Με τις κακοκαιρίες της προηγούμενης περιόδου αναδείχτηκε για μια ακόμη φορά ο κτηνώδης τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τους πρόσφυγες. Τις τελευταίες εβδομάδες, πρόσφυγες και μετανάστες έχουν βρεθεί αντιμέτωποι επανειλημμένα με βροχές, χιόνια, πλημμύρες και ταυτόχρονα έχουν αφεθεί από την κυβέρνηση αβοήθητοι χωρίς κανένα μέσο προστασίας απέναντι στα καιρικά φαινόμενα. Είναι χαρακτηριστικές και ταυτόχρονα ντροπιαστικές οι εικόνες που είδαν τα φώτα της δημοσιότητας το προηγούμενο διάστημα, με πρόσφυγες που προσπαθούσαν να ζεσταθούν με αυτοσχέδιες σόμπες και με σκηνές πλημμυρισμένες που καθιστούσαν τη διαμονή τους αδύνατη. Πλέον γίνεται ξεκάθαρη και αποκαλύπτεται καθημερινά η απάνθρωπη πολιτική με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τους πρόσφυγες.

Ενδεικτικό αυτής της ακροδεξιάς πολιτικής της κυβέρνησης αποτελεί και το νέο περιστατικό αστυνομικής βίας απέναντι στους πρόσφυγες που είδε το φως της δημοσιότητας λίγες μέρες πριν, στο κέντρο κράτησης στο Παρανέστι της Δράμας. Οι πρόσφυγες υπέστησαν εκδικητικά βασανιστήρια από αστυνομικούς. Όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι, είχε προηγηθεί διαμαρτυρία τους για το ότι, ενώ είχαν συμπληρώσει 18 μήνες κράτησης, τους ανακοίνωσαν ότι δεν θα αφεθούν ελεύθεροι. Ακολούθως, η Αστυνομία έκανε έφοδο μέσα στο κέντρο κράτησης χτυπώντας τους με γκλοπ. Όπως μάλιστα τονίζεται στην καταγγελία, τέτοια περιστατικά δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν.

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και καταγγελία συριακής οργάνωσης για εγκλήματα από τη μεριά της Ελλάδας εναντίον των προσφύγων. Γίνεται λόγος για κακομεταχείριση προσφύγων στα σύνορα της Ελλάδας και εντός των ασφυκτικά γεμάτων κέντρων φιλοξενίας προσφύγων, όπως επίσης και για περιστατικά κατά τα οποία δυνάμεις της αστυνομίας κάνουν χρήση δακρυγόνων σε πρόσφυγες, ενώ αναφέρονται και οι άθλιες συνθήκες που επικρατούν στους καταυλισμούς.

Κι ενώ η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με αυτόν τον τρόπο τους πρόσφυγες, τα κυβερνητικά ΜΜΕ εξακολουθούν να χύνουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο. Είναι αποκαλυπτική άλλωστε η δήλωση του γνωστού και ανεκδιήγητου Πορτοσάλτε, ο οποίος σε ένα κρεσέντο αθλιότητας και παλιανθρωπιάς είπε: «Όταν σε πιάνει ο ανθρωπισμός να μην πνιγεί κανείς, τελείωσε το θέμα». «Να μην υποκρινόμαστε», «Αν δεν θέλουμε να πνιγεί κανείς θα έρχονται όλοι στην Ελλάδα. Τελειώσαμε», «Δεν είπα να βουλιάζεις βάρκες αλλά από την ώρα, που δεν βουλιάζεις βάρκα…». Οι δηλώσεις αυτές στην πραγματικότητα απηχούν την κυβερνητική πολιτική, η οποία δεν δίνει δεκάρα τσακιστή για τη ζωή των προσφύγων.