Επεισόδιο αυταρχισμού και προκλητικής συμπεριφοράς αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ έλαβε χώρα στις 17 Αυγούστου 2019 απέναντι στην εφημερεύουσα ψυχίατρο του Θριασίου νοσοκομείου, που συμπτωματικά (;) είναι και η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.
Η γιατρός εφαρμόζοντας την ισχύουσα νομοθεσία, (ΠΔ 215/2006 – ΦΕΚ 217/Α’ /12.10.2006), ζήτησε από αστυνομικό φρουρό κρατουμένου ασθενούς να μην οπλοφορεί μέσα στην ψυχιατρική κλινική του Θριασίου νοσοκομείου, στην οποία νοσηλεύονται 34 ασθενείς, γιατί αυτό εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των ασθενών. Η σχετική νομοθεσία προβλέπει ότι οι αστυνομικοί φρουροί κρατουμένων ασθενών πρέπει να εισέρχονται άοπλοι σε ειδικές μονάδες (όπως αυτονόητα είναι οι ψυχιατρικές πτέρυγες).
Ο αστυνομικός, όχι μόνο δε συμμορφώθηκε, αλλά προσπαθώντας να εκφοβίσει τη γιατρό τής είπε: “ξέρεις ποιος είμαι εγώ;”, “δώσε μου τα στοιχεία σου”, όταν νωπό ήταν ακόμα, το περιστατικό που συνέβη στη γενική εφημερία του νοσοκομείου του Ρίου, όπου 28χρονος ασθενής άρπαξε το όπλο από τον αστυνομικό που τον συνόδευε και αυτοκτόνησε.
Όταν η γιατρός αρνήθηκε, ο αστυνομικός κάλεσε ενισχύσεις από την ομάδα ΔΙΑΣ και αμέσως εισέβαλαν στην Ψυχιατρική Κλινική πέντε ένστολοι, ένοπλοι της ομάδας ΔΙΑΣ, την περικύκλωσαν, την απείλησαν ότι θα τη συλλάβουν και θα την οδηγήσουν στο αυτόφωρο, (την ώρα της εφημερίας της), για “απείθεια κατά της αρχής” αφού δεν έδωσε τα στοιχεία της στον αστυνομικό φρουρό. Κάποιοι μάλιστα κραύγαζαν “περάστε της χειροπέδες τώρα” !!!
Μετά την επιμονή της γιατρού και την παρέμβαση της διοίκησης του Θριάσιου Νοσοκομείου, η ομάδα των αστυνομικών υποχώρησε, καταγράφοντας το περιστατικό στο αστυνομικό δελτίο.
Καταγγελία για τη συγκεκριμένη αυτή ακραία περίπτωση αστυνομικής αυθαιρεσίας εξέδωσε εκτός από την ΟΕΝΓΕ και η ΑΔΕΔΥ.
Στην ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ αναφέρονται εκτός των άλλων : “…Σε κάθε περίπτωση, η “επιχείρηση” σύλληψης της ιατρού αποτελεί ακραία περίπτωση αστυνομικής αυθαιρεσίας και υπέρβασης καθήκοντος. Αυτό το απαράδεκτο συμβάν δεν είναι μεμονωμένο. Έχουμε καταγγείλει και στο παρελθόν παρόμοιες πρακτικές αστυνομικών που απειλούν συναδέλφους, παρεμβαίνουν στο έργο τους, τους εξαναγκάζουν να εξετάσουν ασθενείς παρουσία ένστολων. Τέτοιες βαθιά αντιδραστικές μέθοδοι δεν πρόκειται να μείνουν αναπάντητες. Δεν περιμένουμε από τις δυνάμεις καταστολής να κατανοήσουν τι μπορεί να προκαλέσει σε ψυχικά ασθενείς ακόμα και η θέα τόσο των αστυνομικών στολών όσο και όπλων. Ένα όμως είναι βέβαιο. Η σημερινή κυβέρνηση παίρνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη θα συνεχίσει να πατάσσει την “ανομία”. Μετά τις απεργίες και τις διαδηλώσεις σειρά έχουν τα νοσοκομεία!!…”