Καταδίκες στελεχών
της ναζιστικής συμμορίας

Ολοκληρώθηκε η δίκη της ναζιστικής οργάνωσης για την επίθεση στον χώρο “Συνεργείο” στην Ηλιούπολη. Το Β’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών κήρυξε ενόχους τους πρώην βουλευτές Ιωάννη Λαγό και Νίκο Μίχο για ηθική αυτουργία και ως φυσικούς αυτουργούς άλλους πέντε χρυσαυγίτες, τον πρώην πυρηνάρχη Πειραιά Θωμά Μπαρέκα, τον κατηγορούμενο και για τη δολοφονία Φύσσα Γ. Σταμπέλο και τους Γ. Καλπιτζή, Δ. Αγιοβλασίτη και Χρ. Γαλανάκη. Όλοι τους είναι κατηγορούμενοι και στη μεγάλη δίκη της Χρυσής Αυγής. Οι ποινές των καταδικασθέντων είναι 8 μήνες φυλάκιση για τους ηθικούς αυτουργούς και 11 μήνες φυλάκιση για τους φυσικούς αυτουργούς (με εξαίρεση τον κατηγορούμενο Καλπιτζή που έλαβε ποινή φυλάκισης 5 μηνών). Ο Λαγός απάντησε στην καταδικαστική απόφαση με μια οργισμένη ανακοίνωση, ενώ ο δικηγόρος του Γιάννης Ζωγράφος σε κείμενο του την χαρακτηρίζει ως “γελοία απόφαση” και μιλάει για “παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη”.

Το Ζ’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών έκρινε σε δεύτερο βαθμό ένοχους τους Ηλία Παναγιώταρο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση και Απόστολο Γκλέτσο για το αδίκημα των άσκοπων πυροβολισμών κατά συναυτουργία που είχαν σημειωθεί στις 31/1/2013 στην κηδεία του χουντικού Ν. Ντερτιλή και επέβαλε στους Παναγιώταρο και Μπαρμπαρούση ποινή φυλάκισης 4 μηνών.

Την Πέμπτη 20/6 ξεκίνησαν οι απολογίες των 18 κατηγορουμένων για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα ενώπιον του δικαστηρίου, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η δίκη για την επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες καθώς και η δίκη για την επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ. Έξι χρόνια μετά την δολοφονία του Παύλου η “αντισυστημική” Χ.Α. βρίσκεται εκτός Βουλής, χωρίς πρόσβαση στα χρήματα της κρατικής χρηματοδότησης, τα κεντρικά γραφεία της στη Λ. Μεσογείων και πολλά περιφερειακά έχουν κλείσει, έχει αλλάξει ιστοσελίδα, έχουν αποχωρήσει μέλη και στελέχη της προς διάφορες κατευθύνσεις. Όμως ούτε ο φασισμός “τελείωσε” ούτε θα “ηττηθεί” και θα σβήσει με τις όποιες δικαστικές αποφάσεις και τη λήψη διοικητικών μέτρων από το κράτος, αλλά με την ανάπτυξη και την αντιφασιστική πάλη του κινήματος.