Την Τετάρτη 1η Νοέμβρη πραγματοποιήθηκαν στη Νέα Ιωνία, τα Πευκάκια και το Νέο Ηράκλειο αντιφασιστικές συγκεντρώσεις καταγγελίας τόσο της προγραμματισμένης φασιστικής φιέστας στην περιοχή, όσο και της κυβερνητικής απαγόρευσης των διαδηλώσεων σε όλη την Αττική. Το Μ-Λ ΚΚΕ πήρε μέρος στη συγκέντρωση στη Νέα Ιωνία, καταγγέλλοντας την προκλητική φασιστική σύναξη (που εν τέλει ακυρώθηκε) και την κυβερνητική ανοχή απέναντι στο φασισμό και τη δολοφονική δράση του.

Η συγκέντρωση φασιστικών ομάδων και οργανώσεων από την Ελλάδα και την Ευρώπη στο Νέο Ηράκλειο, που υποτίθεται πως θα γινόταν με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από το θάνατο 2 φασιστών-μελών της Χρυσής Αυγής στην περιοχή, αποτέλεσε πρόκληση για τα δημοκρατικά αισθήματα του λαού μας και για τo αντιφασιστικό κίνημα. Γι’ αυτό οι αντιφασιστικές συγκεντρώσεις αγκαλιάστηκαν από πλήθος κόσμου, στέλνοντας μήνυμα πως η φασιστική τρομοκρατία δε θα περάσει.

Μετά την κυβερνητική απαγόρευση, η φασιστική φιέστα δεν πραγματοποιήθηκε, αλλά ανενόχλητοι φασίστες, λίγους μήνες μετά την κάθοδο των Κροατών νεοναζί χούλιγκαν, προχώρησαν σε επιθέσεις και βανδαλισμούς στους σταθμούς του Ηλεκτρικού στη Βικτώρια και το Μοναστηράκι, τραυματίζοντας σοβαρά μία αντιφασίστρια και δύο ακόμη ανθρώπους. Είναι φανερό πως η κυβέρνηση κλείνει τα μάτια απέναντι σε τέτοιου είδους φασιστικά πογκρόμ, προχωρώντας στη σύλληψη ελάχιστων φασιστών, την ίδια στιγμή που στην αντιφασιστική συγκέντρωση στο Νέο Ηράκλειο η αστυνομία πραγματοποίησε 35(!) προσαγωγές.

Ο φασισμός αποτελεί μακρύ χέρι των πιο αντιδραστικών κύκλων της μεγαλοαστικής τάξης, στέκεται ενάντια στο λαό και τους αγώνες του, είναι δύναμη κρούσης απέναντι στο εργατικό-λαϊκό κίνημα, για να τρομοκρατεί, να προπηλακίζει και να δολοφονεί αγωνιστές, αντιφασίστες, μετανάστες και πρόσφυγες, όπως έκανε και στο πρόσφατο παρελθόν. Η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής, μετά και από τη λαϊκή απαίτηση του αντιφασιστικού κινήματος, βρίσκεται σήμερα στη φυλακή. Αλλά το γεγονός ότι έχουν επανεμφανιστεί φασιστικά, εθνικιστικά, σκοταδιστικά κόμματα και οργανώσεις που αναπαράγουν καθημερινά τα πιο ρατσιστικά και μισαλλόδοξα κηρύγματα και που έχουν και κοινοβουλευτική παρουσία, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί επιθέσεις σε αντιφασίστες και μετανάστες, αποδεικνύει πως η κυβερνητική πολιτική της καταστολής και της τρομοκρατίας χρειάζεται τα ακροδεξιά της δεκανίκια για να την συμπληρώνουν.

Η απαράδεκτη αντιδημοκρατική απόφαση της ΕΛΑΣ και της κυβέρνησης να κηρύξουν την απαγόρευση όλων των συγκεντρώσεων και κινητοποιήσεων σε όλο τον νομό Αττικής(!) από τις 6:00 της 1ης έως τις 6:00 της 2ης Νοέμβρη -δήθεν για τη διαφύλαξη της «κοινωνικής ειρήνης»- είναι μία χουντικής έμπνευσης απόφαση, που επαναφέρει την αντιδραστική θεωρία των δύο άκρων, εξισώνοντας τους δολοφόνους νεοναζί και τα φασιστικά τάγματα εφόδου, με το εργατικό-λαϊκό και φοιτητικό κίνημα, με τους αγώνες του λαού και της νεολαίας. Η απαγόρευση αυτή αποτελεί κομμάτι της κυβερνητικής αντιλαϊκής πολιτικής, της τρομοκρατίας και της καταστολής απέναντι στο λαό, την ίδια στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση στηρίζει το φασιστικό κράτος του Ισραήλ που εγκληματεί καθημερινά και με τον πιο βάρβαρο τρόπο σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού.

Όπως έχουμε ξαναγράψει, ο φασισμός θα τσακιστεί από τους λαϊκούς αγώνες. Είναι προφανές πως στη σημερινή φάση του κινήματος, με το συγκεκριμένο επίπεδο οργάνωσης και συνείδησης της εργατικής τάξης και του λαού, η οργανωτικού τύπου αντιπαράθεση με τους φασίστες αποτελεί μια τυχοδιωκτική πρακτική που απομαζικοποιεί το κίνημα και στρατιωτικοποιεί την πολιτική αντιπαράθεση που χρειάζεται για την απομόνωση των φασιστών. Ταυτόχρονα δίνει και άλλοθι στην κυβέρνηση να αναπαράγει την ανιστόρητη αντιδραστική θεωρία των δύο άκρων και να καταστέλλει τις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η επανεμφάνιση φασιστικών ομάδων και τα πογκρόμ στο κέντρο της Αθήνας χρειάζεται να απαντηθούν μαζικά από το λαϊκό κίνημα και τις οργανώσεις του, από τα σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους και κάθε φορέα, με στόχο να απομονωθούν από το λαό και τη νεολαία ο φασισμός και η δολοφονική δράση του.