Μελετώντας κανείς την εισηγητική έκθεση για τον προϋπολογισμό του 2022 διαπιστώνει τις περικοπές ή αλλιώτικα τη σφαγή που γίνεται σε παροχές των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, ειδικά για τις περισσότερο ευάλωτες πληθυσμιακά ομάδες όπως είναι οι άνεργοι.

Διαπιστώνουμε λοιπόν πως ενώ το 2021 οι δαπάνες για επιδόματα ανεργίας ήταν κατ’ εκτίμηση (δεν έχει κλείσει το οικονομικό έτος) 1.449 εκατομμύρια ευρώ, η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για το 2022 είναι στα 1.250 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή μειωμένα κατά 199 εκατομμύρια ή ποσοστό 14% σχεδόν. (βλ. σχετικό πίνακα).

Προανάκρουσμα για το κόψιμο που επίκειται στα επιδόματα ανεργίας είναι φυσικά με βάση στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν για τον Οκτώβριο αυτής της χρονιάς πως μόνο ένα 10,5% των εγγεγραμμένων ανέργων επιδοτήθηκε. Ή αλλιώς, από το σχεδόν ένα εκατομμύριο ανέργους που ήταν τον Οκτώβριο στα μητρώα του ΟΑΕΔ, επιδοτήθηκαν μόνο 104 χιλιάδες.

Και φυσικά τα στοιχεία που δίνονται αφορούν την καταχωρημένη ανεργία στον ΟΑΕΔ και όχι την πραγματική που είναι σαφώς υψηλότερη σε αριθμούς.

Τα στοιχεία που δίνονται είναι ενδεικτικά για την οικονομική κατάσταση του λαού, της ανέχειας των δυσκολιών και της δυσπραγίας, ειδικά της νεολαίας που καταλαμβάνει ποσοστά ρεκόρ στους δείκτες της ανεργίας, όταν ένα μικρό κομμάτι της μεγαλοαστικής τάξης και των γόνων της απολαμβάνει επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές και λοιπά προνόμια, βαθαίνοντας την ταξική διαφοροποίηση που έτσι κι αλλιώς είναι δεδομένη.