Τα συνδικάτα των νοσηλευτών και των πληρωμάτων ασθενοφόρων σε Αγγλία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία, ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε 24ωρες απεργίες στις 15 και 20 Δεκεμβρίου με μισθολογικά αιτήματα, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί εδώ και έναν αιώνα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η απόφασή τους να απεργήσουν έρχεται σαν απάντηση στην απόρριψη από την κυβέρνηση των διεκδικήσεών τους, θεωρώντας ότι το κόστος είναι πολύ υψηλό.

Εκτιμάται ότι ο αριθμός των απεργών θα ανέλθει στους 100.000. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, περίπου 7 εκατομμύρια ασθενείς στη Βρετανία βρίσκονται ήδη σε λίστες αναμονής για νοσοκομειακή περίθαλψη σαν αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης και της έλλειψης προσωπικού του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ανακοίνωσαν πως τα τμήματα επειγόντων περιστατικών θα λειτουργούν κανονικά κατά την απεργία, για την εξυπηρέτηση των ασθενών. Ανέφεραν ακόμη πως “Το προσωπικό των ασθενοφόρων, όπως και το υπόλοιπο προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας έχει γονατίσει”, καλώντας τη βρετανική κυβέρνηση “να αποφύγει έναν χειμώνα απεργιών, διαπραγματευόμενη την αύξηση των μισθών”.

Ο υπουργός Υγείας Στιβ Μπάρκλεϊ, αφού εξέφρασε τη λύπη του (…) για την απόφαση των πληρωμάτων των ασθενοφόρων, επανέλαβε ότι τα αιτήματά τους δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν, λόγω της οικονομικής κατάστασης, ενώ η πόρτα του παραμένει “ανοιχτή” για να συζητήσει με τα συνδικάτα.