Τελείως αδιάφορος για τον κοινωνικό βόγγο που υψώνεται από τις φτωχογειτονιές, από τα εργοστάσια, από τα προσφυγικά γκέτο, από τα νοσοκομεία, από τα φτωχοχώραφα, από τα ΜΜΜεταφοράς, από τις φυλακές κλπ, στην πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή (15/01), ο Μητσοτάκης έδωσε για άλλη μία φορά το ταξικό στίγμα της αντιλαϊκής πολιτικής του:

α) τη δραματική εξέλιξη της πανδημίας με το αθωράκιστο σύστημα Υγείας, τα μείον 572 εκατ. των δαπανών Υγείας στον κρατικό Προϋπολογισμό του 2021, την αθλιότητα της «ατομικής ευθύνης», το αλαλούμ των μέτρων εγκλεισμού, την έλλειψη μέτρων στα εργοστάσια και τους λοιπούς χώρους δουλειάς, την επιχειρούμενη αύξηση των προστίμων, το αδιαχώρητο των σούπερ μάρκετς, τα πανάκριβα κρεβάτια ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών, τη διασπορά στα γηροκομεία και δομές Υγείας. Ταυτόχρονα παρατηρούμε την κοροϊδία του «προγράμματος» εμβολιασμών και την έλλειψη εμβολίων, τους 85άρηδες να μεταφέρονται άρον-άρον σε μακρινά εμβολιαστικά κέντρα, το ακατανόητο όσο και ύποπτο «πιστοποιητικό εμβολιασμού», τους χιλιάδες θανάτους εκτός ΜΕΘ, τις παρενέργειες του «γενετικού» εμβολίου της Pfizer, τις εκβιαστικές τακτικές των πολυεθνικών φαρμάκων, την ακατανόητη άρνηση προμήθειας «συμβατικών» εμβολίων από Ρωσία ή Κίνα (Ουγγαρία, Γερμανία, Κύπρος), τη συνεχιζόμενη άρνηση πρόσληψης επαρκούς νοσηλευτικού προσωπικού και ενίσχυσης του ΕΣΥ,

β) τη διάλυση του Εκπαιδευτικού συστήματος στα ΑΕΙ και τις σχολικές βαθμίδες, με τους αντισυνταγματικούς, αντιπαιδαγωγικούς, αυταρχικούς νόμους των τελευταίων μηνών, την αστυνόμευση των Πανεπιστημίων, τις κάμερες στις αίθουσες διδασκαλίας, την τηλεκπαίδευση, την δραστική μείωση των εισαγομένων στα ΑΕΙ, την εξίσωση των κολεγίων με τα Πανεπιστημιακά διπλώματα, το στρίμωγμα πάνω από 20 μαθητών στις αίθουσες σε συνθήκες πανδημίας κλπ,

γ) την εντεινόμενη φτωχοποίηση και το ρήμαγμα των λαϊκών νοικοκυριών, με το ενάμισι εκατομμύριο των ανέργων, τις χιλιάδες των άστεγων, την οικονομική καταστροφή της συντριπτικής πλειοψηφίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, λόγω των αλλεπάλληλων lockdown, των αναστολών εργασίας, της άρνησης μέτρων στήριξης για τους πληττόμενους, της συγκέντρωσης των πιο προσοδοφόρων επιχειρήσεων στα χέρια των μονοπωλίων του είδους,

δ) τη συνεχή πτώση του ΑΕΠ, με το κρατικό χρέος να ξεπερνά το 208% του ΑΕΠ, με το έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού Προϋπολογισμού που έφθασε τα 13,442 δισ. €, έναντι στόχου για έλλειμμα 987 εκατ. €, με την οικονομία στο «κόκκινο», με την πτώση της αγοραστικής δύναμης των λαϊκών στρωμάτων, με τις αυξήσεις των ειδών πρώτης ανάγκης στα ύψη, με τις αυξανόμενες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των νοικοκυριών, με την εξασθένιση της αγροτικής παραγωγής κλπ,

ε) τις επερχόμενες ελληνοτουρκικές διερευνητικές επαφές με το προδιαγεγραμμένο πλαίσιο θεμάτων (υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα, εναέριο χώρο, αποστρατιωτικοποίηση νησιών, καθεστώς νησίδων και βραχονησίδων, κέντρα εναέριας κυκλοφορίας (FIR) και δικαιοδοσία επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης και προφανώς και τη «δίκαιη λύση» του Κυπριακού στη βάση δύο χωριστών κρατών, την οποία θα αποκαλούν δήθεν «ομοσπονδία»), με την ιμπεριαλιστική εποπτεία, τις τουρκικές NAFTEX κλπ.

