Με παλμό και μαζικότητα η παρουσία της ΛΑ-ΑΑΣ

Με μαζικότητα και σημαντική παρουσία νεολαίας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη η αντιφασιστική διαδήλωση στο Κερατσίνι, μπροστά και στην ολοκλήρωση 6 χρόνων από τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα από τον χρυσαυγίτη Ρουπακιά.

Στη διαδήλωση συμμετείχε και η ΛΑ-ΑΑΣ με δικό της πανό και μπλοκ, το οποίο καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδήλωσης είχε μαζικότητα και παλμό, φωνάζοντας συνθήματα ενά­ντια στον φασισμό, την κρατική τρομοκρατία και την αντιλαϊκή πολιτική.

Η διαδήλωση της Τετάρτης-εκτός των άλλων- έδειξε όχι μόνο ότι η δολοφονία του Παύλου δεν έχει ξεχαστεί, αλλά και ότι η πάλη ενάντια στον φασισμό δεν αποτελεί μόνο ένα στιγμιότυπο. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να είναι διαφορετικά, όταν οι δολοφόνοι χρυσαυγίτες κυκλοφορούν ελεύθεροι και 6 χρόνια μετά, και ενώ ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκος έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η δίκη της Χ.Α. συνεχίζεται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς.

Η λαϊκή απαίτηση για την παραδειγματική τιμωρία των δολοφόνων χρυσαυγιτών είναι δίκαιη, ακριβώς γιατί αποτελεί πραγματική πρόκληση να κυκλοφορούν ελεύθεροι οι φασίστες που μέχρι και πριν λίγο καιρό συνέχιζαν ανενόχλητοι να χύνουν το δηλητήριό τους και από τα έδρανα της βουλής. Ο λαός κι η νεολαία είδαν στο πρόσωπο του Παύλου τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Πριν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα είχαν προηγηθεί οι δολοφονίες μεταναστών (όπως του Σαχζάτ Λουκμάν) και οι ξυλοδαρμοί αγωνιστών και συνδικαλιστών, οι επιθέσεις σε στέκια και πολιτιστικούς χώρους και ο κατάλογος μακραίνει συνεχώς από τη δολοφονική και παρακρατική δράση της ναζιστικής συμμορίας.


Ηράκλειο

Οι δυνάμεις του Μ-Λ ΚΚΕ- με αφορμή τα έξι χρόνια από τη δολοφονία του αντιφασίστα αγωνιστή Παύλου Φύσσα από τη Χρυσή Αυγή- καταδίκασαν την πολιτική της φασιστικής βίας και κρατικής καταστολής, με ανακοίνωση καταδίκης της δολοφονικής δράσης της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, του εκφασισμού του δημόσιου βίου και της αντιδραστική πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ και των ιμπεριαλιστών κηδεμόνων της. Επίσης, συμμετείχαν στην παράσταση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε η ΛΑΑΣ σε κεντρικό σημείο της πόλης και στην πορεία που ακολούθησε, στην οποία συμμετείχαν και άλλες συλλογικότητες που είχαν συγκεντρωθεί σε διαφορετικό σημείο. Η συμμετοχή δεν είχε την απαιτούμενη μαζικότητα, ενώ η πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου έληξε χωρίς ε­πει­σόδια.

Θεσσαλονίκη

Πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη η διαδήλωση στην επέτειο από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Η συγκέντρωση έγινε στην Καμάρα και διέσχισε στη συνέχεια τους δρόμους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Δεδομένων των συνθηκών, η συγκέντρωση είχε μαζικότητα, κυρίως με την παρουσία νεολαίας. Συμμετείχαν φοιτητικοί σύλλογοι και πολιτικές οργανώσεις. Οι σύντροφοι του Μ-Λ ΚΚΕ διακίνησαν πλατιά στη συγκέντρωση την κομματική ανακοίνωση, καθώς και αυτή της ΛΑ-ΑΑΣ και στη συνέχεια με το μπλοκ της ΛΑ-ΑΑΣ πορευτήκαμε στη διαδήλωση. Η αστυνομία για άλλη μια φορά έκανε αισθητή την παρουσία της.

