Δελτίου Τύπου του Μ-Λ ΚΚΕ

Με μια εγκληματική επίθεση ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, τα ξημερώματα της Παρασκευής 3/1, δολοφόνησε κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, ένα σημαίνων στέλεχος του Ιράν. Πρόκειται για τον Κασέμ Σολεϊμανί υποστράτηγο των Ιρανικών δυνάμεων και επικεφαλής των επίλεκτων ιρανικών δυνάμεων «κουντς». Η δολοφονία του αποφασίστηκε απ’ τον ίδιο τον Τραμπ με πρόσχημα τον θάνατο αμερικανών στρατιωτικών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η εγκληματική ενέργεια του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία σε όλο τον πλανήτη αφού φέρνει την πιθανότητα σύρραξης ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν κοντά, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή.

Μπροστά στη κατάσταση αυτή όλοι οι ιμπεριαλιστικοί κύκλοι ζητάνε «αυτοσυγκράτηση» φοβούμενοι τα χειρότερα. Εξαίρεση φυσικά αποτέλεσε για μια ακόμα φορά ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Νετανιάχου ο οποίος σε δηλώσεις του απ’ το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος καθώς αποχωρούσε εσπευσμένα μετά τη φιέστα της υπογραφής για τον αγωγό East Med έδωσε συγχαρητήρια στον Τραμπ για την απόφαση του.

Η εγκληματική αυτή ενέργεια που οδήγησε ακόμα και σε έντονη αντιπαράθεση στο εσωτερικό στις ίδιες τις ΗΠΑ, είναι φανερό ότι πυροδοτεί κατακόρυφα την ένταση και αποτελεί μεγάλη απειλή για τους λαούς και τις χώρες της περιοχής. Τη στιγμή που το αντιαμερικανικό κλίμα δυναμώνει στη Μέση Ανατολή και τον Περσικό Κόλπο, οι αμερικάνοι προσπαθούν με γκανγκστερικού τύπου επιθέσεις να διατηρήσουν την επιρροή τους στα πλαίσια του ανταγωνισμού με τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και πρώτα απ’ όλα τη Ρωσία που ενισχύει διαρκώς την επιρροή της στην περιοχή.

Το Μ-Λ ΚΚΕ καταγγέλλει το νέο έγκλημα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού που με τόση κυνικότητα διέπραξε. Άμεσο και επιτακτικό καθήκον όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων είναι η ανάπτυξη και η ενίσχυση του αντιιμπεριαλιστικού και αντιπολεμικού αγώνα σαν απάντηση στα σχέδια των ιμπεριαλιστών και πρώτα απ’ όλα των ΗΠΑ, καθώς και απέναντι στον κίνδυνο πολεμικής ανάφλεξης.