Αυτός είναι ο τίτλος του «ντοκιμαντέρ» των 13 επεισοδίων στην ΕΡΤ1, παραγωγή Αυστραλίας 2015, (σκηνοθεσία Oliver Waghorn, παραγωγή Μichael Tear).
«Το έργο είναι κατάλληλο για άνω των 8 ετών», ενημερώνει η ΕΡΤ και αμέσως αναρωτιέται κανείς: Ο πιο φονικός πόλεμος στην ιστορία, με πάνω από 55 εκατομμύρια θύματα, με 4 εκ. νεκρούς στα κρεματόρια, με κατεστραμμένες τις υποδομές σε δεκάδες χώρες, ο πόλεμος που ξεσκέπασε το αποκρουστικό πρόσωπο του φασισμού ναζισμού, δεν περιέχει σκηνές βίας, όταν μάλιστα είναι όπως λένε και ντοκιμαντέρ; Άλλο είναι το θέμα, καμία βία που βιώνουν τα παιδιά δεν τους απασχολεί. Αρχίζουν λοιπόν με σκηνές βίας, εντατικά «μαθήματα ιστορίας», τα παιδιά πρέπει να μάθουν αυτά που προτείνει στο κατάπτυστο ψήφισμά του ευρωκοινοβουλίου, ότι οι φασίστες χιτλερικοί και οι κομμουνιστές είναι υπεύθυνοι για την έναρξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.
Δεν θα σταθούμε στις εμετικές «αναλύσεις» στα 13 επεισόδια, μόνο την περίληψη να διαβάσει κανείς στο διαδίκτυο, θα καταλάβει ποιά πλευρά θέλουν να ξεπλύνουν και ποιά να συκοφαντήσουν. Δεν αναφέρεται πουθενά η λέξη φασισμός και όλα τα επεισόδια προσπαθούν, χοντροκομμένα είναι αλήθεια σαν να απευθύνονται σε ηλίθιους, να αναδείξουν το άγριο πρόσωπο τόσο του φασισμού όσο και του κομμουνισμού.
Είναι γεγονός ότι στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο συγκρούστηκαν στην πραγματικότητα και στην απόλυτη αλήθεια, το σκοτάδι με το φως. Ότι οι δυτικοί ιμπεριαλιστές που χρόνια εξόπλιζαν το Χίτλερ με κάθε είδους όπλα, από σφαίρες μέχρι αέρια για τα κρεματόρια, έλπιζαν πως θα καταπιεί τη Σοβιετική Ένωση. Όπως είναι γεγονός ότι ο φασισμός τσακίστηκε και λούφαξε για δεκαετίες, με τον αγώνα του σοβιετικού λαού, με τα 25 εκατομμύρια νεκρούς και των κομμουνιστών και προοδευτικών ανθρώπων σ’ όλο τον κόσμο.
Τι τρέμουν οι δολοφόνοι των λαών και όλοι όσοι λουφάζουν μπροστά τους; Τι φοβούνται και γράφουν και ξαναγράφουν την ιστορία, ανασκευάζοντας ακόμα και τα δικά τους ντοκουμέντα; Ποιος νομίζουν θα τους πιστέψει όταν στο ευρωκοινοβούλιο, οι «δημοκράτες» μαζί με τους φασίστες ψηφίζουν κατά του κομμουνισμού και τάχα και κατά του φασισμού; Τι τρέμουν κι έφτασαν να πιστέψουν πως οι λαοί δεν έχουν μνήμη; Τι τρέμουν οι ιμπεριαλιστές και οι υποτακτικοί τους που ξαναμοιράζουν ξανά και ξανά τον κόσμο, οικονομικά, στρατιωτικά, πολιτικά, σπέρνοντας το θάνατο, την ερήμωση, την εξαθλίωση σε δεκάδες χώρες;
Τρέμουν τα θύματα των κάθε είδους εγκλημάτων τους, τρέμουν μην στραφούν οι λαοί σ’ εκείνη τη λαμπρή εποχή που έπαιρναν ανάσα, που κατακτούσαν δικαιώματα, που απελευθερώνονταν από τους αποικιοκράτες, που αποφάσιζαν οι ίδιοι για τη ζωή τους, που τσάκιζαν το φασισμό. Τρέμουν οι φονιάδες των λαών, την εποχή που με ηρωικούς αγώνες και μπροστάρηδες τους κομμουνιστές οι λαοί συνειδητοποιούσαν πως μπορούν να ζουν σ’ έναν ειρηνικό και δίκαιο κόσμο. Και επειδή αυτή είναι η πραγματική πρόοδος και επειδή για δεκαετίες με πρώτη τη Σοβιετική Ένωση φωτίστηκε όλη η ανθρωπότητα και επειδή τίποτα δεν αντικατέστησε το φωτεινό δρόμο προς το μέλλον παρά τις «μελέτες» πολλών διανοούμενων που κατέληξαν στην υπηρεσία των καταπιεστών , για όλα αυτά ξεκίνησαν εντατικά μαθήματα που θέλουν να τα βάλουν και στα σχολεία, ξεκίνησαν να κάνουν πλύση εγκεφάλου στα νέα παιδιά, ελπίζοντας πως θα τα κάνουν να μη βλέπουν την πραγματικότητα γύρω τους, ό,τι κάνει επί της ουσίας και η φασιστική προπαγάνδα.
Πάνω στα παιδιά λοιπόν που δολοφονούνται κάθε μέρα ή που βιώνουν την εξαθλίωση έχουν ξεκινήσει τη χειρότερη βία, τη βία που προκαλεί η διαστρέβλωση της αλήθειας, η προσπάθεια να μην ελπίζουν τίποτα, το μήνυμα πως τίποτα δεν αλλάζει, πως η ζωή τους έτσι θα είναι πάντα, πως αυτοί που κατέχουν τον πλούτο μπορούν να διαλύουν τις χώρες τους, να τα πνίγουν, να τα δολοφονούν στα εργασιακά κάτεργα, να τα εξαθλιώνουν.
Πανικόβλητοι μπροστά στην αντίσταση που κυοφορείται, απότοκο της άγριας καταπίεσης τους, προσπαθούν να λερώσουν το φωτεινό πρόσωπο μιας άλλης κοινωνίας που το είδαν, το διαβάζουν, και εμπνέονται απ’ αυτό όλοι οι καταπιεσμένοι του κόσμου. Όσα μέτρα κι αν πάρουν, όσες φυλακές κι αν ανοίξουν, όσες φασιστικές οργανώσεις κι αν βγάλουν στο προσκήνιο, όσο πίσω στο σκοταδισμό κι αν γυρίζουν, οι λαοί, οι νέοι θα βρουν το δρόμο για μια κοινωνία χωρίς φασισμό, πόλεμο, καταστροφή, έτσι όπως τη δίδαξαν με τη ζωή τους, με τους αγώνες τους οι κομ­μουνιστές.