Στον απόηχο της κατάπτυστης απόφασης των συνδικαλιστικών ηγεσιών της ΑΔΕΔΥ, του ΕΚΑ και άλλων Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων για αναβολή της απεργίας 3/6 και μετάθεσή της για 10/6, δεν ήταν λίγα τα σωματεία που ενώ είχαν πάρει αποφάσεις για συμμετοχή στην 24ωρη απεργία στις 3/6, μετά την ανατροπή, έμειναν κυριολεκτικά στον αέρα.

Τέτοια είναι και η περίπτωση ναυτικών σωματείων-μελών του Εργατικού Κέντρου Πειραιά (ΕΚΠ), τα οποία προετοίμαζαν με ΓΣ, επισκέψεις-περιοδείες σε χώρους δουλειάς την πραγματοποίηση της απεργίας που είχε κηρύξει για τις 3 Ιούνη και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Αιφνιδιάστηκαν από την αλλαγή απόφασης της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ αλλά και του ΕΚΠ, όπως και από τη στάση του ΠΑΜΕ στο ΕΚΠ και σε μια σειρά ναυτικά σωματεία, όπου κατέχει μεγάλη δύναμη.

Τα ναυτικά σωματεία τα οποία ελέγχει το ΠΑΜΕ αποφάσισαν αμέσως μετά την αναβολή της απεργίας 3/6 να συνταχθούν με αυτή και επίσης να μεταφέρουν την απεργία τους για τις 10/6, χρησιμοποιώντας μάλιστα μια ιδιαιτέρως εύθραυστη επιχειρηματολογία σχετικά με τους λόγους για τους οποίους το έκαναν.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το ότι η απόφασή τους για ακύρωση της απεργίας της 3ης Ιούνη λήφθηκε τον ίδιο χρόνο που και οι εφοπλιστές προσέφυγαν δικαστικά για να την ακυρώσουν ως παράνομη και καταχρηστική. Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) κατάγγειλε την απεργοσπαστική προσφυγή του σύνδεσμοι εφοπλιστών ως: «επιλογή του ΣΕΕΝ που αποσκοπεί στην ποινικοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας, στο ίδιο το δικαίωμα της απεργίας, των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών».

Έτσι, στην κρίσιμη φάση όπου τα ναυτικά σωματεία οργάνωναν απεργία για τις 3/6, δέχτηκαν ένα συνδυασμένο χτύπημα. Από τη μια οι εφοπλιστές κινήθηκαν άμεσα και ευθέως ενάντια σε αυτή την απεργία, από την άλλη οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που ανήκουν σε ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ιδιαίτερα οι δυνάμεις του ΚΚΕ στα ναυτικά σωματεία επιτέθηκαν με πλάγιο τρόπο στην απεργία της 3ης/6 και έδωσαν ένα «πολύτιμο» χέρι βοήθειας τόσο στην κίνηση των εφοπλιστών όσο και στην κυβέρνηση. Για τις συνδικαλιστικές παρατάξεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ ήταν αναμενόμενο. Το ΠΑΜΕ του ΚΚΕ, όμως, πώς θα συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα;

