Εκείνο που έχει καταφέρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την πολιτική της, στα τρία χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία, είναι μια μεγάλη διεύρυνση των πληγμάτων στα εργασιακά δικαιώματα που έχει κάνει πιο άγρια την εργατική εκμετάλλευση. Αυτό αποτυπώνεται σε όλα τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ και της Επιθεώρησης Εργασίας που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τα οποία δεν απεικονίζουν και στο πλήρες μέγεθός της την πραγματική κατάσταση.

Φυσικά η κυβέρνηση προσπαθεί με τους ευφάνταστους όρους της «ανάπτυξης» και της «ευελιξίας» να συγκαλύψει αυτή την πραγματικότητα και να παρουσιάσει κάθε φορά το μαύρο για άσπρο.

Ωστόσο, ο όρος “ευελιξία” για φέτος περικλείει ένα ρεκόρ απολύσεων που σημειώθηκε από τον Γενάρη έως τον Σεπτέμβρη, που έφτασε σχεδόν τα 2 εκατομμύρια! Μέσα σε 9 μήνες απολύθηκαν 1.997.674 άτομα, αριθμός που είναι ίσος σχεδόν με τους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα που αριθμεί η Ελλάδα! Κάτι που μαρτυρεί την τεράστια έκταση που έχει πλέον η προσωρινή εργασία των λίγων μηνών ή και λίγων εβδομάδων, η οποία ωστόσο από τους κρατικούς φορείς καταγράφεται ως κανονική εργασία!

Το πώς βιώνουν την “ευελιξία” εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι το μαρτυρούν και τα στοιχεία προσλήψεων. Συγκεκριμένα, από το σύνολο των προσλήψεων του Σεπτέμβρη το 52,64% ήταν μερικής απασχόλησης, ενώ ένα μεγάλο μέρος από τις προσλήψεις πλήρους απασχόλησης ήταν ορισμένου χρόνου. Από τα στοιχεία του ΕΦΚΑ προκύπτει πως το 28,45% των εργαζομένων είναι μερικής απασχόλησης με τάση γρήγορης αύξησης. Τα τελευταία χρόνια 3 στους 10 μισθωτούς στην χώρα δουλεύουν σταθερά σε καθεστώς μερικής απασχόλησης και με μισθούς των 400€.

Το πού έχει φτάσει το μέγεθος της εργατικής εκμετάλλευσης απεικονίζεται ακόμα πιο έντονα και στον “δείκτη” που φανερώνει πως ανθίζει ακόμα και η ανήλικη εργασία. Σύμφωνα με την Επιθεώρηση Εργασίας μέσα σε ένα χρόνο έχει αυξηθεί κατά 94%(!) η εργασία ανηλίκων. Οι επιχειρηματίες, ιδίως στον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης. εκμεταλλευόμενοι τις διατάξεις της κυβέρνησης αλλά και των προηγούμενων έχουν στην διάθεσή τους φτηνά εργατικά χέρια έως και τζάμπα, με το πρόσχημα της «πρακτικής άσκησης».