…ψαλιδίστηκε το κύρος του ενώ μεγαλώνουν τα προβλήματα στην οικονομία και κυρίως οξύνονται οι σχέσεις
της Τουρκίας με τις ΗΠΑ

Με ψαλιδισμένο το πολιτικό κύρος πέρασε τις τοπικές εκλογές της περασμένης Κυριακής ο Τούρκος πρόεδρος και το κυβερνόν Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Αν και ο Ερντογάν παραμένει κυρίαρχος των πολιτικών εξελίξεων και το κόμμα του η πιο ισχυρή πολιτική δύναμη της Τουρκίας, δεν κατάφερε να αποφύγει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, που πλήττει τη χώρα, χάνοντας τον έλεγχο και τις πολιτικές εντυπώσεις στα τρία μητροπολιτικά κέντρα, (Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη).
Αν και τυπικά οι αυτοδιοικητικές αφορούσαν μόνο την εκλογή νέων δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων, ο Ερντογάν τις μετέτρεψε σε δημοψήφισμα για την κυβέρνησή του κάνοντας λόγο για «ζήτημα ζωής και θανάτου». Σήκωσε προσωπικά το βάρος της προεκλογικής εκστρατείας, μιλώντας σε πάνω από 100 ανοικτές συγκεντρώσεις, υποδαυλίζοντας εθνικιστικά οράματα, με την προβολή φιλοαραβικής και ισλαμιστικής ρητορικής, στοχοποιώντας τη Δύση για την επιδείνωση της τουρκικής οικονομίας.

Ο Ερντογάν εκτίμησε το αποτέλεσμα σα νίκη του ΑΚΡ στις δημοτικές εκλογές. «Ο λαός μάς έχρισε νικητές των εκλογών για 15η φορά στη σειρά. Οι υποψήφιοι από το AKP, ή το μπλοκ [του ΑΚΡ και του Εθνικιστικού Κινήματος, MHP], κέρδισαν τις εκλογές σε 24 επαρχίες, 538 συνοικίες, 200 αγροτικούς οικισμούς. Έχουμε κερδίσει σε 778 δήμους, συμπεριλαμβανομένων εκλογών για δημάρχους σε 16 μεγάλες πόλεις». Δεν παρέλειψε όμως να αναγνωρίσει και τα μηνύματα της λαϊκής δυσαρέσκειας συμπληρώνοντας ότι «από αύριο το πρωί, θα ξεκινήσουμε να εντοπίζουμε και να επανορθώνουμε τις αδυναμίες μας».

Αντίστοιχα ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κιλιτσντάρογλου, εκτίμησε ότι: «Σύμφωνα με τα δεδομένα μας, ο Ιμάμογλου έχει κερδίσει στην Κωνσταντινούπολη. Έχουμε επίσης κερδίσει στην Άγκυρα, τη Σμύρνη, τα Αδάνα, την Αττάλεια, τον Αρτβίν, τον Αρνταχάν και το Μπολού».
Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, το μπλοκ ΑΚΡ-MHP συγκέντρωσε το 51,7% των ψήφων στις δημοτικές εκλογές, ενώ το μπλοκ της αντιπολίτευσης, που αποτελείται από το CHP και το Καλό Κόμμα (ΟÎ) πήρε το 37,6% των ψήφων.

Σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, πολιτικών διώξεων και πολεμικών συρράξεων, το κουρδικό κόμμα HDP, με φυλακισμένη την ηγεσία του, δεν κατέβασε υποψηφίους στις μεγάλες πόλεις. Στις νοτιοανατολικές επαρχίες, όπου επικρατεί το κουρδικό στοιχείο και το καθεστώς με το πρόσχημα της τρομοκρατίας αντικαθιστά τους εκλεγμένους Κούρδους από διορισμένους επιτρόπους της επιλογής του, το HDP διατήρησε τις δυνάμεις του. Ωστόσο είναι χαρακτηριστική η ειδική αναφορά του Ερντογάν στους Κούρδους της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, που υποστήριξαν το κόμμα του.

Στο μεταξύ την επόμενη των εκλογών το τουρκικό νόμισμα βρίσκεται σε αστάθεια σημειώνοντας πτώση άνω του 2%, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας που προέκυψε από τις τοπικές εκλογές και των άμεσων συνεπειών στην τουρκική οικονομία, που είχε η απόφαση των ΗΠΑ να αναστείλουν τις παραδόσεις εξοπλισμού των μαχητικών F-35, εξαιτίας της επιμονής της Τουρκίας να προχωρήσει την αγορά των ρωσικών S-400. Παράλληλα το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας αναζητά νέες πηγές για να αντικαταστήσει τα τμήματα των αεροσκαφών F-35, που κατασκευάζονταν στην Τουρκία, μετά την αναστολή παράδοσης των τουρκικών F-35.