Η μεταβατική πρόεδρος που είχαν διορίσει οι δυνάμεις του πραξικοπήματος του Οκτωβρίου του 2019, Ζανίν Ανιές, συνελήφθη το περασμένο Σάββατο στην πόλη Τρίνινταντ όπου κρυβόταν, μαζί με άλλους δύο πρώην υπουργούς, τον Άλβαρο Κόιμπρα (Δικαιοσύνης) και τον Ροντρίγκο Γκούζμαν (Ενέργειας). Η Ανιές μεταφέρθηκε στις γυναικείες φυλακές Ομπράτσες στη Λα Παζ. Εκεί αναμένεται να μείνει προφυλακισμένη για τέσσερις μήνες, μέχρι να αρχίσει η δίκη της. Εντάλματα σύλληψης έχουν εκδοθεί και για άλλους πρώην υπουργούς, όπως τους Αρτούρο Μορίγκο (Εσωτερικών), Λουίς Φερνάντο Λόπεζ (Άμυνας) και Τζέρκο Νούνιες (Προεδρίας).

Η διαδικασία των διώξεων ξεκίνησε μετά από μήνυση που κατέθεσε η Λύδια Πάτι, πρώην βουλευτής του MAS, όπου κατηγορεί την Ανιές για τα αυτονόητα, πραξικοπηματική ανατροπή του Έβο Μοράλες το Νοέμβριο του 2019. Η μήνυση απευθύνεται και σε πολλούς πρώην υπουργούς, στρατιωτικούς και αστυνομικούς, κατηγορώντας τους για τρομοκρατία, βιαιότητες και φυσικά για πραξικόπημα.
Θεωρούνταν ότι η στάση που θα κρατήσει η νέα κυβέρνηση του Λουίς Άρτσε απέναντι στην Ανιές και άλλους πραξικοπηματίες, θα έδειχνε αν υπάρχει διάθεση συμβιβασμού με τις δυνάμεις του πραξικοπήματος και κατ’ επέκταση με τις κοινωνικές δυνάμεις πίσω από αυτές. Από τις πρώτες συνεντεύξεις διαφόρων στελεχών του κυβερνώντος πάλι MAS, προέκυπτε ένα τέτοιο ανησυχητικό ενδεχόμενο, με μια επιχειρηματολογία του τύπου ότι, το MAS είναι ένα φιλειρηνικό κίνημα που δε θέλει να μοιάσει στους διώκτες του και δε θέλει να εκδικηθεί τους πραξικοπηματίες. Όλα αυτά συμπληρώνονταν με αναφορές για την ανάγκη μιας πολιτικής έκτακτων οικονομικών μέτρων, κοπής και λογικής των πραξικοπηματιών, όπως ιδιωτικοποιήσεις.

Δείχνουν οι συλλήψεις, τα εντάλματα και η τετράμηνη προφυλάκιση κίνηση προς άλλη κατεύθυνση; Η διαδικασία άρχισε από μια πρωτοβουλία μιας πρώην βουλευτή, ενώ θα περίμενε κανείς μια πιο επίσημη διαδικασία από πλευράς της νέας κυβέρνησης… Ίσως πάλι να υπάρχει διαφωνία εντός του MAS για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπισθεί η εγχώρια αντίδραση, η απλώς να επελέγη αυτή η τακτική ως η πιο εξυπηρετική. Η εικόνα θα γίνει πιο καθαρή, αν κατ’ αρχάς καταδικασθούν η Ανιές και οι συνεργάτες της, και από ‘κει και πέρα από την αυστηρότητα των ποινών. Πάντως ο υπουργός Δικαιοσύνης και Συνταγματικής Διαφάνειας, Ιβάν Λίμα, δήλωσε ότι θα προστεθούν και άλλες κατηγορίες εναντίον της και ότι το υπουργείο του θα απαιτήσει 30 έτη φυλάκισης για αυτήν.