Νέο ρήγμα στην ασφάλεια των επικοινωνιών των μυστικών υπηρεσιών του κράτους του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού διαπιστώθηκε στις αρχές του Απριλίου, με πλειάδα απόρρητων εγγράφων του Πενταγώνου να παρουσιάζονται σε διάφορους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Reddit, το 4Chan, το Telegram και το Twitter.

Τα έγγραφα αφορούν εθνικά μυστικά των ΗΠΑ όσον αφορά τις σχέσεις και δράσεις σχετικά με την Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή, την Κίνα, τη Ρωσία και τη Νότια Κορέα τουλάχιστον. Σε γενικές γραμμές, από αυτά επιβεβαιώνεται η βαθιά εμπλοκή των Αμερικάνων στον πόλεμο στην Ουκρανία, γεγονός εμφανές και γνωστό από πριν. Αποκαλύπτεται η παρακολούθηση κυβερνητικών παραγόντων της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας και τα ερωτηματικά τους για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτό προκάλεσε σφοδρή αντιπαράθεση εκεί, με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας. Ενώ και οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες αναφέρονται να έχουν παρακινήσει τους πολίτες να συμμετάσχουν σε κινητοποιήσεις για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος στο Ισραήλ, κάτι το οποίο αρνήθηκαν οι ίδιες.

Η διαρροή συνέβη ενώ ο ρώσικος στρατός ετοιμάζεται να καταλάβει την κομβικής σημασίας πόλη Μπάχμουτ στην Ουκρανία και ενώ φημολογούταν ότι ο ουκρανικός στρατός ετοιμάζει μεγάλης κλίμακας αντεπίθεση. Σύμφωνα με το NYTimes διάφοροι Ουκρανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η διαρροή αποτελεί ρώσικη παρέμβαση, προκειμένου να αναβληθεί ή και να ματαιωθεί η αντεπίθεση. Ενώ αναφέρεται ότι διάφοροι Ρώσοι προπαγανδιστές θεωρούν πως πρόκειται για αμερικάνικη διαρροή, με σκοπό την παραπληροφόρηση του ρωσικού στρατιωτικού επιτελείου.

Αίσθηση έχει προκαλέσει η φωτογραφία ενός εγγράφου, που παρουσιάζει μια εικόνα όσον αφορά την αναλογία των απωλειών του ρώσικου και του ουκρανικού στρατού ανεστραμμένη από αυτήν που παρουσιάζουν τα ΜΜΕ στην αμερικάνικη κοινή γνώμη. Οι ρώσικες απώλειες φαίνονται να είναι πολύ μικρότερες και οι ουκρανικές πολύ μεγαλύτερες. Ωστόσο οι Αμερικάνοι από τη μεριά τους ισχυρίζονται ότι το έγγραφο τροποποιήθηκε μετά τη διαρροή. Σε άλλα έγγραφα προκύπτει μια πολύ πιο δυσοίωνη εικόνα για την κατάσταση του ουκρανικού στρατού, από αυτήν που συνήθως παρουσιάζεται και προκαλούνται ερωτήματα σχετικά με την ικανότητά του να εξαπολύσει την πολυαναμενόμενη αντεπίθεση. Αποκαλύπτεται επίσης ότι αμερικάνικες και βρετανικές ειδικές στρατιωτικές δυνάμεις βρίσκονται ήδη στη χώρα.

Όσον αφορά την Ουκρανία, δεν προκύπτει κάτι που δεν έχει ειπωθεί από σχολιαστές πρωτύτερα, έστω και αν δεν αποτελεί την κυρίαρχη άποψη. Κάποιοι δημοσιογράφοι στις ΗΠΑ πιθανολογούν ότι η διαρροή προέρχεται κατευθείαν από τις μυστικές υπηρεσίες και αποτελεί προετοιμασία της αμερικάνικης κοινής γνώμης για καθοριστικές αρνητικές εξελίξεις στον πόλεμο, οι οποίες μάλλον θα φορτωθούν αποκλειστικά στην κυβέρνηση του Ζελένσκι.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Washington Post, προκύπτει μια διαφορετική εκδοχή για την πηγή της διαρροής. Πρόκειται για ένα 21χρονο μέλος της εθνοφρουράς, που υποτίθεται ότι διέρρευσε τα έγγραφα στο Discord, έναν ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης βιντεοπαιχνιδιών, σε κλειστή συνομιλία με άλλους, ανήλικους σε κάποιες περιπτώσεις χρήστες, υπό το ψευδώνυμο O.G. Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι το έμαθε αυτό ερχόμενη σε επαφή με ανήλικο χρήστη του Discord που εκτέθηκε στα έγγραφα, μετά από γονική συναίνεση και τους οδήγησε στον 21χρονο εθνοφρουρό Jack Texeira που έχει πλέον συλληφθεί από το FBI. Το ίδιο ισχυρίζεται και η NYTimes, που διεκδικεί αυτή το κατόρθωμα της ανακάλυψης του 21χρονου, μετά από συνέντευξη με τους χρήστες στους οποίους δημοσίευσε τα έγγραφα. Όποιος θέλει να πιστέψει αυτές τις τρέλες, είναι ελεύθερος να το κάνει…

Σε κάθε περίπτωση, η σκοτεινή αυτή ιστορία εκθέτει τη διοίκηση Μπάιντεν. Από τη μία, το αμερικάνικο κράτος φαίνεται αδύναμο και αναξιόπιστο, ανίκανο να προστατέψει τα μυστικά του. Από την άλλη, φαίνεται ότι το αμερικάνικο κράτος λέει συνεχώς ψέματα στο αμερικάνικο κοινό σχετικά με την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία και το βάθος της εμπλοκής σε αυτόν, που δεν φαίνεται να εξελίσσεται θετικά για το καθεστώς του Ζελένσκι. Όλα αυτά σε συνδυασμό και με την ιστορία που αφορά την πηγή της διαρροής προσθέτουν στην εικόνα της σταδιακής εξασθένισης του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.