Την Πέμπτη στις 26 Μαρτίου έγινε γνωστό ότι οι ανώτατες δικαστικές αρχές στις ΗΠΑ καταδίκασαν τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο και μια σειρά άλλους αξιωματούχους της κυβέρνησής του ως ναρκοτρομοκράτες, που δήθεν “πλημμυρίζουν τις ΗΠΑ με κοκαΐνη” σε συνεργασία με τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις Κολομβίας (FARC). Την ενέργεια αυτή γνωστοποίησαν ο γενικός εισαγγελέας Γούιλιαμ Μπαρ και ο εισαγγελέας νότιου τομέα της Νέας Υόρκης Τζέφρυ Μπέρμαν. Προχώρησαν μάλιστα στην πρωτοφανή κίνηση να επικηρύξουν τον Μαδούρο και τους υπόλοιπους αξιωματούχους με χρηματική αμοιβή εκατομμυρίων δολαρίων, για πληροφορίες που θα βοηθήσουν στη σύλληψή τους.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας έκανε λόγο για εξωτερική πολιτική επιπέδου ρατσιστών καουμπόηδων του 19ου αιώνα εκ μέρους των ΗΠΑ και επανέλαβε για άλλη μια φορά την ετοιμότητα της χώρας του και του λαού της να αντιμετωπίσει την αμερικάνικη απειλή.

Η επικήρυξη ενός νόμιμου ηγέτη μιας άλλης χώρας είναι μια ακόμη πρόκληση του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, αποτελεί όμως και μια επικαιροποίηση της στάσης του και για την Κολομβία. Άλλωστε ο ίδιος ο Γουίλιαμ Μπαρ έκανε λόγο για συμμαχία Μαδούρο και FARC προκειμένου το δεύτερο “να πραγματοποιεί εμπόριο ναρκωτικών και ένοπλη εξέργεση”.

Η εκεχειρία που υπογράφτηκε το 2016 μεταξύ FARC και κυβέρνησης της Κολομβίας καταρρέει και αποκλειστικός υπαίτιος γι’ αυτό είναι η ακροδεξιά και αμερικανοστήρικτη κυβέρνηση του Ιβάν Ντούκουε. Όλα αυτά τα χρόνια μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση Ντούκουε έχει επιδοθεί σε ένα ανελέητο δολοφονικό κυνηγητό των πρώην στελεχών και υποστηρικτών του FARC, μέσω των παραστρατιωτικών της κυρίως μηχανισμών. Αυτή η κατάσταση ανάγκασε κορυφαία στελέχη του FARC ήδη από τον περασμένο Αύγουστο να καλέσουν για επανέναρξη του ένοπλου αγώνα. Άλλωστε οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές έχουν προσπαθήσει και στο πρόσφατο παρελθόν να συνδέσουν την κυβέρνηση της Βενεζουέλας με το FARC και την κατάρρευση της εκεχειρίας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, “Ο Μαδούρο και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, σκόπευαν να πλημμυρίσουν τις ΗΠΑ με κοκαΐνη, προκειμένου να υπονομεύσουν την υγεία και την ευρωστία του έθνους μας. Ο Μαδούρο χρησιμοποιεί την κοκαΐνη ως όπλο”.

Και όμως, σύμφωνα ακόμα και με τον Guardian, τα αμερικάνικα δεδομένα του 2018 για το ναρκεμπόριο δείχνουν ότι εξαπλάσια ποσότητα κοκαΐνης πέρασε στις ΗΠΑ μέσω Γουατεμάλας, από αυτήν μέσω Βενεζουέλας.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας εντάσσει την νέα πρόκληση των ΗΠΑ και στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν τη συνέχιση του εμπάργκο εν μέσω της επιδημίας του κορονοϊού. Το εμπάργκο δημιουργεί ελλείψεις και αδυναμίες στην προετοιμασία αντιμετώπισης της πανδημίας και οι ΗΠΑ ελπίζουν και μέσω αυτής να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση.

Λίγες μέρες μετά την επικήρυξη, οι ΗΠΑ επανέρχονται με πρόταση για “Σχέδιο Δημοκρατικής Μετάβασης”. Απευθύνονται στο πρόεδρο Νίκολας Μαδούρο και στον αχυράνθρωπο Χουάν Γκουαϊδό αποδίδοντάς τους ισότιμη πολιτική και θεσμική υπόσταση και τους καλούν να παραιτηθούν, ώστε να δημιουργηθεί πενταμελής επιτροπή από μέλη του κυβερνώντος κόμματος και υποστηρικτές του Γκουαϊδό, που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές μέσα σε ένα δωδεκάμηνο, ώστε να αρθούν και οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από ΗΠΑ και ΕΕ. Πρόκειται ουσιαστικά για μια επανάληψη των “προτάσεων” των ιμπεριαλιστών στο Όσλο την περασμένη χρονιά με ακόμη χειρότερους όρους.

Όλα αυτά, ειδικά λίγες μέρες μετά την καουμπόικη επικήρυξη, μπορεί να ακούγονται σαν ανέκδοτο, συνοδεύτηκαν ωστόσο από ευθείες απειλές των Αμερικανών παραγόντων που παρουσίασαν το σχέδιο.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των ΜΜΕ υπήρξε αναφορά στην περίπτωση του Μανουέλ Οριέγκα του Παναμά, ο οποίος είχε επίσης καταδικασθεί από τις ΗΠΑ το 1988 για ναρκεμπόριο, για να ανατραπεί ένα χρόνο μετά με αμερικάνικη στρατιωτική επέμβαση. “Η ιστορία δείχνει ότι όσοι δε συνεργάζονται με τις αμερικάνικες διωκτικές αρχές δεν έχουν καλή κατάληξη” ειπώθηκε με θράσος.

Παράλληλα ο επικεφαλής της αμερικάνικης διπλωματίας Πομπέο, χαρακτήρισε το σχέδιο επιτακτικής αναγκαιότητας, ειδικά επειδή η κυβέρνηση της Βενεζουέλας δεν έχει προετοιμαστεί για την επιδημία του κορονοϊού. Αυτό που δεν ανέφερε, είναι ότι σε περίπτωση που αποδειχθεί κάτι τέτοιο, ο κύριος υπαίτιος θα είναι ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός με το εξοντωτικό εμπάργκο που έχει επιβάλει στη Βενεζουέλα.