Διαδήλωση στη ΔΕΘ

Πραγματοποιήθηκαν στις 7 Σεπτέμβρη οι διαδηλώσεις στα εγκαίνια της ΔΕΘ, ενάντια στη συνέχιση της αντιλαϊκής επίθεσης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενάντια στα νέα μέτρα που ήδη έχει ψηφίσει, καθώς και σε αυτά που έρχονται. Για άλλη μια χρονιά τέτοια μέρα, η Θεσσαλονίκη ήταν αστυνομοκρα­τούμε­νη, με κλούβες ανάμεσα σε συγκεντρώ­σεις και διμοιρίες των ΜΑΤ να “παρακολου­θούν” από κοντά τις διαδη­λώσεις. Ακόμα όπως και τις προηγού­μενες χρονιές, υπήρξε πολυδιάσπαση με την πραγματοποίηση τεσ­σάρων διαφορε­τικών συγκεντρώσεων.
Το Μ-Λ ΚΚΕ πήρε μέρος στη συγκέντρωση της Καμάρας με δικό του πανό, το οποίο πλαισίωσαν μελή και φίλοι του, στα πλαίσια του κοινού μπλοκ της ΛΑ-ΑΑΣ μαζί με το ΚΚΕ(μ-λ). Κατά τη διάρκεια τη συγκέν­τρωσης μοιράστηκε πλατιά η ανακοίνωση του Κόμματος και διακι­ή­θηκε ο Λαϊκός Δρόμος. Συνολικά, μπο­ρού­με να σημειώσουμε ότι η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ήταν περιορισμένη.

★★★

Το βράδυ του Σαββάτου στις 7 Σεπτέμβρη, μετά τη διαδήλωση στη ΔΕΘ, έγινε το προγραμματισμένο γλέντι της Πορείας στην “Πυξίδα”. Αρκετοί συνα­γωνιστές και φίλοι συμμετείχαν στο γλέντι σε μια ζωντανή βραδιά και ανανέωσαν το ραντεβού στην “Πυξίδα” από τον Οκτώβρη, οπότε και αναμένεται πλούσιο πρόγραμμα.

Γιάννενα

Την Τρίτη 17 Σεπτέμβρη οργανώ­θηκε διαδήλωση με κάλεσμα του Ε. Κ. Ι. ενάντια στο πολυνομο­σχέδιο και την παρουσία του πρωθυπουργού στα Γιάννενα. Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε σε κλίμα έντονης αστυνομοκρατίας, με άμεση επίπτωση και στη μαζικότητα του. Στη διαδήλωση συμμετείχε και η ΕΡΓ.Α.Σ. με συγκροτημένο μπλοκ και πανό όπως επίσης παράλληλα μοιράστηκε μαζικά και προκήρυξη του Μ-Λ ΚΚΕ για το θέμα. Επίσης, συμμετείχε και η «Ταξική Πορεία» και άλλα συνδικαλιστικά σχήματα πίσω από τα γνωστά κορδόνια του ΠΑΜΕ.

Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε σε μια αστυνομοκρατούμενη πόλη. Ως Μ-Λ ΚΚΕ καταγγέλλουμε την τρομοκρατική στάση της Αστυνομίας να μετατρέψει το Δημαρχείο -μέρος συνάντησης του Μητσοτάκη με τον δήμαρχο- και την γύρω περιοχή σε περίκλειστο φρούριο, επιδιώκοντας τη ματαίωση του συλλαλητηρίου.

Από νωρίς το απόγευμα διμοιρίες των ΜΑΤ, αξιοποιώντας και λεωφορεία της Ελληνικής Αστυνομίας απέκλεισαν την Αβέρωφ, κεν­τρική οδό της πόλης. Η διαδήλωση κινήθηκε προς το κέντρο της πόλης μέσα από τους πεζόδρομους αντιμετωπίζοντας διαφορετικά μπλόκα στο κέντρο της πόλης (Λόρδου Βύρωνος και Κάνιγγος, 28ης Οκτωβρίου και Φώτου Τζαβέλα), επιδιώκοντας να ολο­κληρώσει την κινητοποίηση των σωματείων. Τα συνθήματα που ακούστηκαν αφορούσαν την πολιτική επικαιρότητα και την καταγγελία της αστυνομοκρατίας.

Η τρομοκράτηση των εργαζομένων είχε στόχο να μην συμμετάσχουν στην κινητοποίηση. Η «ανάπτυξή» τους δεν μπορεί να ανεχθεί το αναφαίρετο δικαίωμα του λαού μας να κινητοποιείται και να διεκδικεί τα δικαιώματά του. Εξάλλου το χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων, το ηλεκτρονικό φακέλωμα, η κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία και στη συνδικαλιστική δράση συνολικότερα, πάνε χέρι – χέρι με την προσπάθεια απαγόρευσης των διαδηλώσεων.

★★★

Την επόμενη μέρα, 6 χρόνια μετά τη δολοφονία του Π.Φύσσα, σωματεία και οργανώσεις πραγματοποίησαν συγκέντρωση μπροστά στην περιφέρεια και ακολούθως διαδήλωση. Στην αντιφασιστική διαδήλωση συμμετείχε και η ΛΑ-ΑΑΣ με οργανωμένο και μαχητικό μπλοκ. Φωνάχτηκαν συνθήματα καταγγελίας του φασισμού και των δολοφονικών συμμοριών, του ρατσισμού, του ιμπεριαλισμού, και του πολέμου. Μοιράστηκε πλατιά η προκήρυξη της ΛΑ-ΑΑΣ και η προκήρυξη του Μ-Λ ΚΚΕ.