Στις 22 και 23/10 έλαβαν χώρα οι πρώτες εκλογές του νεαρού Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων, Η ΕΡΓΑΣ, η οποία στήριξε από την πρώτη στιγμή αυτήν την πρωτοβουλία και παρακολουθεί στενά τις διαδικασίες του σωματείου μέχρι τώρα, συμμετείχε στις εκλογές με την Αγωνιστική Πρωτοβουλία Μισθωτών και Ασκούμενων Δικηγόρων μοιράζοντας πλατιά το υλικό της, μιλώντας με τους συναδέλφους και καταθέτοντας τις απόψεις της για τον δρόμο που πρέπει να χαράξει το σωματείο, προκειμένου να καταφέρει να συσπειρώσει τον κλάδο σε αγωνιστική κατεύθυνση. Τα αποτελέσματα των εκλογών είναι τα ακόλουθα:

«Αγωνιστική Συσπείρωση Μισθωτών Δικηγόρων»: 170 ψήφοι (5 έδρες)
«Αντίρρηση»: 114 ψήφοι (4 έδρες)
«Ταξική Πορεία»: 9 ψήφοι
«Αγωνιστική Πρωτοβουλία Μισθωτών και Ασκούμενων Μισθωτών Δικηγόρων»: 2 ψήφοι

Από τα σημαντικότερα προσκόμματα στην προσπάθειά της αυτή στάθηκε εξ αρχής η έλλειψη έγκαιρης ενημέρωσης για τις διαδικασίες του σωματείου, με αποκορύφωμα την απόφαση της Προσωρινής Διοίκησης (Αγωνιστική Συσπείρωση – ΠΑΜΕ) να «κλείσει» γρήγορα το μητρώο εγγραφής μελών, απόφαση για την οποία δεν είχε προβεί σε καμία έγκαιρη ανακοίνωση. Από αυτήν την αντιδημοκρατική πρακτική, συνάδελφοι που ήθελαν να συμμετάσχουν στις εκλογές και να εγγραφούν στο σωματείο αποκλείστηκαν αδίκως, ενώ προέκυψε και το απαράδεκτο σκηνικό συνάδελφοι που είχαν έρθει στην συνέλευση ακριβώς με αυτό τον σκοπό να μείνουν επίσης εκτός. Σε ένα νεαρό σωματείο στις πολύ πρώτες του εκλογές, το οποίο υποτίθεται θες να ενισχύσεις και να εμπλέξεις όσο το δυνατόν περισσότερους συναδέλφους, σε τι εξυπηρέτησε αυτή η απόφαση; Στα ανωτέρω δεν εκφράστηκαν ενστάσεις ούτε από την μεριά της «Αντίρρησης», η οποία έχοντας εξασφαλίσει την ενημέρωση για τον εαυτό της, δεν ασχολήθηκε περαιτέρω με το ζήτημα.

Βασικοί άξονες της παρέμβασης της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας ήταν οι εξής:
Η μισθωτή απασχόληση στον κλάδο των δικηγόρων είναι μία αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα, η οποία επιχειρείται να κρυφτεί πίσω από τον τίτλο του «συνεργάτη» ή της δήθεν «ανεξαρτησίας του δικηγόρου» και το οποίο μεταφράζεται σε παντελή έλλειψη κατοχυρωμένων εργασιακών δικαιωμάτων. Σε αυτά τα πλαίσια, ο κλάδος βιώνει μαζικά εργοδοτικές αυθαιρεσίες και ακραία εκμετάλλευση με εξαντλητικά ωράρια (10-12-14 ώρες εργασίας μέχρι να βγει η δουλειά), μισθοί πολύ χαμηλοί (ασκούμενοι με 100 και 200 ευρώ ή και τζάμπα στην επαρχία), ανάληψη του βάρους της ασφάλισης κ.ά.

Λύση σε αυτήν την κατάσταση δεν μπορεί να είναι ο δρόμος της ατομικής διαπραγμάτευσης. Μόνο μέσα από το σωματείο, τη συλλογική διεκδίκηση και τον ενωτικό αγώνα μπορεί πραγματικά να προωθηθούν τα δίκαια αιτήματα του κλάδου για εργασία ανθρώπινη με δικαιώματα και αξιοπρέπεια.

Η πάλη για εργασία με δικαιώματα συνδέεται με την πάλη ενάντια συνολικά στην αντιλαϊκή πολιτική, τις συνέπειες της οποίας βιώνουν σήμερα οι μισθωτοί δικηγόροι. Ο αγώνας των μισθωτών δικηγόρων είναι απόλυτα συνδεδεμένος και σε συμπόρευση με τους αγώνες του ευρύτερου εργατολαϊκού κινήματος, του οποίου αποτελεί κομμάτι και μέσα από αυτήν την συμπόρευση μπορεί να χαράξει προοπτικές νίκης.
Λογικές «συμβολικών κινητοποιήσεων» και αναστολής των αγώνων, όπως και λογικές «μετά θα λογαριαστούμε», που εκφράστηκαν από δυνάμεις που αναφέρονται στην αριστερά και οι οποίες μεταφράστηκαν στο ΣΜΔ σε σημαντική καθυστέρηση διεξαγωγής εκλογών και άρα αδυναμία διεξαγωγής Γενικών Συνελεύσεων για ένα χρόνο, σε ανακοινώσεις κινητοποιήσεων χωρίς καλέσματα και σε απουσία ζωντανών διαδικασιών για μεγάλα χρονικά διαστήματα εχθρεύονται το μαζικό κίνημα και είτε αφήνουν αμέτοχους εντελώς τους συναδέλφους ή στην καλύτερη τους καθιστούν χειροκροτητές από το σπίτι.

Εξίσου υπονομευτική είναι η πρακτική του σωματείου-σφραγίδα, το οποίο σέρνεται συνεχώς εν προκειμένω στις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ. Από την άλλη, στις ζωντανές διαδικασίες όταν αυτές γίνονται, το να καθίσταται βασικό πρόβλημα της συνέλευσης σε ποια κάθε φορά συγκέντρωση θα πάει (ΠΑΜΕ ή ΑΝΤΑΡΣΥΑ) καταλήγει να διασπά το σωματείο και να αποπροσανατολίζει από τους κοινούς στόχους.

Για την Αγωνιστική Πρωτοβουλία το σωματείο πρέπει να είναι υπόθεση και του τελευταίου μέλους, να γίνονται ζωντανές και μαζικές Γενικές Συνελεύσεις όπου ο κάθε συνάδελφος να μπορεί να εκφράσει την γνώμη του, να υπάρχει άμεση και ουσιαστική ενημέρωση και οι κινητοποιήσεις να προετοιμάζονται με τέτοιον τρόπο ώστε να έχουν πάντα την μέγιστη δυνατή παρουσία μελών και όχι απλώς του Δ.Σ.
Ακόμη, για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων του κλάδου χρειάζεται μαζικά οι μισθωτοί δικηγόροι και οι ασκούμενοι να βγουν ενωτικά στον αγώνα. Αυτό πρέπει και μπορεί να γίνει μέσα από την πάλη στο σωματείο για την πιο πλατιά ενότητα και συσπείρωση πάνω στα φλέγοντα προβλήματα, με μια γραμμή μαζικής και αγωνιστικής διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας. Γιατί αυτός είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να φέρει νίκες.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ
ΩΡΑΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΓΙΑ ΖΩΝΤΑΝΟ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΟΥ ΠΑΛΕΥΕΙ ΕΝΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ -ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