Τρίτη 7 Ιανουαρίου / Γύρω στις 11:00 πμ.
Στους κήπους του Ομοσπονδιακού Νομοθετικού Μεγάρου, τέσσερις
βουλευτές υπέρ του Guaidó (ένας άνδρας και μία γυναίκα) ξεκινούν σαμποτάζ στην τρέχουσα συνεδρίαση. Αυτοί οι βουλευτές δεν μπαίνουν στο ημικύκλιο, αλλά πάνε στα θεωρεία των δημοσιογράφων με μια ομάδα από αυτούς και από εκεί προσπαθούν να σαμποτάρουν την εξέλιξη της συζήτησης, φωνάζοντας ότι «δεν τους επετράπη να εισέλθουν».

Τρίτη 7 Ιανουαρίου / Γύρω στις 11:00 π.μ.
Ο Juan Guaidó και μια ομάδα βουλευτών που τον υποστηρίζουν φθάνουν στο Κοινοβούλιο. Κανονικά γίνεται η είσοδός τους μετά την εξακρίβωση των στοιχείων. Και πάλι ο Guaidó επιμένει – βίαια και με προσβολές εναντίον στρατιωτικών αξιωματούχων – να επιτραπεί η πρόσβαση σε πρόσωπο που διορίστηκε από αυτόν ως γραμματέας του Κοινοβουλίου στην ιδιωτική σύνοδο της Κυριακής. Ο Guaidó προσπαθεί να προκαλέσει με προσβολές και απειλές την ομάδα αξιωματικών ασφαλείας και χτυπά έναν στρατιωτικό αξιωματούχο.

Η σκηνή αποτυπώνεται από διάφορα μέσα ενημέρωσης, αλλά τα κανάλια επιμένουν στην ιστορία ότι «στους βουλευτές του Guaidó δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στο Κοινοβούλιο». Ένα θέαμα που έχει σχεδιαστεί για τις φωτογραφίες των ΜΜΕ.

Τρίτη 7 Ιανουαρίου / Ώρα: 11:00 μμ.
Στο εσωτερικό του ημικυκλίου, η συνεδρίαση λαμβάνει χώρα κανονικά. Η Εθνοσυνέλευση συζητά και εγκρίνει τη δημιουργία μιας Επιτροπής για την προώθηση της επαναθεσμοποίησης της ΕΣ στην οποία θα προεδρεύει ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Luis Parra. Μετά την ψήφιση αυτού του σημείου, η συνεδρίαση τερματίζεται. Οι βουλευτές αρχίζουν να αποσύρονται.

Τρίτη 7 Ιανουαρίου / Μετά τις 11 πμ.
Οι βουλευτές που τάσσονται υπέρ του Guaidó, με αυτόν πρωτοπόρο,
εισέρχονται στη νομοθετική αίθουσα με εχθρικό και επιθετικό τρόπο και
προσπαθούν να επιτεθούν στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Luis Parra. Λίγο αργότερα παραβιάζουν την πόρτα του ημικυκλίου και εισέρχονται στην κενή αίθουσα.

Τρίτη 7 Ιανουαρίου / Μετά τις 11 π.μ.
Κυκλωμένος από τους υποστηρικτές του ο Guaidó, αναλαμβάνει την
προεδρία του Κοινοβουλίου και ορκίζεται προσωρινός Πρόεδρος της
Βενεζουέλας, για δεύτερη φορά σε λιγότερο από ένα χρόνο. Συνοδεύεται από μια ομάδα μόλις τριάντα βουλευτών από τους 100 που λέει ο Guaidó ότι τον υποστηρίζουν.

Τρίτη 7 Ιανουαρίου / Ώρα: 2:40 μμ
Τρεις ώρες μετά τη δεύτερη αυτοανακήρυξη του Guaidó, ο υπουργός
Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μike Pompeo, δηλώνει ότι εκφράζει την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για τη δεύτερη θητεία του υποτιθέμενου Προέδρου της Βενεζουέλας. Ακολουθεί η ομάδα της Λίμα και άλλες κυβερνήσεις. Η ίδια ιστορία του 2019.