Εντείνονται οι εσωτερικές αντιθέσεις στη Λιβύη, αλλά και οι κόντρες γεωπολιτικών συμφερόντων, εν μέσω διαδικασιών σε Τομπρούκ και Τρίπολη, για την εκλογή μεταβατικής κυβέρνησης που θα αντικαταστήσει τον απερχόμενο δοτό πρωθυπουργό, Φαγιέζ Σάρατζ, και θα προωθήσει τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή με διαφορετικό μείγμα διαχείρισης.

Οπως έγινε γνωστό, εφετείο της λιβυκής πόλης Μπάιντα αποφάσισε την ακύρωση των διαταγμάτων της «Κυβέρνησης Γενικής Συμφωνίας» (GNA), του Φαγιέζ Σάρατζ για το τουρκολιβυκό μνημόνιο οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων και τη συμφωνία ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας με την Τουρκία. Η απόφαση αυτή εκδόθηκε μετά από προσφυγή του Νομικού Τμήματος της διεθνώς αναγνωρισμένης Βουλής, που εδρεύει στο Τομπρούκ της Ανατολικής Λιβύης, πρόεδρος της οποίας είναι ο Ακίλα Σάλεχ.

Παράλληλα, οι πρόσφατες αποφάσεις του Λιβυκού Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου στη Χουργάδα της Αιγύπτου προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της ένοπλης «Δύναμης Προστασίας Τρίπολης», που φάνηκε να διαχωρίζει τη θέση της και να αμφισβητεί τις αποφάσεις. Συμφωνήθηκε η διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί του σχεδίου Συντάγματος πριν τις εκλογές του προσεχούς Δεκέμβρη.

Την ίδια στιγμή, σε ένταση της ανάμειξής τους προχωρούν οι ΗΠΑ στη Λιβύη, καθώς μέσω του υπηρεσιακού πρέσβη στον ΟΗΕ, Ρίτσαρντ Μιλς, απαίτησαν όχι μόνον από τη Ρωσία, που επισήμως δεν διαθέτει στρατεύματα στη Λιβύη αλλά μισθοφόρους της εταιρείας «Βάγκνερ», αλλά και από την Τουρκία, να αποχωρήσουν άμεσα από τη Λιβύη, που βέβαια οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους οδήγησαν στο χάος με την ιμπεριαλιστική επέμβαση το 2011. Τον Δεκέμβρη, ο ΟΗΕ εκτιμούσε ότι τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα έχουν αναπτύξει περίπου 20.000 μισθοφόρους και ξένους στρατιώτες στη Λιβύη. Υπολόγιζε επίσης ότι 10 στρατιωτικές βάσεις στη χώρα αυτή έχουν καταληφθεί, πλήρως ή εν μέρει, από ξένες δυνάμεις. Ενδιαφέρον είχε επίσης συνέντευξη που έδωσε ο Αμερικανός πρέσβης στη Ρωσία, Τζον Σάλιβαν, όπου φέρεται να αποκάλυψε πως ΗΠΑ και Ρωσία «συνεργάζονται και συνομιλούν» για τις εξελίξεις που αφορούν τη Λιβύη, την Ουκρανία, το Ναγκόρνο Καραμπάχ.