ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ

Το διήμερο 3-4/5 πραγματοποιήθηκαν φοιτητικές εκλογές στους συλλόγους των σχολών Μηχανικών και Επιστημών Υγείας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας (πρώην ΤΕΙ Θεσσαλονίκης). Η παράταξη της Πανσπουδαστικής, παραμέλησε την απόφαση του διαπαραταξιακού συμβουλίου που η ίδια συμμετείχε και συνυπέγραψε για ενιαία διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών στις 10 Μάη πανελλαδικά και έστησε κάλπες μία εβδομάδα πριν τις προγραμματισμένες εκλογές της 10 ης Μαϊου. Σε συνέχεια, δηλαδή του περσινού έργου στο ΔΙΠΑΕ, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (ΑΣΟΕΕ), αλλά και σε άλλους συλλόγους ανά την Ελλάδα, στους οποίους θα υπάρχουν δύο διοικητικά συμβούλια σε έναν σύλλογο. Αυτή η κίνηση της Πανσπουδαστικής δεν ήταν τίποτα άλλο παρά βούτυρο στο ψωμί της κυβερνητικής παράταξης της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, η οποία έσπευσε να καταγγείλει τις παράνομες εκλογές της ΠΚΣ και μέσα σε ένα κύμα ξέφρενου αντικομμουνισμού να εξαγγείλει ηχηρές ανακοινώσεις περί δημοκρατίας και διασφάλισης της νομιμότητας των διαδικασιών μέσα στους φοιτητικούς συλλόγους.
Για να δούμε,όμως, ποια είναι η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ η οποία έιναι εδώ για να προασπίσει τα δημοκρατικά δικαιώματα των φοιτητών του ΔΙΠΑΕ. Η ίδια ήταν στις εκλογές του πρώην ΤΕΙ Θεσσαλονίκης το 2019 που έφερνε μπράβους να τραμπουκίσουν φοιτητές και να εμποδίσουν την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας. Η κυβερνητική παράταξη ήταν αυτή που εμφάνιζε φοιτητές στους διαδρόμους των σχολών με πάσο από τρεις διαφορετικές σχολές(!). Δεν ξεχνάμε βέβαια όταν εμφανίζονταν 40χρονα μέλη της με πλαστές βεβαιώσεις σπουδών και είχαν δικαίωμα ψήφου ενώ καμία σχέση δεν είχαν με τον εκάστοτε σύλλογο. Μιλάνε αυτοί για δημοκρατικές εκλογές την ίδια ώρα που απειλούσαν φοιτητές λέγοντας πως αν δεν ψηφίσουν ΔΑΠ δεν πρόκειται να πάρουν πτυχίο ποτέ και ανέφεραν ότι έχουν ρόλο μεσάζοντα της γραμματείας και έστηναν δίκτυο με ψεύτικες βεβαιώσεις σπουδών. Αν, λοιπόν, κάποια παράταξη δεν έχει δικαίωμα να επικαλείται την νομιμότητα στις συλλογικές διαδικασίες αυτή είναι η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ που επί δεκαετίες είχε στήσει μηχανισμούς βίας και νοθείας μέσα στους συλλόγους και καλλιεργούσε κλίμα τρομοκρατίας μέσα στις σχολές.

