Απανωτά εργατικά ατυχήματα σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα. Ορισμένα από αυτά, θανατηφόρα.

Τελευταία περιστατικό ο τραυματισμός 63χρονου μεταλλεργάτη στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, όταν έσπασε ο ιμάντας συγκράτησης από μηχάνημα, και έπεσε στην ωμοπλάτη του εργάτη. Οι καταγγελίες των σωματείων είναι πολλές για τις συνθήκες που επικρατούν στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, όπου καθημερινά τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των εργατών, με τους εφοπλιστές και τους μεγαλοεργολάβους ως μόνη έγνοια να έχουν το κέρδος και το χαμηλό κόστος, και με γνώμονα αυτό να ρισκάρουν την ζωή εργαζομένων.

Λίγες μέρες πριν, ένας 59χρονος εργάτης στο λιμάνι Θεσσαλονίκης τραυματίστηκε θανάσιμα όταν χτυπήθηκε από περονοφόρο μηχάνημα (κλαρκ). Ο εργάτης σε λίγο καιρό θα έβγαινε στην σύνταξη.

Σωματεία στην Θεσσαλονίκη αναφέρουν ότι τα εργατικά ατυχήματα αποτελούν καθημερινότητα και οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε πραγματικά κάτεργα.

Στο ίδιο διάστημα είχαμε και την έκρηξη σε εγκατάσταση φόρτωσης υγραερίου στον Ασπρόπυργο, που είχε σαν συνέπεια τον τραυματισμό 3 εργαζομένων με τον ένα να νοσηλεύεται σε μονάδα αυξημένης φροντίδας. 4 μήνες πριν, στην ίδια περιοχή, είχε γίνει έκρηξη σε υποσταθμό του ΑΔΜΗΕ, με κατοίκους και εργαζόμενους να ζητούν μέτρα προστασίας, καθώς φαίνεται, μετά από τα αλλεπάλληλα περιστατικά, ότι δεν τηρούνται ούτε τα στοιχειώδη.

Ήδη μέσα στους πρώτους μήνες του 2021 μετράμε θανάτους και πολλούς τραυματίες εργαζόμενους. Τον Απρίλιο άλλοι 3 εργολαβικοί εργαζόμενοι σε έργο του ΔΕΔΔΗΕ έχασαν τη ζωή τους στην Εύβοια, ενώ συνεχίζουν να αυξάνονται τα ατυχήματα στους διανομείς με μηχανάκια.

Σε ό,τι αφορά τα εργατικά ατυχήματα, προϊόν της απουσίας μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, αλλά και της υπερκόπωσης από την υπερωριακή και εντατικοποιημένη εργασία, είναι βέβαιο πως μετά την ψήφιση του νέου αντεργατικού νόμου από την κυβέρνηση της ΝΔ προοιωνίζεται κι άλλη αύξησή τους. Η εφαρμογή του νόμου, μόνο επιδείνωση των συνθηκών εργασίας και μεγαλύτερη ασυδοσία από πλευράς των εργοδοτών θα φέρει στους εργαζόμενους. Η μετατροπή του ΣΕΠΕ σε «ανεξάρτητη αρχή» θα κάνει ακόμα πιο χαλαρό τον έλεγχο των συνθηκών εργασίας στους χώρους δουλειάς με συνέπεια οι κίνδυνοι για εργατικά ατυχήματα να μεγαλώσουν.

Δεν μπορεί ωστόσο, κανείς να μη σημειώσει πως αν, από τη μια, η εφαρμογή μιας σκληρής και αντεργατικής πολιτικής από την κυβέρνηση οδηγεί στην συνεχή χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας, από την άλλη και η υποχώρηση του συνδικαλιστικού κινήματος με την αδράνεια των γραφειοκρατικοποιημένων συνδικαλιστικών ηγεσιών έχει οδηγήσει και αυτή στο να ατονήσει η συνδικαλιστική παρέμβαση στο ζήτημα των εργασιακών συνθηκών.

Είναι αναγκαίο τα σωματεία σήμερα να παλέψουν και να διεκδικήσουν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, να καταγγέλλουν και να παρεμβαίνουν σε κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία που εκθέτει την υγεία και τη ζωή των εργαζόμενων σε καθημερινούς κινδύνους.