***

Την ίδια στιγμή πάνω από τα μισά χρήματα του «μαξιλαριού ασφαλείας» που μαζεύτηκαν από τα ματωμένα «πρωτογενή» πλεονάσματα του λαού επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (37,8 δισ. €), έχουν φαγωθεί για τη στήριξη των μεγάλων επιχειρήσεων και τη «διαχείριση της πανδημίας», περιμένοντας ως «Μάνα εξ ουρανού» τα περιβόητα 72 δισ. € της ΕΕ (32 δισ. μέσω του «Ταμείου Ανάκαμψης» +40 δισ. μέσω του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027). Οι εκφραστές της ντόπιας μεγαλοαστικής τάξης γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι το «τζάμπα δείπνο» που ποτέ δεν γίνεται θα το πληρώσουν τα μόνιμα υποζύγια. Όλ’ αυτά τα ποσά θα εκταμιευτούν έως το 2026, ίσως και αργότερα εξαιτίας των χρονοβόρων διαδικασιών αλλά και των γερμανικών εκλογών.

Αυτή την ειδυλλιακή εικόνα για την πορεία, τόσο της πανδημίας, όσο και των υπολοίπων προβλημάτων που οδηγούν στην καταβαράθρωση του λαού και του τόπου και μετατρέπουν βαθμιαία τη χώρα μας σε παρία και ζήτουλα της Ευρώπης και των ΗΠΑ, προσπάθησε να μεταφέρει στο Κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός. Οι δημαγωγικές υποσχέσεις του Μητσοτάκη προβλέπουν «ήδη από το 2021», ραγδαία πρόοδο στο «πρόγραμμα επενδύσεων» στις κατευθύνσεις της ΕΕ («πράσινη ανάπτυξη» -κυρίως ηλεκτροκίνηση-, την ψηφιακή τεχνολογία, την έρευνα-καινοτομία), «ισχυρά κίνητρα» για συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιρειών με στόχο τη μεγέθυνση της μέσης ελληνικής επιχείρησης και τη διαμόρφωση οικονομιών κλίμακας «με βάση κανόνες», για την «ανταγωνιστικότητα» των ελληνικών εξαγώγιμων προϊόντων ώστε να αυξηθεί το ΑΕΠ. Προεξοφλεί κονδύλια στις επιχειρήσεις για τη δήθεν προστασία των ανέργων, προνόμια για τα εξειδικευμένα τμήματα των Δικαστηρίων για υποθέσεις σημαντικού οικονομικού ενδιαφέροντος με ανώτατο όριο 12 μηνών (fast truck) έως την απόφαση, φορολογικά κίνητρα σε -προφανώς πλούσια- νοικοκυριά που επενδύουν σε ελληνικές εταιρείες στο Χρηματιστήριο, χρήματα για το νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα στο δεύτερο πυλώνα της κοινωνικής ασφάλισης (επικουρικές συντάξεις), παροχές για την ενίσχυση της βασικής Έρευνας κλπ, κλπ. Τι σημαίνουν όλ’ αυτά; α) ότι όλη η «ανάπτυξη» -που ευαγγελίζεται η Δεξιά και επικροτεί ο ΣΥΡΙΖΑ- βασίζεται στο δανεισμό, αποκλείοντας κάθε αυτοτελή ανορθωτική προσπάθεια της ίδιας της χώρας και ακολουθώντας την πρόσδεση στα ξένα ιμπεριαλιστικά κέντρα, β) οι «κανόνες» που αναφέρει ο Μητσοτάκης μπορεί να είναι πολύ πιο σκληροί και από τα Μνημόνια, αφού η «επιτυχία» της αύξησης των πόρων δεν σημαίνει παρά αύξηση του κρατικού χρέους που καλείται να πληρώνει για δεκαετίες ο λαός μας. Θυμίζουμε ότι η ΕΕ δεν χαρίζει χρήματα, αλλά δανείζει, δ) η «σταθερή» κατανομή της ΚΑΠ, έχει οδηγήσει στο σημερινό αφανισμό της αγροτικής οικονομίας, ε) μετά μία δεκαετία ζόφου, είναι πια γνωστό το τι σημαίνουν για τα εργατολαϊκά στρώματα οι «επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις». Προφανής στόχος είναι η ανελέητη εφαρμογή του «εθνικού σχεδίου ανάπτυξης» που δίνει τη χαριστική βολή στις επικουρικές συντάξεις, στα επιδόματα ανεργίας, τα οικογενειακά επιδόματα, τα επιδόματα του ΟΑΕΔ, τις δαπάνες για την Υγεία, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την Πρόνοια, την Παιδεία κλπ, πάνω σε ένα λαό που έχει υπομείνει τα πάνδεινα, για πάνω από μία δεκαετία, από μία πλειάδα αστικών κυβερνήσεων!

