Κινητοποιήσεις για να ματαιωθούν τα αντεργατικά σχέδια

Στον δρόμο λόγω… ανακαίνισης πετάει η εργοδοσία 350 εργαζόμενους του γνωστού ξενοδοχείου Hilton, δίνοντάς τους την… «επιλογή» είτε να αποχωρήσουν τώρα με εθελούσια και το 120% της αποζημίωσης που θα δικαιούνταν, είτε να μείνουν με το 40% του μισθού τους μέχρι το τέλος του 2022.

Συγκεκριμένα, η ιδιοκτήτρια εταιρία του Hilton Αθηνών, Ιονική Ξενοδοχειακή, μέλος του ομίλου της ΤΕΜΕΣ, συμφερόντων του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου, ανακοίνωσε χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση ότι στις 31 Ιανουαρίου 2022 διακόπτεται η λειτουργία της μονάδας μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ανακαίνισης, οι οποίες θα διαρκέσουν περίπου 3 χρόνια.

Η εταιρία επιδιώκει ουσιαστικά να απολύσει εργαζόμενους με δεκαετίες προϋπηρεσίας στο ξενοδοχείο και να τους αντικαταστήσει με φθηνό εργατικό δυναμικό, μετά την ανακαίνιση, αφού η μονάδα ανοίξει και πάλι ως ξενοδοχείο, αλλά και ως συγκρότημα πολυτελών κατοικιών.

Σύμφωνα άλλωστε με δημοσιεύματα, εδώ και καιρό μεγάλα ξενοδοχεία της Αττικής έχουν ξεκινήσει ριζικές αλλαγές που περιλαμβάνουν απολύσεις εργαζομένων και αντικατάστασή τους είτε με χαμηλόμισθους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, είτε με ευέλικτες συμβάσεις της μιας μέρας και ορισμένου χρόνου, ακόμα και με πρακτικάριους.

Σε ανοιχτή επιστολή οικογενειών εργαζομένων στο Hilton, τονίζεται χαρακτηριστικά: «Η πραγματικότητα είναι ότι μας οδηγούν στην μακροχρόνια ανεργία, την ίδια ώρα που η εταιρεία ωφελείται από την κρατική χρηματοδότηση με πακτωλούς εκατοντάδων εκατομμυρίων που βγαίνουν από το υστέρημα του λαού. Χτίζουν με δημόσιο χρήμα ιδιωτικές πολυτελείς κατοικίες, καταστήματα, εστιατόρια και spa. Μας πετάνε στον δρόμο γιατί στόχος είναι να εκμεταλλευτούν στο μέλλον κάθε ευέλικτη μορφή εργασίας και κάθε αντεργατικό νομοθέτημα που ψήφισαν ανεξαιρέτως όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια. Επιδιώκουν την εκκαθάριση του υφιστάμενου προσωπικού γιατί θέλουν σκλάβους στην δούλεψη τους και όχι εργαζόμενους με συγκροτημένα εργατικά δικαιώματα, σταθερό μισθό, σταθερό ωράριο και μόνιμη εργασία».

Κινητοποιήσεις από
τους εργαζόμενους
Τα αιτήματά τους

Σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της εργοδοσίας οι εργαζόμενοι οργανώθηκαν και προχώρησαν σε κινητοποιήσεις, με στόχο να διασφαλίσουν τις θέσεις τους και το δικαίωμα να συνεχίσουν να εργάζονται για να ζήσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

Συγκεκριμένα, το Σωματείο Εργαζομένων Hilton προχώρησε σε διαμαρτυρία έξω από το κτήριο του ξενοδοχείου, στην οποία συμμετείχαν και εργαζόμενοι από πολλά άλλα σωματεία.

Παράλληλα προγραμμάτισαν στάση εργασίας. Πίεσαν έτσι την εργοδοσία να καθίσει στο τραπέζι και να υπάρξει διαπραγμάτευση.

Βασικό αίτημα των εργαζομένων είναι να διασφαλιστεί ότι θα επιστρέψουν πάλι στις θέσεις τους όταν ανοίξει το ξενοδοχείο, καθώς και η εγγύηση ότι δεν θα χαθούν οι μισθοί τους κατά τη μεταβατική περίοδο του ξενοδοχείου.

Η εργοδοδοσία προβάλλει το επιχείρημα ότι δεν θα έχουν πια αντικείμενο εργασίας, όμως αυτό είναι κάτι που δεν αφορά τους εργαζόμενους που υπογραμμίζουν ότι δεν πήραν εκείνοι την απόφαση να σταματήσουν τη δουλειά, αλλά η εταιρία και μάλιστα απροειδοποίητα.

Να διασφαλιστούν τώρα οι θέσεις και οι μισθοί όλων των εργαζομένων του Hilton

Καμία συζήτηση για εθελούσια και μειώσεις μισθών