Από την άλλη πλευρά, η απάντηση μίας αριστερής δύναμης όπως θέλει να αποκαλείται η ΠΚΣ δεν μπορεί να είναι αυτή. Πραγματικά η ΠΚΣ, κανονίζοντας μόνη της εκλογές μία εβδομάδα πριν τις ήδη προκηρυγμένες ενιαία και πανελλαδικά, συμμετέχοντας μάλιστα μόνο αυτή και η φοιτητική παράταξη της ΑΡΙΣ(!) βασισμένη σε μία διασπαστική λογική μακριά και έξω από τους φοιτητές και τον ίδιο τον σύλλογο. Ενδεικτικό σε αυτό το κομμάτι είναι πως σε μία εντελώς παράτυπη διαδικασία, ψήφισαν κάτω από 500 φοιτητές, με κάλπες και παραβάν που στήθηκαν σε διαδρόμους, με μια εφορευτική επιτροπή εντελώς άτυπα να ανακοινώνει παράταση της εκλογικής διαδικασίας για
μία μέρα κ.ά., δημιουργώντας σοβαρά ερωτήματα για το τι είδους “εκλογές” διεξήγαγε η ΠΚΣ. Σε κάθε περίπτωση, το βασικό πρόβλημα ήταν και παραμένει η διάσπαση του φοιτητικού κινήματος, το σπάσιμο των ενιαίων φοιτητικών εκλογών σε όλους τους φοιτητικούς συλλόγους πανελλαδικά, η διαλυτική κατάσταση με την ύπαρξη δύο συλλόγων σε μία σχολή και η “βόμβα” στα θεμέλια της ενότητας των συνδικαλιστικών οργάνων των φοιτητών. Απάντηση στα όργια νοθείας και τρομοκρατίας της ΔΑΠ δε θα δώσει η διάσπαση ενός συλλόγου και η πραγματοποίηση ξεχωριστών εκλογών, αλλά η ενεργητική παρέμβαση στους υπάρχοντες συλλόγους, με αγώνα, πάλη και προσπάθεια για την ανατροπή των συσχετισμών και του κλίματος της δεξιάς βίας και νοθείας.

Γίνεται, εύκολα, αντιληπτό τόσο από την συμμετοχή όσο κι από τα αποτελέσματα ότι οι σύλλογοι αποδοκίμασαν αυτή την πρακτική της Πανσπουδαστικής γιατί ουσιαστικά οι ίδιοι βρίσκονταν έξω από αυτό. Ο μοναδικός τρόπος για να αντιπαλέψεις και να καταδικάσεις την κυβερνητική παράταξη και τις δυνάμεις των ΠΑΣΠ-ΔΙΚΤΥΟ (Bloco) είναι μέσα από τον σύλλογο και τις μαζικές του διαδικασίες και σίγουρα όχι βάζοντας ψηφοδέλτια στους διαδρόμους της σχολής τα οποία φέρουν μάλιστα μόνο τη δική σου υπογραφή.

Εμείς, ως Φοιτητική Πορεία,πρώτα απ΄όλα καταδικάζουμε απερίφραστα την μαφιόζικη δράση της ΔΑΠ μέσα στις σχολές και θα συνεχίσουμε να την καταγγέλλουμε όσο αυτή θα επιβάλλει την κυριαρχία της με αυτές τις μεθόδους.

Καταγγέλλουμε ταυτόχρονα και τις διασπαστικές εκλογές της ΠΚΣ που αποτυπώνουν μόνο ψηφοθηρία και ενδιαφέρον να βγουν για άλλη μία χρονιά “πρώτοι”, αδιαφορώντας πλήρως για τη συγκρότηση μαζικών, αγωνιστικών συλλόγων. Επιπλέον, τονίζουμε την επιτακτικότητα ανασύστασης της ΕΦΕΕ (Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδας), το τριτοβάθμιο όργανο των φοιτητικών συλλόγων του οποίου η απουσία αναδεικνύει την έλλειψη οργάνωσης των συλλόγων, αλλά και την αναξιοπιστία των φοιτητικών εκλογών, αφού μόνο πέρυσι βγήκαν τρία διαφορετικά αποτελέσματα ξεχωριστά από κάθε παράταξη. Το μόνο βέβαιο είναι ότι αν υπήρχε η ΕΦΕΕ ζητήματα όπως η αναγνώριση των νόμιμων συλλόγων και η καταμέτρηση ψήφων θα λύνονταν ουσιαστικά και θα αποτελούσε αντικείμενο αμφισβήτησης εδώ και έναν χρόνο ποια παράταξη βγήκε πρώτη στις φοιτητικές εκλογές…