Είναι πια γνωστό πως στη βάση της διάλυσης από τις κυρίαρχες φοιτητικές παρατάξεις της ΕΦΕΕ και της ΕΣΕΕ, των τριτοβάθμιων δηλαδή οργάνων των φοιτητών, η ημερομηνία των φοιτητικών εκλογών, καθώς και οι όροι διεξαγωγής τους, αποτελούν αντικείμενο παρασκηνιακών διαβουλεύσεων ανάμεσα στις δυνάμεις της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, αλλά και δυνάμεων που αναφέρονται στην αριστερά, όπως η ΕΑΑΚ και η ΑΡΕΝ, με την ΠΚΣ να απέχει τα τελευταία χρόνια από τις διαπαραταξιακές συζητήσεις, ενώ, βέβαια, ήταν αυτή που για πάρα πολλά χρόνια πρωταγωνιστούσε σε αυτές. Αποτελεί σημαντικό ζητούμενο, στην κατεύθυνση της πάλης για την αγωνιστική ανασύνταξη του φοιτητικού κινήματος, ο αγώνας για την ανασυγκρότηση των τριτοβάθμιων οργάνων του, με στόχο την προάσπιση των δημοκρατικών κεκτημένων και της λειτουργίας των συλλόγων, απέναντι στα φαινόμενα εκφυλισμού και διάλυσης των συλλογικών διαδικασιών, όπως είναι οι φοιτητικές εκλογές.

Οφείλουμε να σημειώσουμε πως έχει μεγάλη σημασία η πραγματοποίηση των φοιτητικών εκλογών, ύστερα από δύο χρόνια αδυναμίας διεξαγωγής τους με πρόσχημα την πανδημία. Για την Φοιτητική Πορεία, οι εκλογές των φοιτητικών συλλόγων αποτελούν μία πολιτική μάχη, μία διαδικασία συγκρότησης των ίδιων των φοιτητικών συλλόγων, πρέπει να διεξαχθούν σε μία ενιαία ημερομηνία σε όλους τους συλλόγους πανελλαδικά, μακριά από περιστατικά εκφυλισμού και διαλυτισμού, απέναντι σε κάθε προσπάθεια παρασκηνιακών διαβουλεύσεων των «παραγόντων» των οργανώσεων που καμία σχέση δεν έχουν με το φοιτητικό κίνημα, καθώς και απέναντι στη λογική να αποτελέσουν οι εκλογές υπόθεση των συμφωνιών των πολιτικών δυνάμεων έξω από κάθε συλλογική διαδικασία, κόντρα σε προβοκατόρικες πρακτικές του αναρχικού χώρου που διαλύουν εκλογές και δυσφημούν το άσυλο και τις δημοκρατικές διαδικασίες του φοιτητικού κινήματος.

Το διακύβευμα των εκλογών και συνολικότερα δεν είναι αν θα καταφέρει η ΔΑΠ να παραμείνει πρώτη δύναμη και η ΠΑΣΠ δεύτερη. Οι ΔΑΠ-ΠΑΣΠ, που δύο χρόνια τώρα κρύβονται πίσω από ανακοινώσεις για την έναρξη διανομής συγγραμμάτων από τον Εύδοξο ή για το πρόγραμμα των μαθημάτων και των εξεταστικών, στοιχήθηκαν πλήρως πίσω από την κυβερνητική πολιτική του «μένουμε σπίτι» και επιχείρησαν να κρατήσουν τους συλλόγους σε αδράνεια και τους φοιτητές σε παθητικούς παρακολουθητές της επιχείρησης διάλυσης της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Όπως επίσης, το διακύβευμα δεν είναι αν θα ενισχυθούν περισσότερο ή λιγότερο οι δυνάμεις της ΠΚΣ και των ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ, που έκλεισαν «αγωνιστικά» τις περσινές φοιτητικές κινητοποιήσεις δήθεν «γιατί ο κόσμος δεν τραβούσε», που διασπούν το φοιτητικό κίνημα και τους αγώνες του σε κάθε προσπάθεια αγωνιστικής κινητοποίησής του, που μετατρέπουν τους συλλόγους σε σφραγίδες, σε πανό και σε εργαλεία επικύρωσης της κομματικής τους γραμμής. Ούτε αν θα καταγράψει εκλογική άνοδο ή κάθοδο το Bloco, η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, που ανταγωνίζεται πλέον τις ΔΑΠ-ΠΑΣΠ σε αριθμό επιστολών στις πρυτανικές αρχές και τις διοικήσεις των σχολών, μεταθέτοντας τους φοιτητικούς αγώνες στις κάλπες και προσπαθώντας να στρέψει τη δίκαιη φοιτητική οργή και αγανάκτηση σε ψήφους και ποσοστά.

Το πραγματικό διακύβευμα των φοιτητικών εκλογών είναι αν αυτές θα μπορέσουν να αποτελέσουν ένα μικρό βήμα στη μακρά και αναγκαία πορεία της αγωνιστικής ανασυγκρότησης των συλλόγων και του φοιτητικού κινήματος. Οι εκλογές δεν αποτελούν παρά ένα επεισόδιο στην κατεύθυνση αυτή και με αυτή τη λογική παρεμβαίνει σ’ αυτές η Φοιτητική Πορεία. Αναδεικνύοντας την πραγματικά αγωνιστική κατεύθυνση της συσπείρωσης των φοιτητών στους συλλόγους τους και όχι σε συλλόγους-«φαντάσματα» ή σε συλλόγους-σφραγίδες. Της ενότητας πάνω στα αγωνιστικά αιτήματα που «καίνε» τους φοιτητές. Της πάλης για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής-αντιλαϊκής πολιτικής. Για την απόκρουση όλων των αντεργατικών-αντιλαϊκών μέτρων που πέρασαν τα χρόνια των μνημονίων και τα δύο χρόνια της πανδημίας, καθώς και εκείνων που βρίσκονται στα σκαριά. Για την ανατροπή της αντιδημοκρατικής πολιτικής των απαγορεύσεων, της υποχρεωτικότητας, της καταστολής, της αστυνομοκρατίας και του φόβου. Για να χτυπηθεί η πολιτική των ταξικών φραγμών και της επιχείρησης διάλυσης της δημόσιας δωρεάν παιδείας, για να υπάρξει μια πραγματικά αγωνιστική απάντηση στον εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα για τον οποίο προορίζουν τη γενιά μας. Η Φοιτητική Πορεία καλεί τους φοιτητές να συμμετέχουν στις φοιτητικές εκλογές μαζικά, στηρίζοντας τη φωνή της στις σχολές που κατεβαίνει, ενισχύοντας την κατεύθυνση για την αγωνιστική ανασύνταξη του φοιτητικού κινήματος.