***

Είναι ωστόσο σκόπιμο να αναφερθούμε και στην παράμετρο από την οποία αντλεί την αισιοδοξία της η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Πρόκειται για ένα μικρό αριθμό (41) από δείγμα 142 εισηγμένων στο ΧΑΑ εταιρειών, που κατάφεραν με σημαντικά ανταποδοτικά οφέλη, επιδοτήσεις, δανεισμό, παροχές, κυβερνητικά «προγράμματα» κ.ά. που φθάνουν τα 1,8 δισ. €, να ανταπεξέλθουν στο χτύπημα της πανδημίας και να αυξήσουν σημαντικά τον τζίρο τους το 2020. Φυσικά, η πλειοψηφία των εισηγμένων είχε καταρρεύσει, χάνοντας κ.μ.ο 21,4% του τζίρου τους κατά το α΄ εξάμηνο του 2020, δηλ. πριν την πανδημία (Έκθεση της PwC), προφανώς λόγω της καπιταλιστικής κρίσης. Η πανδημία επιδείνωσε την ήδη κακή κατάσταση λόγω και του αναγκαστικού περιορισμού της λειτουργίας ενός σημαντικού αριθμού επιχειρήσεων με αντίστοιχη αρνητική επίπτωση στην κερδοφορία.

Οι μισές από τις 41 εταιρείες υπάγονται στον δευτερογενή τομέα (Βιομηχανία) και παράγουν προϊόντα με υψηλή ζήτηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως υγειονομικό υλικό, ειδή προσωπικής υγιεινής (Παπουτσάνης, Σαράντης), φάρμακα (Lavipharm), είδη διατροφής (Νίκας, Κρι-Κρι, ΕΛΓΕΚΑ κ.ά), έπιπλα (Δρομέας, Sato), λόγω τηλεργασίας που επιβλήθηκε κατά το διάστημα του lockdown.
Οι άλλες μισές ανήκουν στον τριτογενή τομέα (Υπηρεσίες) και αφορούν κυρίως είτε σε εταιρείες τεχνολογίας (Πλαίσιο, Quest, Performance Technologies, Εpsilon Net, Space Hellas), είτε σε εταιρείες αλυσίδων διανομής-logistics (Φούντλινκ, ACS), είτε σε εταιρείες επένδυσης σε ακίνητη περιουσία.

***

Η κυβέρνηση της Δεξιάς διαβλέποντας ότι -παρά τα αλλεπάλληλα σκληρά μέτρα- τόσο η οικονομική κρίση, όσο και η πανδημία θα έχουν μεγάλη διάρκεια και ότι σταδιακά θα ωριμάσουν μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες και εξελίξεις, επιχειρεί να συκοφαντήσει κάθε λαϊκή αντίσταση, κάθε απεργιακή κινητοποίηση, κάθε στάση εργασίας, εκμεταλλευόμενη στο έπακρο την αργυρώνητη συμβολή των ΜΜΕπικοινωνίας, δυναμώνοντας την αστυνομοκρατία, εντείνοντας την καταστολή. Έτσι, πέρα από το μπαράζ των αντιδραστικών μέτρων, βλέπουμε ότι οι φιλοκυβερνητικοί προπαγανδιστικοί μηχανισμοί -που τους ταΐζει με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ- καταφεύγουν ήδη σε μια καταιγιστική προπαγάνδα αμαύρωσης και υπόσκαψης κάθε λαϊκής και φοιτητικής κινητοποίησης. Και δεν χωρεί καμία αμφιβολία ότι με τα αλλεπάλληλα μέτρα κατά της πανδημίας, που συνεπάγονται θυσίες χωρίς κανένα αποτέλεσμα για το λαό και τον τόπο, θα ξεκινήσει ένα σοβαρό κύμα αμφισβήτησης και αποστροφής σε ό,τι αφορά όχι μόνο στην κυβερνητική πολιτική, αλλά ακόμα και στην ένταξη της χώρας μας στην ΕΕ. Η λαϊκή οργή και αγανάκτηση θα κλιμακωθούν, καθώς στην κάθετη πτώση του βιοτικού επιπέδου του λαού μας θα προστεθούν και οι συνεχείς επεμβάσεις των ξένων επικυρίαρχων αλλά και η διαρκής εθνική ταπείνωση, με βάση το πλαίσιο των ελληνοτουρκικών διερευνητικών συνομιλιών. Η ταξική πάλη θα οξυνθεί και μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις θα ξεδιπλωθούν αναπόφευκτα στο επόμενο διάστημα.

Άλλος δρόμος για την υπεράσπιση του λαϊκού εισοδήματος, των κοινωνικών δικαιωμάτων και της εθνικής ανεξαρτησίας, που αυτή τη στιγμή καταπατούνται και πλήττονται βάναυσα, δεν υπάρχει.