Σε 3ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Εργασίας, την Τρίτη 30/06/2020 προχώρησαν με απόφαση της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ, Ομοσπονδίες του Δημοσίου με αιτήματα :

Άμεση ρύθμιση, με οριστικό τρόπο, τώρα, για την απρόσκοπτη καταβολή του Ανθυγιεινού Επιδόματος.
Καμία περικοπή και υποβάθμιση στο ανθυγιεινό επίδομα, έτσι όπως χορηγείται σήμερα.
Επέκταση του ανθυγιεινού και σε άλλες κατηγορίες και ειδικότητες που το δικαιούνται και έχουν εξαιρεθεί.
Επέκταση στους υπαλλήλους ορισμένου χρόνου, όπως και στους μόνιμους δικαιούχους.
Αναβάθμιση κατηγοριών από κατώτερη σε ανώτερη αιτιολογημένα, με αντίστοιχη αύξηση του ανθυγιεινού επιδόματος και επέκταση του θεσμού των ΒΑΕ στους εργαζόμενους του Δημοσίου.
Πλήρη κάλυψη των εργασιακών χώρων του ελληνικού δημοσίου με τους απαραίτητους γιατρούς εργασίας και εθνικούς υπεύθυνους ασφαλείας, καθώς και τη λήψη όλων των μέτρων που απαιτούνται για την ασφάλεια των εργαζομένων. Επέκταση της αρμοδιότητας του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας στο Δημόσιο τομέα.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν με μαζικότητα και πανό πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων των Δημόσιων Νοσοκομείων (Ευαγγελισμός, Άγιος Σάββας, Θριάσιο, Γεννηματά), η ΠΟΕΔΗΝ, η Ομοσπονδία εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, το Συνδικάτο ΟΤΑ, η Ομοσπονδία εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, η ΟΣΕΑΔΕ καθώς και το σωματείο εργαζομένων στην Περιφέρεια Αττικής, συνδικαλιστές του Υπουργείου Άμυνας, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και των μηχανικών του δημοσίου (ΕΜΔΥΔΑΣ).

Η συγκέντρωση κατευθύνθηκε με πορεία στο Υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα και αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ ζήτησε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Σταϊκούρα. Ο υπουργός όχι μόνο δεν δέχτηκε να συναντήσει την ΑΔΕΔΥ, αλλά και συνδικαλιστές δέχτηκαν αυταρχική επίθεση από δυνάμεις των ΜΑΤ που είχαν περικυκλώσει το υπουργείο.
Θυμίζουμε ότι η δήθεν αναμόρφωση του τρόπου χορήγησης του ανθυγιεινού επιδόματος στο Δημόσιο, δηλαδή στην πραγματικότητα η μείωση για κάποιους ή η περικοπή του για άλλους, νομοθετήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο άρθρο 18 του Ν.4354/2015. Στη συνέχεια, ολόκληρο το άρθρο 18 αντικαταστάθηκε με το άρθρο 396 του Ν.4512/2018 (νόμος προαπαιτουμένων μνημονιακής αξιολόγησης). Εκεί οριζόταν Επιτροπή αρμόδια για την επεξεργασία και υποβολή πρότασης μεταρρύθμισης του καθεστώτος χορήγησης επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Η εν λόγω Επιτροπή στα γρήγορα παρέδωσε προκαταρκτικό πόρισμα στον τότε υπουργό Οικονομικών Τσακαλώτο, όμως δεν ολοκλήρωσε τη δουλειά της διότι εν τω μεταξύ μεσολάβησαν οι βουλευτικές εκλογές που κέρδισε το κόμμα της ΝΔ.

Το επίδομα χορηγείται έτσι όπως ίσχυε πριν τη νομοθέτηση “αναμόρφωσής” του με συνεχείς παρατάσεις, η σύνθεση της Επιτροπής άλλαξε εν μέρει, όμως οι κατευθύνσεις της δεν αλλάζουν και όπως φάνηκε στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ, με αυταρχισμό θα αντιμετωπίσει και η κυβέρνηση της ΝΔ τους δημοσίους υπαλλήλους στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Η ΑΔΕΔΥ μετά τη συγκέντρωση της Τρίτης, κάλεσε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής για την Πέμπτη 02/06/2020 και την επομένη συνεδρίαση του Γενικού της Συμβουλίου για την κλιμάκωση (όπως ανακοίνωσε) των κινητοποιήσεων.