Εδώ και 3 βδομάδες που έχει ξεκινήσει ένας μεγαλειώδης αγώνας του φοιτητικού, μαθητικού και εκπαιδευτικού κινήματος έχουμε δει την επανεμφάνιση της 5ης Φάλαγγας της ΔΑΠ ΝΔΦΚ να επιδίδεται σε ένα ορυμαγδό ψεμάτων προσπαθώντας να σπάσει αυτόν τον αγώνα δίνοντας τα διαπιστευτήρια της στην κυβέρνηση της ΝΔ.

Στρέφουν όλη τη συζήτηση στο «Ανοιχτές vs κλειστές σχολές»

Ποιος όμως στα αλήθεια θέλει να μας κλείσει και μας κλείνει τις σχολές; Τις σχολές τις κλείνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ήδη στα Γιάννενα έκλεισαν 3 τμήματα (Μηχανολόγων Μηχανικών, Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής (Άρτα), Mετάφρασης και Διερμηνείας (Ηγουμενίτσα) με το τμήμα Μηχανολόγων να είναι ένα εκ των οποίων θα συμπλήρωνε την 3αδα σχολών μαζί με την Καλών Τεχνών και την Αρχιτεκτονική για να έχει Πολυτεχνείο στα Γιάννενα. Δεν είδαμε καμιά ΔΑΠ να διαμαρτύρεται. Τις σχολές τις κλείνει η κυβέρνηση της ΝΔ ήδη για 90.000 και παραπάνω μαθητές με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και πόσους ακόμα που αποκλείονται επειδή δεν έχουν εστία, αφού με την ακρίβεια δεν μπορούν να τα φέρουν βόλτα, την ίδια στιγμή που τμήματα ανά την χώρα έχουν λιγότερους από 10 εισακτέους ή και καθόλου οδεύοντας προς κλείσιμο. Ήδη το Ιστορικό Αρχαιολογικό Ιωαννίνων είναι μια από τις σχολές που έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα και οι φοιτητές του έχουν μειωθεί σημαντικά.

Αλλά δεν έχουν περάσει και πολλά χρόνια από τον καιρό της πανδημίας που η κυβέρνηση κράτησε κλειστά τα Πανεπιστήμια για 2 χρόνια αρνούμενη να πάρει μέτρα προστασίας για να ανοίξουν τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια όπως είχαν υποδείξει φοιτητικοί σύλλογοι τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών με συγκεκριμένες προτάσεις. Όπως διεκδικούσε και η Φοιτητική Πορεία. Η μόνη πρόταση της ΔΑΠ τότε ήταν να κάνουμε τηλεκπαίδευση ή απαλλακτικές εργασίες, αλλά όχι να ανοίξουν οι σχολές.

Είναι η κυβέρνηση και οι υποστηρικτές της, η ΔΑΠ ΝΔΦΚ που θέλουν με το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια να μας πετάξουν έξω απ τις σχολές και να κλείσουν τις σχολές μας για όσους δεν έχουμε να πληρώσουμε τα δίδακτρα που θα επιβληθούν όπως γίνεται παντού στο εξωτερικό όπου έχει καταλήξει να σπουδάζουν λίγοι. Δε νομίζουμε πως κάποιος από μας που σπουδάζει στο δημόσιο πανεπιστήμιο με τα χίλια ζόρια και στερήσεις με την οικονομική ασφυξία των ενοικίων έχει την δυνατότητα να πληρώνει δίδακτρα για κάτι που στην τελική είναι δικαίωμα, για κάτι που μέσω της φορολογίας το πληρώνουμε και το έχουμε πληρώσει ήδη εμείς και οι οικογένειές μας. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε καλά. Αρκεί να σκεφτεί κανείς την τεράστια αδικία ένας με ελάχιστα μόρια, αλλά κάμποσα λεφτά να μπορεί να αγοράσει ένα πτυχίο.

Η ΔΑΠ για καμιά εξεταστική δε νοιάζεται πραγματικά. Απλά είναι ενάντια στον αγώνα και στις καταλήψεις. Θυμίζουμε πως έναν χρόνο πριν πάλι χλεύαζαν τις καταλήψεις που είχαν γίνει γιατί 57 νέοι άνθρωποι στα Τέμπη έχασαν τόσο άδικα τη ζωή τους από την εγκληματική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Η κατάληψη αποτελεί ένα οξυμένο μέσο πάλης (από τα πολλά) που έχει το φοιτητικό κίνημα, επιτρέπει σε όλους τους φοιτητές να συμμετέχουμε στις διάφορες και κινητοποιήσεις, αλλά αποτελούν και ένα ισχυρό μέσο πίεσης προς την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας.

Όσο για την αντιδραστική προπαγάνδα το «χαμένο εξάμηνο», οφείλουμε να πούμε πως δεν είναι παρά μια κοροϊδία, καθώς το φοιτητικό κίνημα μπορεί και πρέπει να διεκδικήσει να μη χαθεί κανένα μάθημα και καμία εξεταστική, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν.

Να μην υποκύψουμε στον εκβιασμό της Κυβέρνησης, να μην υποκύψουμε στον διχασμό που καλλιεργεί η ΔΑΠ και τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ. Να απομονώσουμε τις δυνάμεις που διαφημίζουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια μέσα στα δημόσια που σπουδάζουν.

Βάζουμε το εμείς πάνω απ’ το εγώ μ’ όλες τις δυσκολίες για να ‘χει αξία η εξεταστική, για να ‘χει αξία το πτυχίο που παλεύουμε να πάρουμε, για να μην κλείσουν οριστικά οι σχολές μας.

Η κυβέρνηση φέρνει αυτό το νομοσχέδιο μέσα στην εξεταστική για να μας διχάσει, για να τρωγόμαστε μεταξύ μας και σ’αυτό έχει επιστρατεύσει και τη ΔΑΠ. Να γίνουμε πολλοί, να τους αποδείξουμε ότι κανείς δε μας εκβιάζει και δε μας φοβίζει.