***

Μέσα σε αυτή την κατάσταση το μόνο ναυτικό σωματείο που παρέμεινε να υποστηρίζει την πραγματοποίηση της απεργίας της 3ης Ιούνη ήταν η ΠΕNΕΝ. Παρά την δικαστική απόφαση η ΠΕΝΕΝ προχώρησε σε απεργιακή κινητοποίηση, αψηφώντας το κλίμα της τρομοκρατίας που εξαπολύθηκε από κυβερνητικούς παράγοντες και τα ελεγχόμενα απ’ αυτήν ΜΜΕ. Σε ανακοίνωσή της στις 2/6 απεύθυνε «Αγωνιστικό κάλεσμα συμμετοχής και περιφρούρησης της απεργίας» στους Ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων, σημειώνοντας ότι «η μάχη για το αντεργατικό νομοσχέδιο τερατούργημα της κυβέρνησης από απόψε τα μεσάνυχτα περνάει στα δικά σας χέρια. …Η πάλη μας έχει στο επίκεντρο την υπεράσπιση του 8ώρου, της ίδιας της απεργίας, των εργασιακών και συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων που η κυβέρνηση και το κεφάλαιο μεθοδεύουν να δώσουν ένα νέο συντριπτικό πλήγμα. …Ενώ από πολλές δυνάμεις διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι πρόκειται για “αλλαγές του αιώνα”, για “επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα” και ότι η μάχη αυτή θα “είναι η μητέρα όλων των μαχών”, στην πράξη ο σχεδιασμός που προκρίνεται δεν είναι μόνο κατώτερος των κρίσιμων περιστάσεων αλλά και τραγικά υποβαθμισμένος πράγμα που δείχνει την αναντιστοιχία λόγων και έργων! Το χειρότερο όλων είναι ότι η στάση εκείνων των δυνάμεων που νυχθημερόν μιλούν στο όνομα της ταξικής πάλης και της υπεράσπισης των συμφερόντων της εργατικής τάξης, άκριτα δέχθηκαν και αδιαμαρτύρητα προσχώρησαν και συστοιχήθηκαν απόλυτα με την χρεοκοπημένη ηγεσία της ΓΣΕΕ που σταθερά αποδεικνύεται πέρα πάσης αμφιβολίας ότι είναι το βασικό αγκωνάρι του συστήματος στο σ.κ και με την πολιτική της βάζει πλάτη τα εργατικά δικαιώματα να ξεπουλιούνται στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, της κερδοφορίας, της πράσινης ανάπτυξης και άλλα φαιδρά επικοινωνιακά τερτίπια που επιστρατεύει για να υλοποιούνται οι κατευθύνσεις κυβέρνησης – κεφαλαίου – ΕΕ. Είναι πρωτοφανής ο διασυρμός που οδηγήθηκαν με εντολές εκ των άνωθεν εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις οι οποίες ακύρωσαν άρον – άρον τον σχεδιασμό τους για την πανεργατική απεργία στις 3/6 προσαρμόζοντάς την στην γραμμή της ΓΣΕΕ που μέχρι προχθές της έσερναν τα εξ αμάξης για την προδοτική υπονομευτική πολιτική της και δήλωναν σε όλους τους τόνους ότι η απεργία στις 3 Ιούνη 2021 είναι αδιαπραγμάτευτη!!!Αυτό που συνέβη στην συντριπτική πλειοψηφία των συνδικάτων επαναλήφθηκε τόσο στο ΕΚΠ όσο και με την απόφαση των 9+3 Ναυτεργατικών σωματείων οι οποίοι ακύρωσαν την απεργία με διαδικασίες εξπρές!…».

Στις 3 Ιούνη η ΠΕNΕΝ, όπως ενημέρωσε με ανακοίνωση της, ξεκίνησε την απεργία εν μέσω «μιας ενορχηστρωμένης επίθεσης που οργάνωσαν από κοινού κυβέρνηση – Υπουργείο Ε­μπορικής Ναυτιλίας – εφοπλιστές διαμορφώνοντας ένα πολεμικό σκηνικό συνοδευόμενο από την προβοκατόρικη επιχείρηση κοινωνικού αυτοματισμού» . Η επίθεση αυτή εκδηλώθηκε με τη δικαστική απόφαση η οποία κήρυξε παράνομη την απεργία της ΠΕΝΕΝ. Με το ότι «ενώ γνώριζαν πριν 9 μέρες την εξαγγελθείσα απεργία για τις 3/6, συνέχιζαν να βγάζουν χιλιάδες εισιτήρια, ενημέρωναν τους επιβάτες να κατέλθουν στο λιμάνι μαζί και αυτούς με ΙΧ και φορτηγά αυτοκίνητα και με αυτό τον τρόπο διαμόρφωναν κλίμα οξείας αντιπαράθεσης επιβατών – απεργών και των κλιμακίων της περιφρούρησης της απεργίας» .Με «την κινητοποίηση διμοιριών των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος, ορισμένες από τις οποίες στάλ­θηκαν με ειδική αποστολή την καταστολή της απεργίας από άλλες λιμενικές αρχές του λεκανοπεδίου της Αττικής». Και τέλος με «τα βρώμικα συστημικά ΜΜΕ που έβαλαν πλάτη στην κυβερνητική πολιτική» και «από τα ξημερώματα (κυρίως τα τηλεοπτικά κανάλια με ζωντανές μεταδόσεις) καλλιεργούσαν κλίμα πολεμικής αναμέτρησης απεργών – επιβατών. Για τον σκοπό αυτό έξω από κάθε πλοίο είχαν στηθεί, καλλιεργώντας την σύγκρουση, ομάδες προβοκατόρων σε διατεταγμένη αποστολή!»

Κάτω από αυτές τις συνθήκες όπου «η επίθεση κυβερνησης – εφοπλιστών διευκολύνθηκε σε μέγιστο βαθμό και από την απόφαση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ για την κήρυξη της απεργίας στις 10/6/2021 καθώς και από την υποχώρηση όλων εκείνων των δυνάμεων που ανέκρουσαν πρύμνα αναστέλλοντας την απεργία στις 3/6» -καταλήγει σε ανακοίνωση της η ΠΕNΕΝ- «αποφασίσαμε οργανωμένα – πειθαρχημένα να μετατρέψουμε την 24ωρη απεργία σε στάση εργασίας με ώρα λήξης στις 9 π.μ.».
Η ΕΡΓΑΣ κατάγγειλε την κυβερνητική τρομοκρατία καθώς και την δικαστική απόφαση και χαιρέτησε την αγωνιστική στάση της ΠΕΝΕΝ.